flamis.gr

Το σαββατοκύριακο 5 και 6 Ιουνίου το 41ο Πανελλήνιο Πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού Ποταμού

Ο Σύλλογος Ορειβασίας – Χιονοδρομίας – Αναρρίχησης – Προστασίας περιβάλλοντος Καλαβρύτων πραγματοποιεί κάθε χρόνο από το 1980, τη 2η Κυριακή του Μαΐου (μόνη εξαίρεση φέτος) το Πανελλήνιο Πέρασμα στο γραφικό και εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς, φαράγγι του Βουραϊκού Ποταμού.

Η κατάβαση στο φαράγγι γίνεται από τις γραμμές του Οδοντωτού σιδηρόδρομου ξεκινώντας από τα Καλάβρυτα και με τελικό προορισμό το Διακοπτό συνολικής απόστασης 22 χλμ.

Εναλλακτικά όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση στο facebook, μπορείτε να ξεκινήσετε και από τη Ζαχλωρού, στην οποία φτάνετε με το αυτοκίνητό σας, ή με τον Οδοντωτό, και να περπατήσετε μόνο τα 10 χλμ της κατηφορικής διαδρομής μέχρι τη στάση Νιάματα. Ο Οδοντωτός εκείνη την ημέρα πραγματοποιεί όλα τα δρομολόγια κανονικά σε χαμηλές ταχύτητες και σταματάει σε όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς ώστε να εξυπηρετεί τους πεζοπόρους.

Οι εκδηλώσεις απλώνονται σε δύο ημέρες, το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6/6 που θα λάβει χώρα το Πανελλήνιο Πέρασμα του Βουραϊκού.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Ξεκινάτε με τον σύλλογο, την παρέα σας ή μόνοι σας, την Κυριακή 6/6/2021 το πρωί στις 7:30 από το σταθμό του Οδοντωτού, στα Καλάβρυτα, ακολουθώντας τις γραμμές του τρένου με προορισμό τον πρώτο μας σταθμό στη Ζαχλωρού. Αν πάλι θέλετε να ξεκινήσετε αργότερα ή από τη Ζαχλωρού, ώστε να διανύσετε μικρότερη απόσταση, μην διστάσετε νομίζοντας ότι θα είστε μόνοι σας!

Οι ομάδες και οι παρέες που ξεκινούν ανά διαστήματα είναι πολλές οπότε… ακολουθήστε τους!

Οδηγίες: Φορέστε άνετα ρούχα και παπούτσια για περπάτημα, αν έχετε ορειβατικά είναι ιδανικά ώστε να δένουν τον αστράγαλο για αποφυγή ατυχημάτων. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες καλό θα είναι να έχετε μαζί σας καπέλο, αντηλιακό ή αδιάβροχο. Μην φορτωθείτε με περιττά πράγματα.

Πάρτε μαζί σας μόνο ένα μπουκάλι νερό ή ένα ισοτονικό αν το προτιμάτε και κάτι ελαφρύ για γεύμα. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ο Ορειβατικός Σύλλογος έχει φροντίσει για όλους εσάς ώστε να βρείτε τα απαραίτητα για να ξεκουραστείτε και να πάρετε δύναμη για να συνεχίσετε. Δεν χρειάζεται να είστε σε κάποια ιδιαίτερη φυσική κατάσταση, αρκεί η διάθεση για περπάτημα. Δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός για να συμμετάσχετε, η διαδρομή είναι απλή και μπορούν να την ακολουθήσουν όλοι, να τονιστεί όμως ότι είναι πεζοπορία σχεδόν 5 ωρών από τα Καλάβρυτα έως και το Διακοπτό, 3 ωρών από Ζαχλωρού έως Διακοπτό και 2 ωρών από Ζαχλωρού μέχρι τα Νιάματα. Αν δεν έχετε την αντοχή να περπατήσετε τόσες ώρες (λόγω ηλικίας ή διαφόρων προβλημάτων υγείας), θα ήταν καλύτερα να το αποφύγετε. Είναι καθαρά ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ και όχι περίπατος. Αν δεν είστε σε κάποιο σύλλογο ώστε να γνωρίζετε τα βασικά, τότε ακολουθήστε τις παραπάνω οδηγίες (tips).

Το Σάββατο 5/6 το απόγευμα στις 19.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων στην πλατεία Πετμεζαίων θα γίνει Ημερίδα με διάφορα θέματα που αφορούν στο περιβάλλον, τον τουρισμό, τον Οδοντωτό, κ.α., με όλα τα προσήκοντα μέτρα προστασίας κατά του covid 19.

*Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν με τη συνδρομή και υποστήριξη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και του ΕΚΑΒ καθώς και με τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, του Δήμου Καλαβρύτων και του Πανεπιστημίου Πατρών ενώ μεγάλος χορηγός είναι η Ολυμπία Οδός.

Να θυμίσουμε πως το Πανελλήνιο Πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 9-10 Μαΐου, ωστόσο λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας αναβλήθηκε, κατόπιν προγραμματίστηκε για τις 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2020 αλλά και πάλι δεν υλοποιήθηκε.

To Πανελλήνιο Πέρασμα στο φαράγγι του Βουραϊκού Ποταμού όπως διευκρινίζεται, είναι ΔΩΡΕΑΝ και δεν χρειάζεται να δηλώσετε συμμετοχή.

Κατά μήκος του φαραγγιού θα βρείτε εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, οι οποίοι θα φροντίζουν για την ομαλή διεξαγωγή και θα είναι εκεί για οτιδήποτε χρειαστείτε.

Φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από την ίδρυση του Ορειβατικού (το 1931) και 41 χρόνια (από το 1980), που πραγματοποιεί το Πανελλήνιο Πέρασμα στο Φαράγγι του Βουραϊκού.

*Το φετινό Πέρασμα όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ορειβασίας, Χιονοδρομίας, Αναρρίχησης Προστασίας Περιβάλλοντος Καλαβρύτων, Χαρίλαος Ηλία Ερμείδης, είναι αφιερωμένο στην μνήμη του δικού τους ανθρώπου και μέλους του συλλόγου, Κώστα Σταμάτη.

Comments are closed.