Στο φρούτο αυτό, γευόμαστε όλη τη δροσιά του καλοκαιριού. Ας ανακαλύψουμε τα πολλά ευεργετικά οφέλη του καρπουζιού στην υγεία με τη βοήθεια της Lara Whitson, πιστοποιημένης διαιτολόγου στην Κλινική Cleveland.
Αρχικά, το καρπούζι περιέχει άφθονο νερό ( 92%) και ελάχιστες θερμίδες – μόλις 46 θερμίδες ανά φλιτζάνι.
Είναι πλούσιο σε κάλιο (170 χιλιοστόγραμμα), ένα απαραίτητο μέταλλο για την υποστήριξη και λειτουργία των νεύρων, των μυών και την ισορροπία των υγρών στο σώμα μας. Επιπλέον, είναι πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C και της βιταμίνης Α.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση καρπουζιού προάγει την καλή υγεία και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος. Αυτό είναι πιθανό να οφείλεται, εν μέρει, στα αντιοξειδωτικά του, τα οποία βοηθούν στην προστασία του σώματος από το στρες και στην πρόληψη ή την επιβράδυνση της κυτταρικής βλάβης. Μάλιστα σε μικρή μελέτη, διαπιστώθηκε ότι το εκχύλισμα καρπουζιού συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες μέσης ηλικίας με υπέρταση και παχυσαρκία.
Τέλος η βιταμίνη C ωθεί στην παραγωγή κολλαγόνου, την επούλωση από τραυματισμούς και την προστασία από την ξηροδερμία.