Το ενδιαφέρον, σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά, συγκέντρωσε η επιβεβαίωση των πληροφοριών περί αντικατάστασης τριών προσώπων που ηγούνταν της «εμπρηστικής» ρητορικής κατά της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια.
Δείτε τον Τούρκο πρόεδρο να ανακοινώνει τη σύνθεση του νέου υπουργικού
Ο λόγος για τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Χουλουσί Ακάρ και Σουλεϊμάν Σοϊλού. Το κρατικό κανάλι TRT «μετέφρασε» την εξέλιξη αυτή σαν την επιθυμία του «Σουλτάνου» για μια νέα αρχή στις σχέσεις με την Ελλάδα. «Στην περίπτωση επανεκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη θα υπάρχει μία συνέχεια στις διπλωματικές σχέσεις με την Ελλάδα. Θα πρέπει να συνεργαστεί με κάποιον, με τον οποίο έχει πλέον προσωπική σχέση. Θα είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τις δύο χώρες να λύσουν τα ζητήματά τους» επισήμανε σχετικά δημοσιογράφος του TRT, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε και στην πράξη αν οι ισχυρισμοί αυτοί επαληθευτούν.
Παράλληλα, μπορεί να Τούρκος πρόεδρος να προσπαθούσε όλο το προηγούμενο διάστημα να δείξει στους πολίτες πως «ελέγχει» την κατάσταση με τα οικονομικά, ωστόσο η αλλαγή δεδομένων και στο υπουργείο Οικονομίας φανερώνει πως έχει αναγνωρίσει τα προβλήματα και επιδιώκει να βγάλει τη χώρα του από την «οικονομική απομόνωση».
Νέα δεδομένα στο υπουργείο Εξωτερικών
Αναλυτικότερα, στη θέση του Τσαβούσογλου στην κεφαλή του υπουργείου Εξωτερικών τοποθετήθηκε ο Χακάν Φιντάν ο οποίος μέχρι πρότινος βρισκόταν στη θέση του επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (ΜΙΤ).
Ο Χακάν Φιντάν θεωρείται πολυεργαλείο του Ερντογάν. Έγινε γνωστός για τη συνεισφορά του στην τουρκική εθνική ασφάλεια και τη συμμετοχή του σε νευραλγικής σημασίας διπλωματικές υπηρεσίες.
Ο Χακάν Φιντάν γεννήθηκε το 1968 στην Άγκυρα της Τουρκίας. Απέκτησε πτυχίο στη διαχείριση και στις πολιτικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Maryland Global Campus. Στη συνέχεια, πήρε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Bilkent. Εργάστηκε ως υπαξιωματικός στον τουρκικό στρατό από το 1986 έως το 2001.
Ο Φιντάν ήταν επικεφαλής της Τουρκικής Υπηρεσίας Πληροφοριών από τις 25 Μαΐου 2010 έως τις 7 Φεβρουαρίου 2015, όταν παραιτήθηκε από τη θέση του για να θέσει υποψηφιότητα ως μέλος του κοινοβουλίου, με στόχο να εκπροσωπήσει το κόμμα του Ερντογάν. Ωστόσο, στις 9 Μαρτίου 2015, ακριβώς 30 ημέρες αργότερα, απέσυρε την υποψηφιότητά του. Διορίστηκε πίσω στη θέση του μέσα σε λίγες ώρες, στην οποία παρέμεινε μέχρι και σήμερα, που ορίστηκε νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
Ο νέος υπουργός Άμυνας
Τη θέση του Χουλουσί Ακάρ στο υπουργείο Άμυνας, πήρε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, σε μια πολύ σημαντική μετατόπιση στρατηγικής.
Θεωρείται ένα από τα πιο κοντινά πρόσωπα στον Ερντογάν που έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με το συριακό ζήτημα όπου αναμένεται να θέσει τα δικά του δεδομένα.
Ο μέχρι πρότινος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου επρόκειτο να αποστρατευθεί μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο λόγω του ορίου ηλικίας του, αλλά με κατεπείγοντα νόμο το AKP αύξησε το χρονικό όριο ηλικίας κατά πέντε έτη, διατηρώντας τον έτσι στη θέση του. Η ηλικία αποστράτευσης του αρχηγού του γενικού επιτελείου αυξήθηκε από τα 67 στα 72 χρόνια.
Ενδιαφέρον έχει δε πως ο Γκιουλέρ διαδέχεται τον Ακάρ για δεύτερη φορά. Ο Γκιουλέρ έγινε τον Ιούλιο του 2018 ο 30ος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, διαδεχόμενος τον Χουλουσί Ακάρ.
Είχε συλληφθεί από τους πραξικοπηματίες το καλοκαίρι του 2016 αλλά την επόμενη μέρα αφέθηκε ελεύθερος.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών
Κρίσιμη θεωρείται και η αλλαγή στο υπουργείο Οικονομικών, με την επιλογή του Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος καλείται να ανορθώσει την ταλαιπωρημένη τουρκική οικονομία.
Η επιλογή του Μεχμέτ Σιμσέκ για να ανακάμψει η τουρκική οικονομία μόνο τυχαία δεν είναι, τη στιγμή που η πολιτική που θα ακολουθηθεί εν μέσω πιέσεων στο νόμισμα θα έχει καθοριστική σημασία.
Ο Σιμσέκ έχει εργαστεί στις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, από την UBS στη Νέα Υόρκη έως τη Merrill Lynch στο Λονδίνο, προτού ριχθεί στον στίβο της τουρκικής πολιτικής το 2007.
