Τουρισμός α λα «Οπενχάιμερ»: Ανοίγει σύντομα για το κοινό το Σημείο Μηδέν στο Νέο Μεξικό

    Ημερομηνία:

    Πολλοί από τους Αμερικανούς που στήθηκαν στην ουρά για να παρακολουθήσουν την ταινία «Οπενχάιμερ», σύντομα θα στηθούν σε μια άλλη ουρά, σε μια απομακρυσμένη έρημο, για να γνωρίσουν την τοποθεσία της πιο κρίσιμης σκηνής του φιλμ που σκηνοθέτησε ο Κρίστοφερ Νόλαν.

    Στην έρημο που οι Ισπανοί κονκισταδόρες ονόμασαν Jornada del Muerto (Ταξίδι του Νεκρού) βρίσκεται η τοποθεσία Τρίνιτι, όπου στις 16 Ιουλίου 1945 πραγματοποιήθηκε η πρώτη πυρηνική έκρηξη στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η πρόσβαση απαγορεύεται από τον αμερικανικό στρατό, με εξαίρεση δύο Σάββατα τον χρόνο: ένα τον Απρίλιο και – για καλή τύχη όσων είδαν το «Οπενχάιμερ» και μπορούν να ταξιδέψουν ως εκεί – ένα τον Οκτώβριο.

    Οι ακριβείς ημερομηνίες ανακοινώνονται εκ των προτέρων κάθε χρόνο από τον αμερικανικό στρατό, που χρησιμοποιεί την τοποθεσία για τη δοκιμή πυραύλων – πρόκειται για το Πεδίο Εκτόξευσης Πυραύλων White Sands. Αυτόν τον Οκτώβριο η τοποθεσία Τρίνιτι θα ανοίξει το Σάββατο 21 του μήνα.

    Τουρισμός α λα «Οπενχάιμερ»: Ανοίγει σύντομα για το κοινό το Σημείο Μηδέν στο Νέο Μεξικό
    Ο φράχτης γύρω από την τοποθεσία Τρίνιτι, που ανοίγει για τους επισκέπτες δύο φορές το χρόνοInstagram / samwassonphoto

    Και μετά την τεράστια εμπορική επιτυχία της ταινίας «Οπενχάιμερ», φέτος αναμένεται μεγάλο κύμα επισκεπτών. Η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά υπάρχει όριο 5.000 επισκεπτών και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

    Πριν τις 8 το πρωί που ανοίγει η πύλη Stallion, θα έχουν σχηματιστεί ουρές αυτοκινήτων. Μετά από έλεγχο ταυτότητας, τα οχήματα που θα περάσουν την πύλη θα κάνουν μια διαδρομή 27 χιλιομέτρων μέχρι έναν χώρο στάθμευσης. Και μετά από ένα σύντομο περίπατο 400 μέτρων οι επισκέπτες θα φτάσουν στο Σημείο Μηδέν, όπου έγινε η έκρηξη.

     

    Τα αξιοθέατα

    Η ατμόσφαιρα στην τοποθεσία Trinity εκείνες τις δύο ημέρες του χρόνου θυμίζει πανηγύρι σε μικρή αμερικάνικη πόλη άλλης εποχής. Μόνο που δίπλα στους πάγκους με τα αναμνηστικά μπιχλιμπίδια μπορεί να δει κανείς… μετρητές Γκάιγκερ, αλλά και (πολύ ελαφρώς) ραδιενεργό Τρινιτίτη, το μυστηριώδες πράσινο πέτρωμα που «έβρεξε» ο ουρανός μετά από την έκρηξη της βόμβας.

    Το Ράντσο ΜακΝτόναλντ του 1918, που χρησιμοποιήθηκε ως εργαστήριο από την ομάδα του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ και στο κυρίως υπνοδωμάτιο του οποίου συναρμολογήθηκε ο πυρήνας πλουτωνίου της ατομικής βόμβας, έμεινε ως επί το πλείστον άθικτο από το ωστικό κύμα έκρηξης, τρία χιλιόμετρα μακριά. Λεωφορεία μεταφέρουν δωρεάν τους επισκέπτες από το χώρο στάθμευσης στο ράντσο.

