Νέες παρεμβάσεις, στρατηγικού χαρακτήρα, ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στον αγώνα που έχει ξεκινήσει για ακόμα φθηνότερες τραπεζικές συναλλαγές!
Λαμβάνοντας αυστηρά υπόψη τα όρια μέσα στα οποία μπορεί να παρέμβει στη λειτουργία του τραπεζικού τομέα, η κυβέρνηση κάνει τα σχέδια της. Θα “ξεδιπλωθούν” εάν τα ιδρύματα δεν προχωρήσουν από μόνα τους σε ακόμα πιο ουσιαστικές μειώσεις στις προμήθειες και ειδικά αυτές που αφορούν στις συναλλαγές με το Δημόσιο και την καθημερινότητα των πολιτών.
Μόλις λήξει η νέα παράταση, έως την 31η Αυγούστου, για την εγκατάσταση του IRIS στις αποδέκτες μεθόδους πληρωμών από επαγγελματίες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη δεύτερη φάση του IRIS που είναι η επέκταση του σε όλη την αγορά ασκώντας πίεση και στα ιδρύματα να ανεβάσουν το αποδεκτό όριο από τα 500 ευρώ στα 1000 ευρώ. Το σκεπτικό είναι να καταστεί το σύστημα IRIS ως ένας εναλλακτικός τρόπος χρήσης πληρωμών που θα πιέσει τον ανταγωνισμό στις τραπεζικές κάρτες.
Άλλωστε η προτίμηση του ειδικά από τους νέους δημιουργεί νέα δεδομένα στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Δεδομένα που οι τράπεζες και εταιρείες καρτών δεν μπορούν να μη λάβουν υπόψη τους.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία οι πληρωμές παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση καθώς οι εγγεγραμμένοι χρήστες του IRIS ξεπερνούν πλέον τα 2,6 εκατομμύρια, εκ των οποίων πάνω από 405.000 εγγράφηκαν από τον Ιανουάριο και μετά.
– Από τις αρχές του 2024 έως και τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκαν 111.000 συναλλαγές IRIS Person to Business έναντι μόλις 11.000 πέρυσι.
– Το ένα τρίτο των υπόχρεων αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών -δηλαδή οι 280.000 σε ένα σύνολο περίπου 900.000- έχουν συνδεθεί καθώς στους 150.000 χρήστες του 2023, προστέθηκαν άλλοι 125.000 (αύξηση περίπου 80%).
Από κει και πέρα υπάρχει πάντα το όπλο της νομοθετικής παρέμβασης και αυτή τη φορά θα δικαιωθούν τα αιτήματα της αγοράς που ζητά μείωση των προμηθειών και για συναλλαγές άνω των 10 €. Είναι και το τελευταίο όπλο που παραμένει στην “φαρέτρα” της κυβέρνησης.
Πρακτικά δηλαδή το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα παρέμβει με την επιβολή ανώτατων ορίων για ορισμένη χρονική περίοδο και στις προμήθειες για συναλλαγές άνω των 10 ευρώ, ακολουθώντας το μοντέλο της αντίστοιχης νομοθετικής παρέμβασης για τις μικρές συναλλαγές, που έθεσε όριο 0,5% στις προμήθειες για τα επόμενα τρία χρόνια.
Πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, έδωσε μια ακόμη ευκαιρία στις τράπεζες παροτρύνοντας να υιοθετήσουν συστήματα προμηθειών ανάλογα με αυτά που εφαρμόζονται και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αλλιώς, οπός λένε στενοί συνεργάτες του “Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος”!