flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

ΤΡΑΓΩΔΙΑ: Νεκροί και οι τρεις Πατρινοί ορειβάτες – ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ

Επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι στα Καλάβρυτα, για τους αγνοούμενους αναρριχητές. Λίγο πριν τις 16.00 εντοπίστηκαν νεκροί  και οι τρεις από τα σωστικά συνεργεία που έσπευσαν στο σημείο. 

Νωρίτερα είχαν βρεθεί μπουφάν, κράνος, σακίδιο και άλλα αντικείμενα τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τον Παναγιώτη Τέκο προϊστάμενο του ΕΛΓΑ στην Κόρινθο και συγγενής Πατρινού φαρμακοποιού, τον Γιάννη Τορέλι έναν από τους καλύτερους αναρριχητές των Βαλκανίων και το γνωστό μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών Αθανάσιο Σωτηρόπουλο με μεγάλη εμπειρία στην αναρρίχηση.

 

 

 

: Ενας από τους 3 νεκρους ορειβάτες σε παλαιότερο άθλο του, ο Γιάννης Τορέλι. Επρόκειτο για έναν από τους εμπειρότερους των Βαλκανίων.

 

 

Ο Τέκος

 

Ο Θ. Σωτηρόπουλος

 

Ο πρώτος από την παρέα των τριών, εντοπίστηκε από ιδιώτη λίγο μετά τις 15.00 χωρίς τις αισθήσεις του. Ήταν εκείνος που ειδοποίησε την Πυροσβεστική. Η είδηση προκάλεσε μεγάλη κινητικότητα στο χιονοδρομικό κέντρο στα Καλάβρυτα, με τους διασώστες να ξεκινούν προς το επίμαχο σημείο. Όταν έφτασαν εντόπισαν νεκρό και τον δεύτερο.Λλίγα μέτρα από τους δύο νεκρούς αναρριχητές ήταν και ο τρίτος επίσης νεκρός. Όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία οι άτυχοι άντρες, προσπαθούσαν να βρουν πάγο για να σκαρφαλώσουν, εκτός των ορίων του χιονοδρομικού κέντρου, σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο. Κάποια στιγμή παρασύρθηκαν και  καταπλακώθηκαν από χιονοστιβάδα που τους στέρησε τη ζωή.

Για την ώρα οι σοροί των τριών αναρριχητών είναι δύσκολο να μεταφερθούν καθώς το σημείο είναι άκρως επικίνδυνο και το ελικόπτερο δεν μπορεί να πλησιάσει με ασφάλεια. Oι τρεις άντρες, ηλικίας από 50 έως 55 ετών κάτοικοι Πάτρας, έμπειροι στην χειμερινή αναρρίχηση και χιονοδρομία ανέβηκαν στο Χελμό το πρωί του Σαββάτου. Ο ένας ήταν ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στην Κορινθία και ο άλλος ήταν εκπαιδευτής στην παγο-αναρρίχηση.

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και οι διασώστες που έφτασαν στο σημείο, κινδύνεψαν να θαφτούν, κάτω από τα χιόνια.

Όπως εξηγούσαν μέλη των σωστικών συνεργείων το χιόνι από κάτω είχε αρχίσει να λιώνει και το κάθε πάτημα ήταν παρακινδυνευμένο με τον κίνδυνο για μια νέα χιονοστιβάδα, να βρίσκεται πάντα στο μυαλό τους.

Κατάφεραν σύμφωνα με πληροφορίες, να προσεγγίσουν το σημείο με την 4η προσπάθεια που έκαναν. Είχε προηγηθεί το «χτένισμα» της περιοχής από ελικόπτερο. Ο χειριστής διαπίστωσε ίχνη σε ένα σημείο και έδωσε τις συντεταγμένες. Πιο συγκεκριμένα είδε να κοκκινίζει κάτι σε αυτό, πιθανότατα από τον εξοπλισμό των άτυχων αναρριχητών και ενημέρωσε. Στο σημείο έσπευσαν άντρες της 6ης ΕΜΑΚ και μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Ο άτυχος Παναγιώτης Τέκος

====================================================

ΝΕΩΤΕΡΑ: 16.08 Νεκρός εντοπίστηκε και ο τρίτος

 

Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν νεκρό τον δεύτερο αναρριχητή της ομάδας.

 

ΝΕΟΤΕΡΑ 15.48

Νεκρός εντοπίστηκε πριν από λίγο ο ένας από τους τρεις ορειβάτες.

 

Η ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΤΕΡΗΣΕ ΤΗ ΖΩΗ

Επιπλέον, συμφωνα με ενημέρωση του Χιονοδρομικου Κέντρου Καλαβρύτων, οι εναέριες και επίγειες έρευνες που διεξάγονταν από τις πρώτες πρωινές ώρες διέκριναν τα ίχνη χιονοστιβάδας, πολύ μεγάλου μεγέθους, στην βάση της ορθοπλαγιάς στα ύδατα της Στυγός.

Πιθανότατα, η συγκεκριμένη χιονοστιβάδα παρέσυρε τους αναρριχητές στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν την επιθυμητή διαδρομή.
Το εκτεθειμένο και δύσβατο πεδίο επιδιώκουν να προσεγγίσουν όλες οι δυνάμεις που έσπευσαν στην περιοχή αναλαμβάνοντας την έρευνα μαζί με το προσωπικό του κέντρου, πλήθος εθελοντών αναρριχητών και ορειβατών.

Οι έρευνες διακόπηκαν από την κορυφή του Χελμού, λόγω κακοκαιρίας και μειωμένης ορατότητας και συνεχίζονται από το τέλος του μονοπατιού στην περιοχή του Μεσορουγγίου.

ypen