Το παράδειγμα του Ελσίνκι: Πώς πέτυχε τον μηδενισμό των θανατηφόρων τροχαίων

    Ημερομηνία:

    Το Ελσίνκι δεν κατέγραψε ούτε έναν θάνατο από τροχαίο δυστύχημα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, όπως αποκάλυψαν οι δημοτικές αρχές.

    Παρότι οι θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα μειώνονται σε ολόκληρη την ΕΕ – με πτώση 3% το 2024 – τα ατυχήματα με τραγική κατάληξη παραμένουν συνηθισμένα σε μητροπολιτικές περιοχές. Το να περάσει μια ολόκληρη χρονιά χωρίς τέτοιο περιστατικό αποτελεί εντυπωσιακό επίτευγμα, ιδίως για μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

    Το 2023, 7.807 Ευρωπαίοι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα μέσα σε πόλεις της ΕΕ. Πενήντα πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία στο Βερολίνο το περασμένο έτος, ενώ εννέα άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην περιοχή των Βρυξελλών τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

    Αν και το Ελσίνκι είναι μία από τις μικρότερες πρωτεύουσες της ΕΕ, με λίγο λιγότερους από 690.000 κατοίκους, περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν και μετακινούνται καθημερινά στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή.

    Ο Ρόνι Ουτριάνεν, μηχανικός κυκλοφορίας στη Διεύθυνση Αστικού Περιβάλλοντος του δήμου, δήλωσε ότι το επίτευγμα οφείλεται σε «πολλούς παράγοντες … αλλά τα όρια ταχύτητας είναι από τους σημαντικότερους», σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

    Το σχέδιο της Φινλανδίας για τη μείωση των τροχαίων

    Οι δημοτικές αρχές, επικαλούμενες δεδομένα που δείχνουν ότι ο κίνδυνος θανάτου πεζού μειώνεται στο μισό όταν η ταχύτητα πρόσκρουσης ενός αυτοκινήτου πέφτει από τα 40 στα 30 χιλιόμετρα την ώρα, καθόρισαν το χαμηλότερο όριο στις περισσότερες κατοικημένες περιοχές και στο κέντρο της πόλης ήδη από το 2021.

    Οι αρχές στο Ελσίνκι προσπαθούν τα τελευταία πέντε χρόνια να επαναλάβουν το «θαύμα» που πέτυχαν για πρώτη φορά το 2019, όταν δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος πεζού ή ποδηλάτη από τροχαίο με αυτοκίνητο.

    Ο Ουτριάνεν τόνισε ότι η επιτυχία της αποστολής βασίζεται σε πολιτικές κινητικότητας και στρατηγικές αστικής ανάπτυξης μακράς πνοής, βασισμένες σε δεδομένα, που έχουν μεταμορφώσει την πρωτεύουσα από μια πόλη προσανατολισμένη στο αυτοκίνητο σε ένα πιο ασφαλές και βιώσιμο αστικό περιβάλλον. Σε πολλά σημεία της πόλης, οι δρόμοι έχουν στενέψει και έχουν φυτευτεί δέντρα με στόχο να προκαλούν ένα ελαφρύ αίσθημα «δυσφορίας» στους οδηγούς — με τη λογική ότι ένα πιο σύνθετο και «ζωντανό» αστικό τοπίο τους αναγκάζει να κινούνται πιο προσεκτικά σε κατοικημένες περιοχές.

    Παράλληλα, ένας ακόμη λόγος που δεν έχει σημειωθεί θανατηφόρο τροχαίο είναι επίσης επειδή το Ελσίνκι έχει επενδύσει σε νέες υποδομές για πεζούς και ποδηλάτες, συμπεριλαμβανομένου ενός εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων που ξεπερνά τα 1.500 χιλιόμετρα. Παράλληλα, έχει ενισχύσει το δίκτυο των δημόσιων συγκοινωνιών με απανθρακοποιημένα και αυτόνομα λεωφορεία, ενώ έλαβε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη δημιουργία νέας γραμμής τραμ.

    Ο Ουτριάνεν δήλωσε ότι οι αναβαθμίσεις αυτές συνέβαλαν στη «μείωση της χρήσης αυτοκινήτου και, μαζί με αυτή, και στον περιορισμό των σοβαρών ατυχημάτων». Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, μεταξύ 2003 και 2023, ο αριθμός των τραυματισμών από τροχαία στην πόλη μειώθηκε από 727 σε μόλις 14.

    Η επιτυχία της Ελσίνκι δεν περνά απαρατήρητη στις Βρυξέλλες, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει για τη μείωση των θανάτων από τροχαία. Νωρίτερα φέτος, ο Επίτροπος Μεταφορών Απόστολος Τζιτζικώστας σημείωσε ότι τα περισσότερα κράτη-μέλη δεν βρίσκονται σε τροχιά για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ, που τέθηκε το 2018, για μείωση των θανάτων από τροχαία κατά 50% έως το 2030.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: “Εφυγε” ο Γιώργος Σαραντίδης

    ΚΗΔΕΙΑ  ΤΟΝ ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟ ΑΠΟΣΤ. ΣΑΡΑΝΤΙΔΗ  ΣΥΝ/ΧΟ ΔΕΗ - ΕΤΩΝ 82  ΚΗΔΕΥΟΥΜΕ...

    Σύσκεψη στην Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας μετά τις φωτιές – ΦΩΤΟ

    Σύσκεψη στην Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας υπό τον Περιφερειάρχη...

    Εκοιμήθη ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ Χαράλαμπος Σωτηρόπουλος

    Εκοιμήθη ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ...

    Champions League: Τρομερή με 5άρα η Μπόντο, όλα μηδέν σε Τουρκία και Σκωτία

    Πανέτοιμη για την παρθενική της συμμετοχή στη League Phase...