Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα εμβόλια – Πόσο φοβούνται τις παρενέργειες

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Σύμφωνα με την έρευνα της διαΝΕΟσις που καταγράφει τις τάσεις της κοινής γνώμης για την πανδημία από το ξεκίνημά της μέχρι σήμερα, μπορούμε να αντλήσουμε ενδιαφέροντα στοιχεία για το τι πιστεύουν οι Έλληνες για τους εμβολιασμούς.

    Προφανώς δείκτης είναι το μεγάλο ποσοστό που δηλώνεται στις πλατφόρμες για να εμβολιαστεί, ωστόσο η έρευνα φωτίζει και τις απόψεις των πολιτών για το κάθε εμβόλιο που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, και κατά πόσο η συζήτηση για τις παρενέργειες επηρεάζει τη διάθεσή τους για εμβολιασμό.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 7 έως 15 Μαΐου, πριν δηλαδή γίνουν γνωστά τα περιστατικά θρομβώσεων στη χώρα μας σαν αποτέλεσμα του εμβολίου της AstraZeneca.

    Αυτό που φαίνεται από την έρευνα είναι ότι οι πολίτες εμπιστεύονται σε μεγάλο βαθμό τα εμβόλια, χωρίς να διακρίνεται υπολογίσιμη μερίδα αρνητών. Οι προβληματισμοί που εκφράζουν έχουν να κάνουν με το εμβόλιο της AstraZeneca, και τις παρενέργειες που μπορεί να προκληθούν.

    Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, πάνω από τους μισούς εμβολιασμούς έχουν γίνει με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech (52,6%) ενώ 1 στους 3 έχει εμβολιαστεί με Astra Zeneca.

    Ένα 12,7% έχει εμβολιαστεί με Moderna και ένα 2,1% με Johnson & Johnson/Jansen – το τελευταίο εμβόλιο που διατέθηκε στη χώρα έως τώρα, το οποίο είχε αρχίσει να χορηγείται μόλις λίγες μέρες πριν από τη διεξαγωγή της έρευνας.

    Ωστόσο στην ερώτηση ποιο από τα εγκεκριμένα εμβόλια θα προτιμούσατε για να εμβολιαστείτε οι απαντήσεις είναι αποκαλυπτικές.

    Στην προαναφερόμενη ερώτηση το εμβόλιο Pfizer/BioNTech συγκέντρωσε τις περισσότερες προτιμήσεις (58,3%) με αυτά της Moderna και της Johnson &Johnson /Jansen να ακολουθούν με 13,7% και 10,9%.

    Μόνο το 4% των ερωτηθέντων επιλέγει το εμβόλιο της AstraZeneca.

    GYMALL

    Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα εμβόλια – Πόσο φοβούνται τις παρενέργειες

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις στην ερώτηση για ποιους λόγους δεν σκέφτεστε να εμβολιαστείτε.

    Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (67,9%) απαντάει αυθόρμητα ότι φοβάται για την ασφάλεια του και για τις τυχόν παρενέργειες. Μόνο ένα 20,6% αμφιβάλει για την αποτελεσματικότητά του, ενώ η γενική μη εμπιστοσύνη στα εμβόλια – που θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε ως «άρνηση εμβολιασμών» – καταγράφει ένα 0,4%! Τι πιστεύουν οι Έλληνες για τα εμβόλια – Πόσο φοβούνται τις παρενέργειες

    Με βάση τα παραπάνω δύο στοιχεία, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι στη χώρα μας αφενός δεν υπάρχει ρεύμα αρνητών των εμβολίων ή του κοροναϊού, και αφετέρου οι παρενέργειες του AstraZeneca σε συνδυασμό με την διαφορετική διεθνή πρακτική χορήγησής του, αλλά και τις δηλώσεις επιστημόνων ότι θα έπρεπε να αποφεύγεται σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες για τον εμβολιασμό, που ευτυχώς ακόμα δεν έχουν πάρει τη μορφή κύματος άρνησης.

    Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ το AstraZeneca το εμπιστεύεται μόλις ένα 4%, εντούτοις το ένα τρίτο των εμβολιασμένων στη χώρα δέχτηκε να το κάνει προκειμένου να αποκτήσει ή και να βοηθήσει στην ανοσία.

    Διεθνής και ελληνική πρακτική

    Το εμβόλιο της AstraZeneca, σταμάτησε να χορηγείται στις ΗΠΑ και σε μια σειρά χώρες στην Ευρώπη παρόλο που ο ΕΜΑ συνέχισε να διαβεβαιώνει πως είναι ασφαλές. Ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που διέκοψαν τη χορήγησή του είναι η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, οι Κάτω Χώρες και η Πορτογαλία ακολουθώντας το παράδειγμα της Δανίας, της Νορβηγίας και της Βουλγαρίας που πρώτες ανέστειλαν τα προγράμματά τους.

    Φυσικά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η διακοπή των προγραμμάτων εμβολιασμού στην Ευρώπη σχετίζεται και με τις νομικές διαφορές που έχει η Ένωση με την εταιρεία σε σχέση με τα συμβόλαια παράδοσης.

    Στην Ελλάδα από την άλλη, η χορήγηση του AstraZeneca συνεχίστηκε κανονικά και μάλιστα για τις ηλικίες 30 – 44. Όσο γίνονταν οι εμβολιασμοί επιστήμονες εξέφραζαν τις επιφυλάξεις τους για τη χορήγηση του συγκεκριμένου σκευάσματος σε ηλικίες και – ιδίως σε γυναίκες – κάτω των 50 και προέκριναν τον εμβολιασμό με κάποιο άλλο εμβόλιο.

    Ωστόσο το πρόγραμμα εμβολιασμού συνεχίστηκε κανονικά. Εξάλλου το ποσοστό παρενεργειών ήταν και παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό. Πλέον μετά το πρώτο κύμα εμβολιασμών των νεότερων ηλικιών έχει ανοίξει η δυνατότητα για τον εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια.

    Μετά από περιστατικά θρομβώσεων που σχετίζονταν με τον εμβολιασμό είχαμε την περασμένη Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, όπου ωστόσο δεν υπήρξε κάποια αλλαγή σύστασης για τον εμβολιασμό με AstraZeneca.

    Η Μαρία Θεοδωρίδου στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας όμως, χωρίς να κάνει ευθεία σύσταση είπε ότι για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών, στις οποίες εμφανίζονται κυρίως οι σπάνιες παρενέργειες θρόμβωσης – θρομβοπενίας «υπάρχουν διαθέσιμα και τα άλλα εμβόλια».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΑΧΑΪΑ: “Εφυγε” ο Γιώργος Λάγαρης – ΦΩΤΟ

    Βαρύ πένθος και μεγάλη απώλεια για την οικογένεια του...

    Ο όμιλος Grimaldi ενισχύει την παρουσία του στην Κίνα

    Το Grimaldi Shipping Agency Shanghai – το πρακτορείο του ομίλου Grimaldi στην Κίνα...

    Παύλος Μαρινάκης: «Μετέτρεψαν τη Βουλή σε ρινγκ – Είμαστε απέναντι σε τραμπουκισμούς και απειλές»

    «Είμαστε απέναντι στους τραμπουκισμούς» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης για...