flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Θεσσαλoνίκη: Τα 5 βίντεο που ρίχνουν φως στον πυροβολισμό του 16χρονου

Στα πέντε βίντεο που περιέχονται στη δικογραφία κρύβεται η αλήθεια για τις συνθήκες που οδήγησαν στην τραγωδία με την καταδίωξη και τον βαρύ τραυματισμό του 16χρονου Κώστα Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη.

Από την πρώτη ανάλυση των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει ότι η όλη επιχείρηση καταδίωξης και τραυματισμού του νεαρού διήρκεσε λιγότερο από πέντε λεπτά, ο αστυνομικός πυροβόλησε δύο φορές, ενώ οι κάλυκες βρέθηκαν σε απόσταση 40 εκατοστών ο ένας από τον άλλον, στοιχείο που οδηγεί σε σχεδόν ταυτόχρονες βολές. Επίσης, διαπιστώθηκε πως το Κέντρο της Αμεσης Δράσης ενημερώθηκε για πυροβολισμούς και για την ύπαρξη τραυματία 29 ολόκληρα λεπτά μετά το επεισόδιο -συγκεκριμένα στη 1:30:24- και μάλιστα όχι από τους άνδρες της ΔΙΑΣ, αλλά από συνάδελφό τους της ΟΠΚΕ που είχε σπεύσει στο σημείο.

Μέχρι εκείνη την ώρα, οι διάλογοι μεταξύ Κέντρου και Ομάδας ΔΙΑΣ αφορούν το γεγονός ότι «το άτομο δεν κατεβαίνει από το όχημα, δεν συνεργάζεται» και το τι θα γίνει με το ακινητοποιημένο όχημα, ενώ, όταν ο άνδρας της ΟΠΚΕ ενημερώνει για τραυματία, έκπληκτος ο αξιωματικός του Κέντρου αναρωτιέται: «Υπάρχει τραυματίας… Είχαμε πυροβολισμούς, πότε υπήρξαν;».

Να σημειωθεί ότι η πρώτη πληροφορία προς τα ΜΜΕ μιλούσε για προσπάθεια εμβολισμού… περιπολικού, ενώ από τους διαλόγους της Ομάδας ΔΙΑΣ με το Κέντρο σε κανένα σημείο δεν περιγράφεται απόπειρα εμβολισμού των μοτοσικλετών από το θύμα.

Σημαντική μαρτυρία ανέφερε στη Realnews την ύπαρξη και ενός ακόμη βίντεο από κάμερα με ευρυγώνιο φακό που είναι τοποθετημένη σε υψηλό σημείο στο πάρκινγκ παραπλήσιου ξενοδοχείου, που πιθανότατα έχει καταγράψει τους δύο πυροβολισμούς και την κατάληξη του αυτοκινήτου του νεαρού σε τοιχίο. Το βίντεο ζητήθηκε και παραδόθηκε από τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, με τον ίδιο να υποστηρίζει στην «R» πως «δεν το έχω δει, δεν με άφησαν…».

«Καμία πρόθεση εμβολισμού»

«Για ένα από τα βίντεο που περιέχονται στη δικογραφία καταθέσαμε αίτηση διενέργειας τεχνικής πραγματογνωμοσύνης. Είναι μακρινό, αλλά περιγράφει ακριβώς το σημείο που χάνει ο ανήλικος τον έλεγχο του αυτοκινήτου και μετά από 15 με 20 μέτρα ακινητοποιείται το όχημα. Φαίνεται καθαρά πως, τη στιγμή που χάνει τον έλεγχο, οι δύο μηχανές είναι από πίσω του και, όταν περνάει η μία μηχανή μπροστά του, δεν κινείται εναντίον της. Δείχνει εμφανώς το υλικό ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση εμβολισμού. Ζητάμε να γίνει πραγματογνωμοσύνη προκειμένου να μεγεθυνθεί, ώστε να μετρηθούν οι αποστάσεις και να φανεί πως η απώλεια του ελέγχου του αυτοκινήτου του ανηλίκου γίνεται τη στιγμή που περνά πάνω από τις γραμμές του τρένου και όχι διότι τράβηξε χειρόφρενο για να γυρίσει προς τα πίσω και να τους εμβολίσει», τονίζει στην «R» ο δικηγόρος της οικογένειας, Θεόφιλος Αλεξόπουλος.

