flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

To ισχυρό κίνημα του Αλεξέι Ναβάλνι διαρκώς ενισχύεται

Νέο επικίνδυνο κεφάλαιο στη διαπάλη εξουσίας μεταξύ του Αλεξέι Ναβάλνι και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν εγκαινίασε η ρωσική δικαιοσύνη, καταδικάζοντας τον άτυπο ηγέτη του αντιπολιτευτικού κινήματος στην πρώτη του πολύμηνη ποινή φυλάκισης.

Εκ πρώτης όψεως, η καταδίκη του Ναβάλνι μοιάζει με ξεκάθαρη νίκη του Πούτιν, ο οποίος έχει χρίσει τον εαυτό του ισόβιο πρόεδρο. Ελέγχοντας πλήρως τα δικαστήρια, την αστυνομία, τα επίσημα μέσα ενημέρωσης και άλλα σύγχρονα μέσα, όπως οι θανατηφόρες νευροτοξίνες, ο Πούτιν μπορεί να κρατήσει τον Ναβάλνι φυλακή για πάντα ή ακόμη και να διοργανώσει θανατηφόρο «ατύχημα», αν θεωρήσει ότι αυτό τον συμφέρει.

Σε αυτό το έπος «Δαυίδ εναντίον Γολιάθ», ο 44χρονος Ναβάλνι έχει επιτύχει μέχρι στιγμής τους στόχους του χάρη στο θάρρος και στην επιμονή του, υποχρεώνοντας τον Πούτιν να αμυνθεί. Η καταδίκη του Ναβάλνι σε 32 μήνες φυλάκισης είναι επιτυχία του Ρώσου αντικαθεστωτικού. Ο Πούτιν απέφευγε συστηματικά μέχρι σήμερα να καταδικάζει τον Ναβάλνι σε μεγάλες ποινές, σε μια προσπάθεια να του στερήσει τον μανδύα του μάρτυρα.

Η οικειοθελής επιστροφή του Ναβάλνι στη Ρωσία έπειτα από την ανάρρωσή του σε γερμανικό νοσοκομείο και η κυκλοφορία του βίντεο με το ανάκτορο που κατασκευάζει ο Πούτιν στη Μαύρη Θάλασσα δεν άφησε περιθώρια στον Ρώσο πρόεδρο. Ο Ναβάλνι θα φυλακισθεί σε στρατόπεδο εργασίας, για να μεταμορφωθεί σε σύμβολο αντίστασης.

Η δίκη

Το Κρεμλίνο προσπάθησε να προσδώσει αίσθηση νομιμότητας στη διαδικασία, με τη δίκη να πραγματοποιείται σε ευρύχωρη δικαστική αίθουσα στο κέντρο της πρωτεύουσας και τον Ναβάλνι να έχει τη δυνατότητα να εκφρασθεί ελεύθερα. Το αποτέλεσμα ήταν, όμως, προδιαγεγραμμένο: ο Ναβάλνι καταδικάσθηκε για παραβίαση των όρων της αναστολής του, για υπόθεση του 2014, την οποία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτήρισε «εμφανώς παράλογη». Την αναστολή του παραβίασε ο Ναβάλνι εξαιτίας της νοσηλείας του ύστερα από την απόπειρα δηλητηρίασής του τον Αύγουστο από τη μυστική αστυνομία.

Παρότι ο Ναβάλνι ήταν αυτός που βρισκόταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ο Πούτιν, η διεφθαρμένη κοόρτη του και η στρατιά των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας που επιτέθηκαν στους διαδηλωτές το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν αυτοί που δικάζονταν από την κοινή γνώμη. «Ο Πούτιν θα μείνει στην Ιστορία σαν ένας δηλητηριαστής», είπε στην απολογία του ο Ναβάλνι.

Η αστυνομική τρομοκρατία και ο ρωσικός χειμώνας μπορεί να περιορίσουν τις διαδηλώσεις. Το μεγάλο κίνημα που πυροδότησε ο Ναβάλνι είναι, όμως, αριθμητικά πολύ ισχυρότερο από παλαιότερες αντιπολιτευτικές απόπειρες, ενώ το σημερινό κίνημα αμφισβήτησης συνεχίζει να ενισχύεται. Η αντιπολίτευση διαθέτει σήμερα 40 γραφεία σε όλη τη Ρωσία, ενώ οι περισσότεροι από τα εκατομμύρια υποστηρικτών του είναι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν αμφισβητήσει ποτέ μέχρι τώρα το Κρεμλίνο. Στις ηλικίες 18 με 24 ετών η δημοτικότητα του Πούτιν έχει υποχωρήσει, από το 36% τον Δεκέμβριο του 2019, στο 20% σήμερα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν και η Ε.Ε. καταδίκασαν αμέσως τη φυλάκιση του Ναβάλνι, απειλώντας δικαίως με επιβολή κυρώσεων κατά του Πούτιν και των λοχαγών του. Ο Πούτιν θα έκανε καλά να συνειδητοποιήσει ότι η μεγαλύτερη απειλή για τη διεφθαρμένη εξουσία του δεν προέρχεται από το εξωτερικό, αλλά από Ρώσους πολίτες, οι οποίοι αναζητούν και αποκαλύπτουν την αλήθεια.