    Τουρισμός α λα «Οπενχάιμερ»: Ανοίγει σύντομα για το κοινό το Σημείο Μηδέν στο Νέο Μεξικό
    Φωτογραφίες με τον Fat Man, το αντίγραφο της βόμβας που έπεσε στο Ναγκασάκι στις 9 Αυγούστου 1945EPA/JIM LO SCALZO

    Στο δρόμο για το Σημείο Μηδέν είναι τοποθετημένο και ένα αντίγραφο σε φυσικό μέγεθος του Fat Man, της πυρηνικής βόμβας που έπεσε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας στις 9 Αυγούστου 1945 – εκείνη που χρησιμοποιήθηκε στη Χιροσίμα ονομαζόταν Little Boy.

    Ένα ακόμη σημείο για φωτογραφίες είναι το Jumbo, τα απομεινάρια ενός ατσάλινου κυλίνδρου 216 τόνων, μέσα στον οποίο οι επιστήμονες σκέφτονταν να πυροδοτήσουν τη βόμβα, ώστε σε περίπτωση αποτυχίας πλήρους έκρηξης να σωθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί το πλουτώνιο του πυρήνα.

    Τουρισμός α λα «Οπενχάιμερ»: Ανοίγει σύντομα για το κοινό το Σημείο Μηδέν στο Νέο Μεξικό
    Τα απομεινάρια του JumboWikimedia Commons

    Η ομάδα του Οπενχάιμερ αποφάσισε να μην το χρησιμοποιήσει όταν σιγουρεύτηκε για την επιτυχία της δοκιμής. Το Jumbo επέζησε της έκρηξης, όπως επέζησε και της μετέπειτα προσπάθειας του στρατού να το καταστρέψει γεμίζοντάς το με συμβατικές βόμβες. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να ξεκολλήσουν τα άκρα του κυλίνδρου.

    Στο Σημείο Μηδέν

    Το ίδιο το Σημείο Μηδέν σηματοδοτείται από έναν οβελίσκο από μαύρη πέτρα, ύψους 3,66 μέτρων. Είναι το σημείο όπου άλλαξε η πορεία της ανθρωπότητας. Εκεί βρισκόταν ένας ατσάλινος πύργος ύψους 30 μέτρων, στην κορυφή του οποίου πυροδοτήθηκε και εξερράγη η δοκιμαστική βόμβα – Gadget ήταν η κωδική της ονομασία. Από τον πύργο έχουν απομείνει κάποια ελάχιστα κομμάτια σκορπισμένα λίγα μέτρα μακριά. Μπορεί, ωστόσο, να δει κανείς ένα αντίγραφό του στο Εθνικό Μουσείο Πυρηνικής Επιστήμης και Ιστορίας, επίσης στο Νέο Μεξικό.

    Τουρισμός α λα «Οπενχάιμερ»: Ανοίγει σύντομα για το κοινό το Σημείο Μηδέν στο Νέο Μεξικό
    Η βόμβα Gadget ετοιμάζεται για την άνοδό της στην κορυφή του ατσάλινου πύργου στις 6 Ιουλίου 1945AP Photo

    Από το Σημείο Μηδέν ο επισκέπτης μπορεί να ρίξει μια ματιά βόρεια, δυτικά και νότια, όπου η ομάδα του Οπενχάιμερ κρύφτηκε σε τρία καταφύγια, 8 χιλιόμετρα μακριά. Μπορεί να ζωντανέψει στο μυαλό του τη στιγμή που η νύχτα έγινε μέρα με μια έκρηξη 10.000 φορές θερμότερη από τον ήλιο μας. Κι αν δεν τον βοηθάει η φαντασία του, μπορεί απλά να δει (ή να ξαναδεί) το «Οπενχάιμερ» στον κινηματογράφο της γειτονιάς του…

    Με πληροφορίες από: Site for the first atomic blast opens for one day in October – here’s how to go by Kathleen Bangs, CNN

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Μέλι και γιαούρτι: Το απροσδόκητο όφελος για το έντερο, που ανακάλυψε νέα μελέτη

    Εάν απολαμβάνετε ένα μπολ με γιαούρτι για πρωϊνό, η προσθήκη μιας κουταλιάς μέλι,...

    12 τρόφιμα φουλ σε βιταμίνη D

    Πέρα από τις βιταμίνες σε χάπια και τα συμπληρώματα διατροφής, μπορούμε...

    Η βιταμίνη που διώχνει την κακή διάθεση και δίνει ενέργεια

    Η έλλειψη ενέργειας συχνά οδηγεί σε κακή διάθεση, ενώ...

    Κάμαλα Χάρις: Ζητά από τον Τραμπ να γίνει όλο το ντιμπέιτ με ανοιχτά μικρόφωνα

    Η Κάμαλα Χάρις η διεκδικήτρια του προεδρικού θώκου στις εκλογές του...
    Best Shop