Σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά καυσίμων αποκαλύπτει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη διεξοδική χαρτογράφησή της. Συγκεκριμένα, διαπίστωσε ότι διυλιστήρια και πρατήρια καυσίμων αύξαναν τα περιθώρια κέρδους μετά τα σοκ της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, ανεξάρτητα από τις διεθνείς τιμές.
Οπως αναφέρει η Επιτροπή στο πόρισμά της, σε περιόδους ύπαρξης κάποιου σοκ στην παγκόσμια οικονομία, όπως αυτό αποτυπώνεται στην τιμή του αργού πετρελαίου, το περιθώριο διύλισης των ελληνικών διυλιστηρίων αυξάνεται, είτε η τιμή του αργού πετρελαίου μειώνεται (ως αποτέλεσμα της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων -σοκ ζήτησης), είτε η τιμή του αργού πετρελαίου αυξάνεται (ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία -σοκ προσφοράς).
Σχετικά με τα διυλιστήρια, η Επιτροπή περιγράφει την εικόνα μιας αγοράς όπου ο ανταγωνισμός ουσιαστικά δεν λειτουργεί, ούτε μεταξύ των δύο ομίλων, ούτε και από εισαγωγές.
Το ίδιο διαπίστωσε η Επιτροπή και για τα περιθώρια (spread) στη λιανική, δηλαδή στα πρατήρια καυσίμων. Οπως αναφέρει η Επιτροπή στο πόρισμά της, «όσον αφορά το περιθώριο λιανικής (retailer spread), σημειώνεται σημαντική ανοδική τάση κατά την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου 2020 (παρά τη σημαντική μείωση των τιμών λιανικής), καθώς οι τιμές λιανικής μειώνονται λιγότερο/πιο αργά σε σχέση με τις τιμές χονδρικής. Αντίστοιχα, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία καταγράφεται ομοίως, σημαντική άνοδος των spread λιανικής και στα τρία υπό εξέταση προϊόντα, τουλάχιστον κατά τους πρώτους μήνες του 2022».
Η ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξέτασε και τη μεταβολή των τιμών χονδρικής στις τιμές λιανικής σε τρεις αγορές, στην Αττική, την Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα, όπου αποδείχθηκε «θετική ασυμμετρία» και για τα τρία υπό εξέταση προϊόντα (βενζίνη αμόλυβδη 95, πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης), με εντονότερη αυτή του πετρελαίου θέρμανσης.