Tι σημαίνει το προεκλογικό «άνοιγμα» της Ελλάδας στις αγορές

    Ημερομηνία:

    Με μία αιφνιδιαστική κίνηση, κόντρα στο «κύμα» των επιτοκίων, το υπουργείο Οικονομικών βγαίνει στις αγορές με στόχο να κλειδώσει το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών αναγκών του για φέτος. Ανήμερα της προκήρυξης των εκλογών έδωσε εντολή για έκδοση 5ετους ομολόγου θέλοντας έτσι να στείλει διπλό μήνυμα για την οικονομία: Ότι η πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα δεν σταματά λογω των εκλογών και ότι το δημόσιο μπορεί να δανείζεται, ακόμα και εν μέσω τραπεζικής κρίσης, με καλούς όρους.

    Αυτό… σε επίπεδο εντυπώσεων! Σε τεχνοκρατικό επίπεδο, η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να προλάβει το δημόσιο να δανειστεί πριν εκδηλωθούν (χωρίς να είναι και δεδομένο) οι οποίες αναταράξεις από την προκήρυξη των εκλογών και από τα σενάρια για μια παρατεταμένη εκλογική περίοδο.

    Χθες, ο ΟΔΔΗΧ έδωσε mandate σε BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Τράπεζα Πειραιώς που θα ενεργήσουν ως ανάδοχοι. Λογικά, το βιβλίο των πρόσφορων θα ανοίξει σήμερα και το μεγάλο στοίχημα είναι το ύψος του ποσού που θα αντλήσει το Δημόσιο αλλά και το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει. Υπό τις παρούσες συνθήκες το επιτόκιο θα είναι σαφώς υψηλότερο σε σχέση με τον Μάιο του 2021, όταν το Ελληνικό Δημόσιο είχε προχωρήσει σε μία νέα έκδοση 5ετούς ομολόγου αντλώντας 3 δισ. ευρώ και επιτόκιο σχεδόν μηδενικό. Τη Δευτέρα η απόδοση του ελληνικού 5ετους ομολόγου διαμορφώνονταν στο 3,63% καταγράφοντας μικρή άνοδο σε σχέση με την Παρασκευή. Χθες, η απόδοση του αντίστοιχου 5ετούς της Ιταλίας ήταν στο 2,55% και της Γερμανίας στο 2,55%.

    Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη -για εφέτος- έξοδος στις αγορές έγινε τον Ιανουάριο με την έκδοση 10ετούς ομολόγου μέσω του οποίου το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3,5 δισ. ευρώ και επιτόκιο 4,279%, καλύπτοντας το 50% του ετήσιου προγράμματος δανεισμού. Στην περίπτωση που το ποσό που θα αντληθεί από τις αγορές μέσω της νέας έκδοσης ανέλθει στα 2 δις. ευρώ, τότε θα έχει καλυφθεί σχεδόν το 80% των φετινών δανειακών αναγκών.

    Πέραν όμως από τους αριθμούς, τα έσοδα και τις αποδόσεις, υπάρχει και η πολιτική διάσταση. Δηλαδή, ο δρόμος προς την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, που, το 2021 φαίνεται πως ήταν σχεδόν στα χέρια μας! Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧΔημήτρης Τσάκωνας, μιλώντας στο 40 Διεθνές Οικονομικό του Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα από το 2021, όταν εξέδωσε 30ετή ομόλογα που υπερκαλύφθηκαν 8-9 φορές, σε μία απτή απόδειξη εμπιστοσύνης των επενδυτών στο ελληνικό χρέος. Ο κ. Τσάκωνας θεωρεί πως η Ελλάδα με όρους αγοράς έχει επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα καθώς το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν έχει κινδύνους. Τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ και ότι το χρέος έχει μέση διάρκεια 20 ετών και ένα σταθερό μέσο επιτόκιο 1,4% που βαίνει μειούμενο. Καταλήγοντας ο κ. Τσάκωνας τόνισε πως «καταφέραμε, να σταθεροποιήσουμε τις μελλοντικές χρηματορροές και δεν υπάρχει καμία περίπτωση δυσάρεστης έκπληξης».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Συνέλαβαν γαμπρό με κοκαΐνη και σφαίρες λίγες ώρες πριν τον γάμο του

    Άδοξο τέλος είχε η σημερινή ημέρα για ένα ζευγάρι, που επρόκειτο...

    Κόβουμε από τρόφιμα, δίνουμε για κινητά

    Η βόλτα στο σουπερμάρκετ μοιάζει με κυνήγι θησαυρού, καθώς...
    Best Shop