Τι δεν πρέπει να καθαρίζουμε με σαπούνι στην κουζίνα μας

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Το διάλυμα από σαπούνι και νερό αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους για τον καθαρισμό επιφανειών και διαφόρων σκευών μαγειρικής στην κουζίνα. Εντούτοις, πολλά αντικείμενα ή σημεία δεν επωφελούνται από τον τρόπο αυτό, με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται και εν τέλει να καταστρέφονται. Για να αποφύγουμε αυτή την κατάληξη, καλό είναι να γνωρίζουμε εκ των προτέρων πού μπορούμε να κάνουμε χρήση του σαπουνιού μέσα στην κουζίνα μας. Ξεκινώντας από το σαπούνι των πιάτων, που αποτελεί το πιο κοινό σαπούνι για καθαρισμό διαφόρων σημείων της κουζίνας μας, θα δούμε αναλυτικά 5 συσκευές και μαγειρικά σκεύη στα οποία θα πρέπει να αποφεύγουμε τη χρήση του, τους λόγους πίσω από αυτή την πρακτική, αλλά και τα καθαριστικά που μπορούν να το αντικαταστήσουν με ασφάλεια.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
    Ξύλινα σκεύη και επιφάνειες

    Οτιδήποτε κατασκευασμένο από ξύλο δεν πρέπει ποτέ να καθαρίζεται με σαπούνι. Οι ξύλινες επιφάνειες έχουν συνήθως κάποιο προστατευτικό φινίρισμα στην επιφάνειά τους ή περιέχουν φυσικά έλαια που το σαπούνι μπορεί να αφαιρέσει ή να αλλοιώσει πρόωρα. Αν και περιστασιακά είναι εντάξει να αντιμετωπίζουμε τους επίμονους λεκέδες ή τη μούχλα με σαπούνι και νερό, είναι προτιμότερο σε καθημερινή βάση να χρησιμοποιούμε ένα εξειδικευμένο προϊόν ή ακόμα καλύτερα ένα DIY καθαριστικό. Δοκιμάστε για παράδειγμα να αναμίξετε μισή κούπα λευκό ξίδι με μισή κούπα νερό και 1 κουτ. σούπας μαγειρική σόδα ή να συνδυάσετε το λεμόνι και το αλάτι για να φτιάξετε ένα μείγμα που απολυμαίνει με ασφάλεια τις ξύλινες μαγειρικές σας επιφάνειες.

    Μικρές συσκευές

    Όταν πρόκειται για μικρές συσκευές, τα περισσότερα από τα αποσπώμενα μέρη τους μπορούν (και πρέπει!) να καθαρίζονται με σαπούνι πιάτων. Βέβαια, μετά από ένα καλό ξέβγαλμα των εξαρτημάτων, καθαρίζουμε προσεκτικά τις εξωτερικές επιφάνειες και τα ηλεκτρικά μέρη με ένα ελαφρώς υγρό πανί. Για παράδειγμα, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία όταν καθαρίζουμε τη μηχανή του καφέ φίλτρου. Αν αντιθέτως, βάλουμε σαπούνι με νερό, θα δημιουργήσουμε πολλή σαπουνάδα που δύσκολα αφαιρείται στη συνέχεια από την συσκευή. Αμφιβάλετε; Μια δοκιμή αρκεί για να δείτε πως πιθανότατα την επόμενη μέρα στον καφέ σας θα γεύεστε υπολείμματα σαπουνιού – ανεξάρτητα από το πόσες φορές θα ξεπλύνετε την καφετιέρα. Για να διατηρήσετε τον πρωινό σας καφέ φρέσκο, χρησιμοποιήστε λευκό ξίδι ή ένα διάλυμα απομάκρυνσης αλάτων σχεδιασμένο για τη συγκεκριμένη μηχανή σας.

