Μπορεί η Τουρκία να έχει επικεντρώσει όλες τις δυνάμεις της στο «εθνικό» της μαχητικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς TF-X, ωστόσο η απώλεια και η ζημιά που προκάλεσε η απομάκρυνση της από το πρόγραμμα ανάπτυξης των stealth μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 της προκαλεί μακροχρόνια ζημιά.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Can Kasapoglu, διευθυντή του ερευνητικού προγράμματος ασφάλειας και άμυνας του τουρκικού think tank «EDAM» , η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ σοβαρά και κρίσιμα προβλήματα τις επόμενες δύο δεκαετίες, κάτι το οποίο σε ένα βαθμό ήδη γίνεται αντιληπτό.
Ειδικότερα, ο Τούρκος αναλυτής εξηγεί πως τα τέταρτης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16 της και τα τρίτης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-4 Phantom Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο προς την ολοκλήρωση του «κύκλου ζωής» τους και γι’αυτό η Άγκυρα είχε επενδύσει στα stealth αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, προκειμένου να τα αντικαστήσει.
Η απώλεια των F-35
Ωστόσο, η απόκτηση των πυραυλικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας, που είχε ως απώτερο σκοπό να ενισχύσει την αεράμυνα της χώρας, εμμέσως έχει προκαλέσει ζημιά, καθώς η Πολεμική Αεροπορία της χώρας έχασε μαζί με τα F-35 και τον προγραμματισμό που είχε κάνει για το βιώσιμο μέλλον της. Αυτό επισημαίνει και ο Kasapoglu λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Για την Τουρκία, το F-35 δεν ήταν απλώς ένα μαχητικό αεροσκάφος, αλλά ένα σχέδιο στο οποίο η τουρκική αμυντική βιομηχανία θα είχε χαρτοφυλάκιο εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων και θα απασχολούσε χιλιάδες ανθρώπους».
Ο ίδιος στη συνέχεια πρόσθεσε πως: «Όπως είναι σαφές, δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε τις απώλειες που έχει υποστεί η Τουρκία και η Πολεμική της Αεροπορία μόνο από την στρατιωτική – επιχειρησιακή διάσταση, αλλά και από την αμυντική βιομηχανία της χώρας στους τομείς αυτούς. Και αυτό, διότι σε κάθε περίπτωση το F-35 είναι gamechanger, αλλάζει σε μεγάλο βαθμό τα δεδομένα και τις ισορροπίες».
Ένας άλλος τομέας που επηρεάζεται έμμεσα είναι και οι αεροπορικές δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, καθώς το ελικοπτεροφόρο TCG Anadolu θα εξοπλιστεί αναγκαστικά με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και ελικόπτερα, όχι με μαχητικά τύπου F-35B όπως θα ήλπιζε παλαιότερα η Τουρκία.
Συνοπτικά, ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα ανάπτυξης των stealth μαχητικών αεροσκαφών F-35 αποτελεί σοβαρή απώλεια για τη χώρα και θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες για την βιωσιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας.