Θέμα χρόνου θεωρείται η επικράτηση, και στη χώρα μας, της μετάλλαξης «Όμικρον» γεγονός που αυξάνει τους φόβους για εκρηκτική έξαρση κρουσμάτων, η οποία ενδέχεται να καθορίσει και την ένταση των «μεθεόρτιων» μέτρων.
Προς επίρρωση της υπόθεσης αυτής, λειτουργούν και τα διεθνή στατιστικά δεδομένα, όπως αυτά της Γαλλίας που κατέγραψε χθες ρεκόρ κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας αλλά και η επικράτηση της Όμικρον στο Ισραήλ σε ποσοτό που αγγίζει ήδη το 30%.
Την ραγδαία εξάπλωση της Όμικρον επεσήμανε χθες ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή το 10-20% των κρουσμάτων στη χώρα μας αφορούν στο νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι είναι θέμα εβδομάδων, αυτό να επικρατήσει.
«Από τον πανικό πήγαμε στην υπεραισιοδοξία, αυτό είναι λάθος», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Εκτίμησε ότι «το 5ο κύμα θα είναι δριμύ», επισημαίνοντας ότι «πολλές θα είναι οι δυσλειτουργίες», που θα προκύψουν ακόμα κι αν είναι πιο ήπια η δομή του νέου στελέχους.
Ο ίδιος δεν απέκλεισε την λήψη πιο δύσκολων μέτρων μέσα στον Ιανουάριο, όπως για παράδειγμα τοπικό lockdown. «Δεν είμαστε εκεί» ακόμα, είπε, σημειώνοντας εμφατικά ότι «πρέπει να επικρατήσει ο ορθολογισμός, όχι ο πανικός». «Αν κάνουμε αυτά που πρέπει, θα μπορέσουμε να ανακόψουμε το κύμα της πανδημίας», πρόσθεσε, έχοντας ωστόσο εκτιμήσει ότι «θα κολλήσουν εκατομμύρια συμπατριώτες μας την Όμικρον». Τόνισε δε ότι στο ενδεχόμενο που «κολλήσει το 10% των υγειονομικών, θα υπάρχουν δυσλειτουργίες».
«Οι υπεύθυνοι θα πρέπει επεξεργαστούν τα δεδομένα που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες και με βάση το πώς θα εξελιχθεί η ένταση της πανδημίας το χρονικό διάστημα της λήψης των μέτρων θα πρέπει να αποφασιστεί», είπε και σχολίασε: «Αν δούμε ότι έχουμε ηπιότερη εκδοχή, τις επόμενες ημέρες σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων και μη μεγάλη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας, προφανώς το χρονοδιάγραμμα αλλάζει».
Δυσοίωνη πρόβλεψη
Πρόβλεψη για 9.000 Δυσοίωνη είναι η πρόβλεψη και του καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκου Τζανάκη, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι βάσει των μοντέλων την Τρίτη 28 Δεκεμβρίου αναμένεται αριθμός κρουσμάτων περί τις 9.000
«Πιστεύω ότι αυτή την Τρίτη θα έχουμε πάνω από 9.000 κρούσματα, αν κάνουμε περίπου 650.000 τεστ, που θα τα κάνουμε. Με τους υπάρχοντες ρυθμούς θετικότητας, θα είμαστε πάνω από 9.000 κρούσματα» ανέφερε ο καθηγητής.
Πάνω από 6.500 κρούσματα ανήμερα Χριστουγέννων
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το απόγευμα του Σαββάτου 6.590 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα. Από αυτά 17 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Όσον αφορά στη γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων, στην Αττική εντοπίστηκαν 3.200 και στη Θεσσαλονίκη 835.
Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων επιβεβαιώθηκε τις προηγούμενες 24 ώρες στις εξής Περιφερειακές Ενότητες
– Εύβοια
– Ηράκλειο
– Κοζάνη
– Λάρισα
– Μαγνησία
– Χανιά
Κλειδώνουν τα νέα μέτρα
Σε αυτό το σκηνικό το δεύτερο πακέτο μέτρων που ήδη έχει προεξαγγελθεί για την 3η Ιανουαρίου αλλά αναμένεται να εξειδικευθεί τις επόμενες μέρες, θεωρείται δεδομένο αλλά αυτό που μένει αν αποδειχθεί είναι η ένταση των παρεμβάσεων,
Σε χθεσινή συνέντευξή του ο υπ. Ανάπτυξης μίλησε για «ήπια μέτρα» με στόχο την ανάσχεση της διασποράς του ιού που αναμένεται να αυξηθεί την εορταστική περίοδο.
«Στις αρχές του χρόνου, κάποια ήπια μέτρα πρέπει να ληφθούν για να μπει ένα μικρό φρένο στη διασπορά του ιού μετά τις γιορτές (…) Τα μέτρα ακόμη συζητιούνται. Για περιορισμό στις μετακινήσεις δεν έχω ακούσει να συζητείται κάτι», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Γεωργιάδης που δεν απέκλεισε πάντως ένα νέο ωράριο λειτουργίας για τα βραδινά κέντρα.
Αιτιολόγησε μάλιστα την πιθανότητα μίας τέτοιας απόφασης με το σκεπτικό «να μειωθεί η κινητικότητα του ιού που προκαλείται από τον συνωστισμό στους ορθίους καθώς «τα κρούσματα εντοπίζονται πλέον», όπως είπε «στις νεανικές ηλικίες».
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι υπάρχει ανησυχία για την Όμικρον, η εξέλιξη της οποίας και στη χώρα μας θα καθορίσει πολλά και χαρακτήρισε κρίσιμη την τρέχουσα εβδομάδα για την τελική φύση των μέτρων.