Τουρκία: Συλλήψεις μελών του κόμματος που εκπροσωπεί κυρίως την κουρδική μειονότητα

    Ημερομηνία:

    Έξι μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) συνελήφθησαν στην Κωνσταντινούπολη μερικά 24ωρα αφού εισαγγελείς κίνησαν εκ νέου διαδικασία για το κλείσιμο του τρίτου ισχυρότερου κόμματος του τουρκικού κοινοβουλίου, που εκπροσωπεί κυρίως την κουρδική μειονότητα και έχει αριστερό πρόγραμμα.

    Ανάμεσα στα πρόσωπα που συνελήφθησαν είναι ο επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του κόμματος στη συνοικία Μπέγιογλου, διευκρίνισε η συμπρόεδρος της οργάνωσης του HDP στην Κωνσταντινούπολη, η Ελίφ Μπουλούτ, στο Γερμανικό Πρακτορείο χθες Τετάρτη.

    Ο λόγος που έγιναν οι συλλήψεις δεν είναι γνωστός, πρόσθεσε.

    Το τουρκικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu έκανε λόγο για αντιτρομοκρατική επιχείρηση με στόχο το εκτός νόμου ένοπλο αυτονομιστικό κίνημα Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

    Πρόκειται για «τυποποιημένη φρασεολογία» που χρησιμοποιείται «για την κατατρομοκράτηση του HDP», σχολίασε η κυρία Μπουλούτ.

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορεί το κόμμα ότι είναι ο πολιτικός βραχίονας του PKK, οργάνωσης που η κυβέρνησή του, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική». Το HDP απορρίπτει τον ισχυρισμό αυτό.

    Εισαγγελείς κατέθεσαν εκ νέου τη Δευτέρα αίτημα σε τουρκικό ακυρωτικό δικαστήριο

    να τεθεί εκτός νόμου η παράταξη.

    Η υπόθεση είχε επιστραφεί τον Μάρτιο από το Συνταγματικό Δικαστήριο για διαδικαστικές παραλείψεις.

    Ήταν δεδομένο πως το HDP θα βρισκόταν ξανά στο στόχαστρο της κυβέρνησης και των δυνάμεων ασφαλείας αφού κατατέθηκε η υπόθεση ξανά, έκρινε η κυρία Μπουλούτ.

    Το HDP σημείωσε σε ανακοίνωσή του χθες Τετάρτη ότι οι κατηγορίες σε βάρος του κόμματος αφορούν κυρίως γεγονότα που σχετίζονται με μαζικές κινητοποιήσεις το 2014. Ο συμπρόεδρος του HDP Σελαχατίν Ντεμίρτας και άλλα 107 πρόσωπα έχουν παραπεμφθεί σε δίκη, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, με το κατηγορητήριο αυτό.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Χριστίνα Αλεξοπούλου: Λύση για τη δόμηση στους μικρούς οικισμούς

    Με τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε η Κυβέρνηση του...

    Δάφνη: Απειλούσε τους υπαλλήλους με μαχαίρι και άδειαζε τα ταμεία καταστημάτων – Βίντεο από τη δράση 34χρονου ληστή

    Έβαζε στο στόχαστρο καταστήματα ψιλικών, περίπτερα και φαρμακεία, ζωνόταν με ένα...

    ΠΑΤΡΑ: Οι φίλοι του κινηματογράφου γέμισαν το αίθριο του Νέου Δημαρχείου

    H σύγχρονη «Οδύσσεια» δύο νέων ανθρώπων, έτσι όπως αυτή...