Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο η διαβούλευση της νέας Περιβαλλοντικής Μελέτης της σιδηροδρομικής γραμμής στη περιοχή της Πάτρας, ως προς τον νέο Επιβατικό Σταθμό του τρένου στο Λιμάνι της Πάτρας ο οποίος χωροθετήθηκε στο ύψος που βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της πρώην Χαρτοποιίας Λαδόπουλου, προς την πρώην ΑΒΕΞ.
Όπως είναι γνωστό, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη ο ανταγωνιστικός διάλογος (δημοπράτηση) για το έργο της ολοκλήρωση της Νέας Διπλής Σιδηροδρομικής Γραμμής Κιάτο –Πάτρα, στο Τμήμα Ρίο – Νέος Λιμένας Πάτρας.
Το έργο αναμένεται να εγκριθεί προς χρηματοδότηση με βάση την υφιστάμενη ΣΜΕ η οποία ορίζει ότι το τρένο, μετά το Ρίο, θα περάσει επιφανειακά μέχρι την Κανελλοπούλου (υπάρχουν οι γνωστές ενστάσεις για τη μη υπογειοποίηση στον Καστελόκαμπο) ενώ αμέσως μετά το σενάριο προβλέπει υπογειοποίηση έως και τον Αγ. Ανδρέα. Από το σημείο αυτό το τρένο προβλέπεται να διέλθει επιφανειακά μέσα από το Νέο Λιμάνι αλλά ταυτόχρονα και να συνδεθεί με την παλαιά, μετρική γραμμή, στο τμήμα Πάτρα – Πύργος.
Πιο συγκεκριμένα:
@ Μετά το νέο Σ.Σ. Αγίου Διονυσίου η υπόγεια διέλευση βαίνει παράλληλα και κάτω από την Ηρώων Πολυτεχνείου, την Όθωνος – Αμαλίας και τον υφιστάμενο παραδοσιακό/διατηρητέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Πάτρας στην Πλατεία Τριών Συμμάχων. Μετά την Τριών Συμμάχων η σήραγγα βαίνει κάτω από την Όθωνος – Αμαλίας, με κατεύθυνση την οδό Σμύρνης και την περιοχή του Κολυμβητηρίου του Ν.Ο.Π.
@ Μετά τον ΝΟΠ προβλέπεται άνοδος του τρένου σε ανοικτό πλέον όρυγμα το οποίο θα βρίσκεται παράλληλα με την Ακτή Δυμαίων.
@ Στη συνέχεια, η όδευση προβλέπεται επίγεια, εντός των ορίων της λιμενικής ζώνης του Νέου Λιμανιού της Πάτρας.
ΔΙΠΛΟΣ ΚΛΑΔΟΣ, ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΛΙΜΕΝΑ
Το επίγειο τμήμα της νέας γραμμής θα παραλλαχθεί, αμέσως μετά την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα και θα οδεύσει, ο ένας κλάδος, προς το αμαξοστάσιο του ΟΣΕ, την Μαιζώνος, μέχρι τη συμβολή της με την Αλέξανδρου Παπαναστασίου και στη συνέχεια, παράλληλα με την οδό Σουνίου, μέχρι τις Ιτιές, μετά τον Γλαύκο. Στο τμήμα αυτό θα έχουμε τον κλάδο εισόδου στο Νέο Λιμάνι.
Ο άλλος κλάδος της σιδηροδρομικής γραμμής, εκτός λιμανιού προβλέπεται να διέλθει κάτω από την γέφυρα του Γλαύκου με γεφύρωση του ποταμού. Η γραμμή υπερυψώνεται προκειμένου να περάσει πάνω από την Ακτή Δυμαίων και στο τέλος της χάραξης προβλέπεται ισόπεδη διάβαση με την οδό Ιδομενέως η οποία εμφανίζει σημαντικό φόρτο και συνδέει την ΔΕΥΑΠ με την Ακτή Δυμαίων.
Ο νέος Επιβατικός Σ. Σταθμός στο Λιμάνι δεν διέθετε περιβαλλοντική αδειοδότηση γι αυτό και βγήκε προς διαβούλευση από το Υπουργείο Υποδομών τροποποιητική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με στόχο την κατασκευή και λειτουργία του Τερματικού Σ.Σ. του Νέου Λιμένα Πάτρας.
ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΩΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Η τροποποίηση της ΣΜΠΕ «κουμπώνει» και με το master plan του ΟΛΠΑ το οποίο βρίσκεται σε φάση τελικής έγκρισης, με τις προβλέψεις του γενικότερα σε σχέση με τις χρήσεις γης στο Νέο Λιμάνι. Η χωροθέτηση του νέου Τερματικού Σ. Σταθμού έγινε τώρα, γιατί εξαρτάτο από τελική διαρρύθμιση των χρήσεων γης του ΟΛΠΑ. Ο νέος Τερματικός θα διαθέτει κτίριο επιβατών 600 τ.μ., χώρους επιβατών περίπου 200 τ.μ. (αναμονή επιβατών, εκδοτήρια, κυλικείο, γραφεία σταθμάρχη και κίνησης, αποθήκη αποσκευών, χώρους υγιεινής κοινού και προσωπικού), χώρους Η/Μ εγκαταστάσεων περίπου 200 τ.μ. και χώρους κυκλοφορίας περίπου 200 τ.μ.
Η σύνδεση της ζώνης του Νέου Λιμένα με την πόλη, εκτός από την επίγεια έξοδο μπροστά από το νέο κτίριο του Σ.Σ. στο ύψος περίπου της Πειραϊκής – Πατραϊκής, θα εξασφαλίζεται από μία σειρά από διαβάσεις, μία στη συμβολής της Βορείου Ηπείρου με την Ακτή Δυμαίων και από μια απέναντι από τους τρεις Τερματικούς Σταθμού Επιβατών Λιμένος του ΟΛΠΑ. Η όδευση της σιδηροδρομικής γραμμής, εντός της λιμενικής ζώνης συνδέεται και με το νέο Εμπορευματικό Τμήμα του Νέου Λιμανιού της Πάτρας. Στα πλαίσια της διαβούλευσης που είναι σε εξέλιξη για την τροποποίηση της ΣΜΠΕ, οι επισημάνσεις που γίνονται επικεντρώνονται στο ότι η γραμμή, μέχρι την είσοδό της στο Νέο Λιμάνι, θα είναι κατά ένα μέρος όρυγμα και στο τελικό της στάδιο επιφανειακή και περιφραγμένη, αποκόπτοντας την πόλη από το θαλάσσιο μέτωπο.