Το Δημόσιο αξιοποιεί τα κατασχεμένα από το έγκλημα

    Ημερομηνία:

    Ακίνητα, μετρητά, κοσμήματα, πολυτελή αυτοκίνητα και σκάφη που έχουν κατασχεθεί από εγκληματικές δραστηριότητες θα μπορούν πλέον να αξιοποιούνται προς όφελος του Δημοσίου και της κοινωνίας.

    Φλίγκος

    Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προχωρά στη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας που θα ορίσει πώς θα γίνεται η διαχείριση των κατασχεμένων περιουσιακών στοιχείων, από τη στιγμή της δέσμευσης μέχρι την τελική εκκαθάριση της υπόθεσης.

    Το σχέδιο αφορά περιουσία που προέρχεται από σοβαρές υποθέσεις όπως ξέπλυμα χρήματος, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, σωματεμπορία και απάτη. Η λίστα των κατασχεμένων περιλαμβάνει από χρήματα, θυρίδες και τίτλους μέχρι ακίνητα και έργα τέχνης. Για τα κινητά περιουσιακά στοιχεία (όπως κοσμήματα ή αυτοκίνητα) που ξεπερνούν σε αξία τις 300.000 ευρώ, προβλέπεται η δυνατότητα πώλησης, αλλά μόνο αν υπάρχει αμετάκλητη απόφαση δήμευσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει και νωρίτερα, αν υπάρχει σοβαρός λόγος, όπως κίνδυνος φθοράς.

    Παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα να παραχωρούνται δωρεάν ή με συμβολικό τίμημα σε δημόσιες υπηρεσίες, σώματα ασφαλείας ή κοινωφελείς φορείς, ώστε να αξιοποιούνται μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία. Όταν γίνεται πλειστηριασμός, αυτός επιτρέπεται μόνο αν η προσφορά φτάσει το 85% της αξίας του αντικειμένου. Αν αυτό δεν συμβεί σε τρεις γύρους, η τιμή επανακαθορίζεται.

    Για τα ακίνητα δεν προβλέπεται πώληση, αλλά μόνο ενοικίαση ή παραχώρηση χρήσης μέσω της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Αν το ακίνητο είναι ήδη μισθωμένο, η σύμβαση συνεχίζει να ισχύει και τα ενοίκια κατατίθενται σε ειδικό λογαριασμό μέχρι να ξεκαθαρίσει σε ποιον ανήκει η περιουσία.

    ICECAP

    Όλα τα χρηματικά ποσά, οι θυρίδες και οι τίτλοι μεταφέρονται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε δεσμευμένους λογαριασμούς. Τα έσοδα από τις εκποιήσεις ή τις μισθώσεις πιστώνονται και αποδίδονται στον τελικό δικαιούχο, ανάλογα με την έκβαση της υπόθεσης.

    Η ειδική ομάδα εργασίας θα αναλάβει να καταρτίσει τις σχετικές διαδικασίες, να ορίσει τα επιτόκια για τους ειδικούς λογαριασμούς και να διαμορφώσει τις συμφωνίες μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, όπως το ΣΔΟΕ και το Ταμείο Παρακαταθηκών.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Nappuccino: Αυτή η νέα τάση που αλλάζει τον ύπνο μας

    Σε μια εποχή που μας θέλει συνεχώς σε εγρήγορση,...

    Nαστάζια Μητροπούλου: Τα πάντα ΟΛΑ άλλαξαν για το κορίτσι του Θέμου!

    Εχοντας αφήσει πίσω της όλα τα άσχημα που βίωσε, η Ναστάζια...

    Οι 10 κορυφαίοι εφοπλιστές που κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά ξηρού φορτίου το 2025 – Ηγετική η παρουσία της Ελλάδας

    Από το σιδηρομετάλλευμα και τον άνθρακα έως τα δημητριακά και τα λιπάσματα, η ναυτιλία...

    Η Ελληνίδα μάνα και το σπιτικό φαγητό από το ’50 έως σήμερα

    Η εικόνα μιας μητέρας που κυνηγάει το μικρό της...