    Τι δεν πρέπει να καθαρίζουμε με σαπούνι στην κουζίνα μας

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Τον φούρνο

    Καλό είναι να αποφεύγετε τη χρήση σαπουνιού στις μεγάλες συσκευές, όπως είναι για παράδειγμα ο φούρνος. Αφενός γιατί το σαπούνι συνήθως δεν είναι αρκετά ισχυρό για να τον καθαρίσει επαρκώς, αφετέρου γιατί υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να κάνετε τον φούρνο σας να λάμπει, από τις δοκιμασμένες φυσικές λύσεις (όπως η μαγειρική σόδα, το ξίδι ή το λεμόνι) μέχρι τα εμπορικά καθαριστικά φούρνου. Επιπλέον, μπορείτε να ανατρέξετε στις αναλυτικές συμβουλές μας σχετικά με DIY καθαριστικά με φυσικά προιόντα που θα κάνουν τον φούρνο σας -και κάθε άλλη μεγάλη συσκευή- να λάμπει.

    Το πλυντήριο πιάτων

    Μια άλλη συσκευή που δεν πρέπει να καθαρίζεται με σαπούνι είναι το πλυντήριο πιάτων. Φυσικά, μπορούμε να αφαιρέσουμε τοπικά με λίγο σαπουνόνερο ορισμένους λεκέδες μεταξύ των κύκλων πλύσης. Αλλά αν δεν έχουμε απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων, δε θα πρέπει να το αντικαταστήσουμε με υγρό πιάτων. Αν το κάνουμε, θα βρεθείτε μπροστά σε ένα πλυντήριο που θα ξεχειλίζει από αφρό, προκαλώντας μια κουζίνα γεμάτη φυσαλίδες. Εκτός από το ότι είναι δύσκολο να καθαριστεί, η υπερβολική ποσότητα υγρού πιάτων μπορεί να καταστρέψει τα δάπεδά σας ή ακόμα και την ίδια τη συσκευή αν παραμείνουν σε αυτήν υπολείμματα για πολύ καιρό.

    Τι δεν πρέπει να καθαρίζουμε με σαπούνι στην κουζίνα μας

    Στη λίστα αυτή μπαίνουν ο φούρνος, το πλυντήριο πιάτων, ο βραστήρας και οποιαδήποτε άλλη συσκευή ή επιφάνεια από ανοξείδωτο ατσάλι (όπως εκείνη του ψυγείου ή του νιπτήρα). Το σαπούνι τείνει να αφήνει λεκέδες στις επιφάνειες από ανοξείδωτο ατσάλι οι οποίοι θαμπώνουν το φινίρισμά τους με την πάροδο του χρόνου. Συνήθως, ο καθαρισμός τους με ένα μαλακό πανί και νερό είναι αρκετός, αλλά για πιο δύσκολους λεκέδες, προτιμούμε και σε αυτή την περίπτωση, τον αξιόπιστο DIY συνδυασμό μαγειρικής σόδας και ξιδιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μαγειρικά σκεύη από ανοξείδωτο ατσάλι (π.χ. μαχαιροπίρουνα) μπορούν να πλένονται τακτικά με σαπούνι πιάτων και μάλιστα συντηρούνται σε καλύτερη κατάσταση εάν πλένονται με το χέρι παρά στο πλυντήριο πιάτων.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αμφιλοχία: Το έγκλημα που στιγμάτισε τα Χριστούγεννα του 1965 με θύματα δυο παιδάκια

    Ένα πρωτοφανές έγκλημα που διαπράχθηκε σαν σήμερα, πριν από...

    Νέα λίστα με μειωμένες τιμές σε 704 προϊόντα στα σούπερ μάρκετ

    Τη νέα λίστα με τους 704 κωδικούς προϊόντων των σούπερ...

    Διπλωματικές πηγές για συμφωνία Τουρκίας – Συρίας για ΑΟΖ: Τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά

    Αυστηρή είναι η απάντηση της Αθήνας στη συμφωνία για ΑΟΖ που...
    Best Shop