Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, γεγονός το οποίο καθιστά απαραίτητη την ενσωμάτωσή τους στη διατροφή μας. Ανεξάρτητα από το χρώμα τους – κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί ή πράσινο – οι ντομάτες είναι παντού αυτή τη στιγμή. Από σαλάτες και πίτσες μέχρι ζυμαρικά και σάντουιτς, σχεδόν όλα έχουν καλύτερη γεύση όταν περιέχουν φρέσκες και ζουμερές ντομάτες.
Είναι πιθανό να τρώτε ήδη ντομάτες καθημερινά. Αν ναι, τα καλά νέα είναι ότι οι ντομάτες εκτός από νόστιμες είναι και πλούσιες σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά. Μια ολόκληρη (μεσαίου μεγέθους) ντομάτα περιέχει μόλις 22 θερμίδες αλλά είναι πλούσια σε βιταμίνη C, κάλιο, φολικό οξύ, βιταμίνη Κ, β-καροτένιο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Πώς όμως η κατανάλωση αυτής της νόστιμης τροφής καθημερινά μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας;
Τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε ντομάτες κάθε μέρα
- Πρόσληψη περισσότερων αντιοξειδωτικών
- Μείωση του κίνδυνου εγκεφαλικού
- Βελτίωση και προσtασία του δέρματος
- Μείωση του κινδύνου για ορισμένους τύπους καρκίνου
- Υγιή μάτια και καλή όραση
Θα αυξήσετε την πρόσληψη αντιοξειδωτικών
Η καθημερινή κατανάλωση ντομάτας μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα αντιοξειδωτικών σας, ειδικά του ισχυρού αντιοξειδωτικού λυκοπένιο. Το λυκοπένιο είναι ένα καροτενοειδές που δίνει στις ντομάτες το κόκκινο χρώμα τους. Επίσης, βρίσκεται σε άλλα φρούτα και λαχανικά, όπως το καρπούζι, τα βερίκοκα και η παπάγια.
Το λυκοπένιο είναι γνωστό για την ικανότητά του να εξουδετερώνει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες στο σώμα, μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων παθήσεων. Η τακτική κατανάλωση ντομάτας μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα σας, προσφέροντας ενισχυμένη προστασία από το οξειδωτικό στρες και ορισμένες ασθένειες.
Τα τρόφιμα με βάση την ντομάτα περιέχουν ορισμένες από τις υψηλότερες ποσότητες λυκοπενίου. Για παράδειγμα, μισό φλιτζάνι πουρές ντομάτας έχει πάνω από 27.000 μικρογραμμάρια λυκοπένιο, ενώ ένα φλιτζάνι χυμός ντομάτας σε κονσέρβα περιέχει σχεδόν 22.000 μικρογραμμάρια.
Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση ντομάτας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού, εν μέρει λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λυκοπένιο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι με τα υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα τους είχαν 55% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό σε σχέση με εκείνους που έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα τους. Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη με τα χαμηλότερα επίπεδα λυκοπενίου, 25 στους 258 υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ανάμεσα σε εκείνους με τα υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου, 11 στους 259 είχαν εγκεφαλικό. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα εγκεφαλικά επεισόδια λόγω θρόμβων αίματος, τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο ισχυρά. Εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου ήταν 59% λιγότερο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό από εκείνους με τα χαμηλότερα επίπεδα.
Επιπλέον, η καθημερινή κατανάλωση ντομάτας θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη για την συνολική υγεία της καρδιάς. Η υψηλή περιεκτικότητα της ντομάτας σε κάλιο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Το λυκοπένιο στις ντομάτες μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου μειώνοντας τη LDL χοληστερόλη. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η ημερήσια πρόσληψη ενώσεων για την υγεία της καρδιάς θα μπορούσε να συμβάλει στην καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.
Μπορείτε να βελτιώσετε και να προστατέψετε το δέρμα σας
Θέλετε να δώσετε στο δέρμα σας μια ώθηση ομορφιάς; Η καθημερινή κατανάλωση ντομάτας μπορεί να σας βοηθήσει. Αυτό συμβαίνει επειδή ο συνδυασμός βιταμίνης C, λυκοπενίου και άλλων αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στις ντομάτες μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματός σας από τις βλάβες του ήλιου και μπορεί ακόμη και να προλάβει ορισμένα σημάδια γήρανσης, όπως οι λεπτές γραμμές και η χαλάρωση του δέρματος. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, που διατηρεί το δέρμα σας σφριγηλό και νεανικό.
Και ενώ οι ντομάτες δεν πρέπει να αντικαταστήσουν το καθημερινό σας αντηλιακό, η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να προσφέρει μια επιπλέον προστασία από τις ακτίνες UV στο δέρμα σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο και τα καροτενοειδή στις ντομάτες βοηθούν στην αποτροπή των βλαβών του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία και μειώνουν την εμφάνιση του ηλιακού εγκαύματος.
Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου
Ένας ακόμη λόγος να απολαμβάνετε ντομάτες καθημερινά είναι ότι το λυκοπένιο και άλλα αντιοξειδωτικά που περιέχουν συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου για ορισμένους καρκίνους και ειδικά για εκείνους που αφορούν το πεπτικό σύστημα (στόμα, οισοφάγος, στομάχι, παχύ έντερο). Μελέτες δείχνουν ότι οι αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του λυκοπενίου και άλλοι κυτταρικοί ανασταλτικοί μηχανισμοί μπορούν να περιορίσουν την ανάπτυξη και μετάσταση των καρκινικών κυττάρων.
Μπορείτε να διατηρήσετε υγιή τα μάτια σας
Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βήτα καροτίνη, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της καλής όρασης. Επιπλέον, περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο σημαντικά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μια χρόνια πάθηση κατά την οποία ένα τμήμα του αμφιβληστροειδούς που ονομάζεται ωχρά κηλίδα καταστρέφεται. Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση τομάτας μπορεί να συμβάλλει στην μακροχρόνια υγεία των ματιών και ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων παθήσεων των ματιών.
Είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε ποικιλία φρούτων, λαχανικών, προϊόντα ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά. Αλλά μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε τη θαυματουργή ντομάτα. Είναι νόστιμη, ευέλικτη, προσιτή και γεμάτη οφέλη για την υγεία.