Στα πρώτα βήματα της καριέρας του είχε εργαστεί στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα (1993-1997).
Η αναγνώριση ήρθε το 2015, τότε που οι επενδυτές εξέφραζαν σοβαρές ανησυχίες για τους χειρισμούς του Ερντογάν. Τότε ο τραπεζίτης διορίστηκε αναπληρωτής πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να καθησυχαστούν οι αγορές.
Είχε, μάλιστα, συνδεθεί με τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας ως υπουργός Οικονομικών μεταξύ του 2009 και του 2015.
Ο Τούρκος πρόεδρος εξέταζε εδώ και καιρό την τοποθέτηση του Σιμσέκ στο ΥΠΟΙΚ, λόγω των σημαντικών επαφών με ξένους επενδυτές.
Η πρώτη συνάντηση του νέου υπουργού Οικονομικών με τον Ερντογάν έγινε τον περασμένο Μάρτιο, μετά το πέρας της οποίας ο Σιμσέκ είχε δηλώσει τα εξής: «Είμαι πάντα έτοιμος να συμβάλλω σε κάθε θέμα του τομέα μου».
Αναλυτικά, το νέο υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας:
Αντιπρόεδρος: Τζεβντέτ Γιλμάζ
Υπουργός Δικαιοσύνης: Γιλμάζ Τουντς
Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών: Μαχινούρ Οζντεμίρ Γκιόκτας
Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Βεντάτ Ισικχάν
Υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής: Μεχμέτ Οζχασέκι
Υπουργός Εξωτερικών: Χακάν Φιντάν
Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων: Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ
Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού: Οσμάν Ασκινμπάκ
Υπουργός Οικονομικών: Μεχμέτ Σίμσεκ
Υπουργός Εσωτερικών: Αλί Γερλίκαγια
Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Μεχμέτ Νουρί Ερσόι
Υπουργός Παιδείας: Γιουσούφ Τεκίν
Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Γιασάρ Γκιουλέρ
Υπουργός Υγείας: Φαχρετίν Κοτζά
Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Μεχμέτ Φατίχ Κατσίρ
Υπουργός Γεωργίας και Δασών: Ιμπραχίμ Γιουμακλί
Υπουργός Εμπορίου: Ομέρ Μπολάτ
Δημοσκόπηση Marc για το ΘΕΜΑ: Επτά κόμματα στη Βουλή – Το 43,2% θέλει αυτοδύναμη ΝΔ
Τουρκία: Η νέα κυβέρνηση Ερντογάν – Ο Φιντάν στο ΥΠΕΞ και ο Γιασάρ Γκιουλέρ στο υπουργείο Άμυνας
Εγκατάλειψη βρέφους στην Ξάνθη: «Δεν είχα γάλα να το ταΐσω» υποστήριξε η 27χρονη μητέρα
Οδηγός εκλογών 2023: Πώς ψηφίζω – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση
Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την ΝΕΑ εκλογική αναμέτρηση, τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών, τα exit polls.
Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Αναλυτικά όσα είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου υπουργικού συμβουλίου:
«Ολοκληρώσαμε μια εκλογική διαδικασία που ενισχύει τη δύναμη της δημοκρατίας μας. Προσεύχομαι στον Θεό οι εκλογές, που γνώρισαν πολλές πρωτιές στην ιστορία της χώρας μας, να είναι ωφέλιμες για την Τουρκία και το τουρκικό έθνος. Η Τουρκία δεν διεξήγαγε απλώς εκλογές στις 14 και στις 28 Μαΐου, αλλά αποφάσισε επίσης πώς θα ήταν ο επόμενος αιώνας.
Το έθνος μας, μαζί με τη θέλησή του, έχει επίσης προστατεύσει την ανεξαρτησία και το μέλλον του. Η Δημοκρατία της Τουρκίας έχει δείξει ότι θα συνεχίσει να ρέει στο δικό της μέσο με την κρατική της παράδοση να ξεπερνά τα 2.200 χρόνια, την εθνική συνείδηση να ξεπερνά τα 1000 χρόνια και την κουλτούρα της συμβίωσης για αιώνες. Έγινε κατανοητό για άλλη μια φορά ότι καμία δύναμη δεν μπορεί να αλλάξει την κοίτη αυτού του ποταμού, που εδώ και 1000 χρόνια πρασινίζει από αγάπη τα εδάφη της Ανατολίας. Η Τουρκία είναι πιο δυνατή σήμερα από χθες. Η δημοκρατία μας είναι πιο δυνατή από ποτέ».
Το νέο υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας:
Αντιπρόεδρος: Τζεβντέτ Γιλμάζ
Υπουργός Δικαιοσύνης: Γιλμάζ Τουντς
Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών: Μαχινούρ Οζντεμίρ Γκιόκτας
Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Βεντάτ Ισικχάν
Υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής: Μεχμέτ Οζχασέκι
Υπουργός Εξωτερικών: Χακάν Φιντάν
Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων: Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ
Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού: Οσμάν Ασκινμπάκ
Υπουργός Οικονομικών: Μεχμέτ Σίμσεκ
Υπουργός Εσωτερικών: Αλί Γερλίκαγια
Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού: Μεχμέτ Νουρί Ερσόι
Υπουργός Παιδείας: Γιουσούφ Τεκίν
Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Γιασάρ Γκιουλέρ
Υπουργός Υγείας: Φαχρετίν Κοτζά
Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Μεχμέτ Φατίχ Κατσίρ
Υπουργός Γεωργίας και Δασών: Ιμπραχίμ Γιουμακλί
Υπουργός Εμπορίου: Ομέρ Μπολάτ