Θα σβήσουν φώτα στην Ευρώπη; Δελτίο στο ρεύμα βλέπει η Capital Economics

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Αντιμέτωπη με διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την επιβολή δελτίου στο ρεύμα κινδυνεύει να βρεθεί η Ευρώπη, λόγω της εκτίναξης της τιμής του φυσικού αερίου, σύμφωνα με ανάλυση της Capital Economics.

    «Η ασυνήθιστη αύξηση στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου τις τελευταίες εβδομάδες εγείρει την πιθανότητα ότι ως έσχατο μέτρο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενδεχομένως να χρειαστεί να εφαρμόσουν δελτίο στην προσφορά ηλεκτρικού ρεύματος στις επιχειρήσεις ή στα νοικοκυριά», αναφέρει ο οικονομολόγος της Capital Economics, David Oxley.

    Και υπολογίζει ότι μία υποθετική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος στην Ευρωζώνη κατά 10% κατά τη διάρκεια του χειμώνα, θα κόστιζε 3% σε επίπεδο βιομηχανικής παραγωγής και 0,5% σε επίπεδο ΑΕΠ, για ένα τρίμηνο.

     

    Βέβαια, οι οικονομικές επιπτώσεις θα εξαρτηθούν από το πόσο ευρείες και πόσο μεγάλες σε διάρκεια θα είναι οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

    GYMALL

    Οι περιπτώσεις όπου οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να βάλουν δελτίο στο ρεύμα είναι σπάνιες, όμως μπορούν να δώσουν κάποιες ενδείξεις για το τι θα συμβεί στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, στις αρχές του 1974, οι εμπορικοί χρήστες ενέργειας στη Βρετανία είχαν μόλις τρεις ημέρες ηλεκτρικού ρεύματος ανά εβδομάδα, για ένα διάστημα που κράτησε λίγο περισσότερο από δύο μήνες.  Το έλεγαν «η εβδομάδα των τριών ημερών».

    Η Βραζιλία επέβαλε μειώσεις περίπου 20% στην κατανάλωση ρεύματος σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά από τον Ιούνιο του 2001 έως τον Φεβρουάριο του 2002, έπειτα από μία περίοδο σοβαρής ξηρασίας, η οποία μείωσε την παραγωγή των υδροηλεκτρικών.

     

    Και η Ιαπωνία επέβαλε μειώσεις άνω του 15% στην κατανάλωση ρεύματος σε κάποιες περιοχές το 2012, όταν η καταστροφή της προηγούμενης χρονιάς στη Φουκουσίμα οδήγησε στο κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών.

    Σύμφωνα με την Capital Economics, οι οικονομικές επιπτώσεις των ενδεχόμενων διακοπών ρεύματος θα εξαρτηθούν από τους κλάδους που θα πληγούν. Ο Oxley πιστεύει ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα δώσουν προτεραιότητα στην κάλυψη των αναγκών των νοικοκυριών και των κρίσιμων υποδομών, όπως είναι τα νοσοκομεία.

    Αυτό σημαίνει ότι θα επιβληθούν μεγαλύτερες μειώσεις στην κατανάλωση των ενεργοβόρων βιομηχανιών, όπως στους κλάδους των μετάλλων και των χημικών. Συνεπώς, το μεγαλύτερο κόστος θα καταγραφεί στη βιομηχανική παραγωγή. Άρα η Γερμανία και οι άλλες βιομηχανικές δυνάμεις της Ευρώπης θα υποφέρουν περισσότερο.

    Σε μια τέτοια περίπτωση, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να σκεφτούν δημιουργικά για να περιορίσουν το πλήγμα. Στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις δούλευαν εκτός του κανονικού ωραρίου (όπως π.χ. τα Σαββατοκύριακα) και χρησιμοποιούσαν μπαταρίες για να αποθηκεύουν ενέργεια έξω από τις ώρες υψηλής ζήτησης. Τα φώτα στις πινακίδες χαμήλωσαν και ο δημόσιος τομέας έκανε ό,τι μπορούσε, όπως για παράδειγμα η Τράπεζα της Ιαπωνίας, που υιοθέτησε άλλο ωράριο για την εξοικονόμηση ενέργειας.

    «Είναι δύσκολο να υπολογίσουμε πόσο εκτεταμένη θα πρέπει να είναι η όποια επιβολή δελτίου στην Ευρώπη ή πόσο θα κρατήσει», αναγνωρίζει ο οικονομολόγος της Capital Economics. Σημειώνει όμως, ότι εάν αυτή γίνει το συντομότερο δυνατό, επιτρέποντας να αποκατασταθούν γρηγορότερα τα αποθέματα φυσικού αερίου, η άρση της θα μπορούσε να γίνει αρκετά γρήγορα.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Κορινθία: Χτύπησε την σύζυγό του και το 6χρονο παιδί τους

    Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας καταγράφηκε αυτή τη φορά στην Κορινθία και...

    Beach bar – Φρένο στην ξέφρενη μουσική και τους φωτισμούς

    Αυστηρές οδηγίες για το πως θα λειτουργούν φέτος το...

    Δυτική Ελλάδα – Αντιπυρική περίοδος: Σε ετοιμότητα οι αρχές

    Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Π.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) της...