Αντίθετα, σύμφωνα με τον συνήγορο του αστυνομικού, Αλέξη Κούγια, «ο αστυνομικός πυροβόλησε την πρώτη φορά εκτός του στόχου του αυτοκινήτου και τη δεύτερη φορά προς τα λάστιχα του αυτοκινήτου, πλην όμως, από την ανωμαλία του εδάφους του συγκεκριμένου σημείου, λόγω του ότι η άσφαλτος είναι παραμορφωμένη, η μοτοσικλέτα αναπήδησε, με αποτέλεσμα το πιστόλι, λόγω της απροόπτου και μη προβλεπόμενης αναπηδήσεως, να βρεθεί ψηλότερα».

Από την πλευρά του, ο 32χρονος αστυνομικός της ΔΙΑΣ υποστήριξε στην απολογία του πως «έβγαλα το όπλο μου και πυροβόλησα δύο φορές πάνω από τη μηχανή που ήταν σε κίνηση. Μία φορά στον αέρα και μία φορά στο αγροτικό όχημα χαμηλά. Δεν μπορούσα να στοχεύσω με ακρίβεια, επειδή κρατούσα το όπλο με το ένα μου χέρι. Οταν πυροβόλησα, είχα απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρα από το αγροτικό και ήμουν περίπου στο ύψος των γραμμών. Στο σημείο αυτό ο δρόμος έχει μια μικρή ανηφορική κλίση και είναι λίγο ανώμαλος, διότι από εκεί περνούν μεγάλα φορτηγά και έτσι έχουν δημιουργηθεί ανωμαλίες στο οδόστρωμα. Μόλις πυροβόλησα, είδα το αγροτικό να εκτρέπεται της πορείας του και κατέληξε πάνω σε τοίχο παρακείμενου ξενοδοχείου». Ο 32χρονος θα παραμείνει σε κατ’ οίκον περιορισμό και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών θα αποφασίσει το αργότερο μέχρι την επόμενη Πέμπτη για την προφυλάκισή του ή όχι.

«Θέλουμε ειρήνη»

Τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας ο 16χρονος μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο σε βαριά κατάσταση. «Πολύ φοβάμαι, ότι αν χάσει τη ζωή του ο Κώστας Φραγκούλης, θα υπάρξουν σοβαρά επεισόδια», λέει στη Realnews ο Βασίλης Πάντζος, πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΕ». «Καταδικάζουμε τα περιστατικά βίαιης διαμαρτυρίας που έχουν σημειωθεί αυτές τις ημέρες, θέλουμε την Αστυνομία δίπλα στους πολίτες. Ομως, πολύ φοβάμαι ότι, αν τελικά αφεθεί ελεύθερος ο αστυνομικός, θα γίνουν νέα επεισόδια» επιμένει ο Β. Πάντζος.

Μάλιστα, ο ίδιος κάνει έκκληση μέσω της Realnews να σταματήσουν το χάσμα και η κοινωνική παθογένεια και να δοθεί ένα τέλος στις διακρίσεις, τονίζοντας πως υπάρχει μια παγιωμένη κοινωνική συνθήκη με την κοινότητα των Ελλήνων Τσιγγάνων Ρομά, οι οποίοι είναι αφημένοι εδώ και πολλές δεκαετίες στη μοίρα τους. «Η πολιτεία έχει ευθύνες, πρέπει να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ένταξης, έχουμε ανήλικους γάμους, πρέπει να αλλάξει αυτή η νοοτροπία και να σταματήσει η κοινότητα να είναι αποκλεισμένη αστικά και κοινωνικά. Λέμε ναι στην ειρήνη, λέμε ναι στην ένταξη και ζητάμε απόδοση δικαιοσύνης γι’ αυτά τα εγκλήματα», καταλήγει ο Β. Πάντζος.