Fillers υαλουρονικού, ενέσεις botox, λίφτινγκ προσώπου,αλλά και η χρήση της ρετινόλης ως πανίσχυρου αντιγηραντικού αποτελούν μερικές από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους που δρουν ενάντια στα σημάδια του χρόνου, στοχεύοντας σε όλο και λιγότερες ρυτίδες. Αν και όσοι προτιμούν αυτές τις μεθόδους επιδιώκουν τη νεανική όψη, φαίνεται πως κερδίζουν ακόμα ένα απροσδόκητο πλεονέκτημα, σε σύγκριση με όσους προτιμούν να αφήσουν τον χρόνο να «περάσει» και στο δέρμα.
Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Acta Psychologica, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι με ρυτίδες θεωρούνται λιγότερο ευχάριστοι και αξιόπιστοι, αναδεικνύοντας ίσως πόσο επιφανειακά εξακολουθούμε να κρίνουμε τους ανθρώπους. Δε λένε, άλλωστε, τυχαία, ότι η πρώτη εντύπωση είναι και η πιο σημαντική.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου ζήτησαν από 353 άτομα να αξιολογήσουν εικόνες avatars με και χωρίς ρυτίδες στο πρόσωπό τους. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να κρίνουν πόσο ελκυστικό, εγκάρδιο, ευχάριστο, αξιόπιστο, ηθικό και ισορροπημένο φαινόταν το κάθε πρόσωπο. Aντίστοιχα, κλήθηκαν να αξιολογήσουν τον βαθμό στον οποίο κάθε πρόσωπο φαινόταν να εκφράζει ευτυχία, θυμό, θλίψη, φόβο, αηδία και έκπληξη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης, τα πρόσωπα με ρυτίδες θεωρήθηκαν λιγότερο ελκυστικά, ευχάριστα και αξιόπιστα, ενώ υπήρξε και η αντίληψη ότι έδειχναν περισσότερα αρνητικά συναισθήματα. Mάλιστα, παρατηρήθηκε ότι τα αποτελέσματα ήταν εντονότερα για τα γυναικεία πρόσωπα, ενώ τα αποτελέσματα παρέμειναν τα ίδια σε όλο το ηλικιακό φάσμα των συμμετεχόντων από 18 έως 68 ετών.
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι μπορεί συχνά να γίνονται αντιληπτοί ως λιγότερο ευχάριστοι για κανέναν άλλο λόγο εκτός από τις ρυτίδες στο πρόσωπό τους και επειδή θεωρούνται λιγότερο ελκυστικοί. Δεδομένου ότι οι πρώτες εντυπώσεις είναι δύσκολο να διορθωθούν, αυτό μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις» σημειώνουν οι ερευνητές.