Τι σχέδια έχει ο Ερντογάν για τους Κούρδους;

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Με την επανέναρξη των συνεδριάσεων του τουρκικού κοινοβουλίου μετά τις θερινές διακοπές ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επικεφαλής του υπερεθνικιστικού κόμματος MHP, προέβη σε μία κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, πλησιάζοντας τους Κούρδους πολιτικούς του DEM για να τους δώσει το χέρι. Και ο λόγος που αυτή η κίνηση προκάλεσε αίσθηση είναι πως εδώ και χρόνια ο Μπαχτσελί υποστηρίζει πως το αριστερό φιλοκουρδικό DEM συνδέεται με την τρομοκρατική οργάνωση PKK και πρέπει να απαγορευτεί.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη ωστόσο προκάλεσε η δήλωση του Μπαχτσελί λίγες εβδομάδες αργότερα πως ο ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μπορεί υπό προϋποθέσεις να ελπίζει σε αποφυλάκιση, εφ’ όσον ανακοινώσει στο κοινοβούλιο τη διάλυση του PKK. Μάλιστα, ο Οτσαλάν έλαβε για πρώτη φορά εδώ και 43 μήνες το δικαίωμα να δει την οικογένειά του, με τον ηγέτη του PKK να στέλνει το μήνυμα πως είναι διατεθειμένος να επιλύσει το κουρδικό ζήτημα διά της πολιτικής και νομικής οδού. Από το 1999 έως και σήμερα ο 76χρονος κρατείται σε απομόνωση σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

    Μετά την απόφαση του Ερντογάν το 2015 να θέσει τέλος στις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης των διαφορών ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και το PKK, η σύγκρουση κορυφώθηκε, με την κυβέρνηση να καταστέλλει και να στοχοποιεί εκλεγμένους Κούρδους πολιτικούς, όπως και να διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ και τη βορειοανατολική Συρία με στόχο να πλήξει τους Κούρδους και το PKK.

    Με το καρότο και με το μαστίγιο

    Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Μπαχτσελί όμως πολλοί απορούν σχετικά με τα σχέδια της Άγκυρας. Γιατί από τη μία πλευρά φαίνεται να επιδιώκεται μία προσέγγιση με τους Κούρδους, αλλά από την άλλη να διώκονται οι εκλεγμένοι Κούρδοι δήμαρχοι;

    Πριν από δύο εβδομάδες ο δήμαρχος του Εσενιούρτ, ενός δήμου της Κωνσταντινούπολης, συνελήφθη κατηγορούμενος για δεσμούς με το PKK. Ο πολιτικός ήταν κοινός υποψήφιος των αντιπολιτευόμενων CHP και DEM. Λίγες ημέρες αργότερα καθαιρέθηκαν και τρεις άλλοι δήμαρχοι στα νοτιοανατολικά της χώρας.
    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Ορισμένοι θεωρούν πως η κυβέρνηση προσπάθησε να διαπραγματευτεί μυστικά με τον Οτσαλάν και επειδή οι διαπραγματεύσεις δεν πήγαν όπως ήλπιζε, κινείται τώρα εκδικητικά εναντίον Κούρδων πολιτικών.

    Οι παρατηρητές είναι βέβαιοι πως ο Ερντογάν θέλει να επανεκλεγεί πρόεδρος για μία ακόμη φορά. Προκειμένου όμως να μπορέσει να θέσει υποψηφιότητα για μία τέταρτη θητεία, θα πρέπει να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα και επί του παρόντος δεν έχει την απαραίτητη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να το επιτύχει αυτό. Ως εκ τούτου προσπαθεί να πιέσει τους Κούρδους και το φιλοκουρδικό DEM με την τακτική του καρότου και του μαστίγιου. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να καταφέρει επιπλέον να διασπάσει την αντιπολίτευση.

    Κατά την πολιτική επιστήμονα Αρζού Γιλμάζ υπάρχουν και άλλοι λόγοι που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις κινήσεις της Άγκυρας όπως «η αστάθεια στη Μέση Ανατολή και η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ και τη Συρία έως το 2026».

    Μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ μάλιστα αυτό θα μπορούσε να συμβεί και νωρίτερα, σύμφωνα με την ειδικό. «Στη Μέση Ανατολή η ισορροπία δυνάμεων διαφοροποιείται και παρά τις φιλοδοξίες της, η Τουρκία δεν έχει αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις». Επί του παρόντος οι ΗΠΑ έχουν 2.500 στρατιώτες στο Ιράκ και 900 στη Συρία, όπου συνεργάζονται στενά με τις κουρδικές πολιτοφυλακές.

    Ο ίδιος ο Ερντογάν έχει παραδεχτεί εμμέσως πως η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αποτελεί λόγο έντονης ανησυχίας. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει εξάλλου ισχυριστεί πως μετά τη Γάζα και τον Λίβανο, το Ισραήλ θα επιτεθεί και στην Τουρκία, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρξει ισχυρή συσπείρωση ενάντια στις ξένες δυνάμεις που απειλούν τη χώρα.

    Σύμφωνα με τη Γιλμάζ με αυτόν τον τρόπο ο Ερντογάν επιδιώκει να χειραγωγήσει την τουρκική κοινή γνώμη. Η ειδικός εκτιμά ότι ο Ερντογάν ανησυχεί ιδιαιτέρως πως η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να αλλάξει και το status quo των Κούρδων. Το Ισραήλ θα μπορούσε για παράδειγμα να προσπαθήσει να δημιουργήσει μία ουδέτερη ζώνη στα σύνορα Ιορδανίας – Ιράκ, με σκοπό να περιορίσει την επιρροή του Ιράν στη Συρία – και μία τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε εμπόδιο στα σχέδια του Ερντογάν να φέρει ορισμένες περιοχές της Συρίας υπό τον έλεγχο της Άγκυρας. Γι’ αυτό και σύμφωνα πάντα με τη Γιλμάζ, ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει μία στενότερη συνεργασία με τους Κούρδους.

    Με την εκτίμηση της Γιλμάζ φαίνεται να συμφωνεί και η Μπεσέ Χοζάτ, συμπρόεδρος της KCK, οργάνωσης-ομπρέλα του PKK. Σε πρόσφατη συνέντευξή της η Χοζάτ δήλωσε πως η γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας και η επιρροή της στην περιοχή αποδυναμώνεται δραστικά. Αυτό προκαλεί πανικό στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία ως αντίδραση επιδιώκει να εργαλειοποιήσει τον Οτσαλάν.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Σκίουροι δολοφόνοι: Εγκαταλείπουν τους καρπούς για τα… ποντίκια (vid)

    Συνήθως καταναλώνουν σπόρους ή ξηρούς καρπούς, όμως, τα συμπαθή,...

    Συνάντηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

    Συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης...

    F-35 στην Ελλάδα: Η 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα εκσυγχρονίζεται για χάρη των stealth αεροσκαφών

    Την 117 Πτέρυγα Μάχης επισκέφτηκαν πρόσφατα στελέχη της αμερικανικής...
    Best Shop