Τράπεζες: «Πόλεμος» για τα επιχειρηματικά δάνεια – Στο 1,5% το spread για το top 50 των εταιρειών

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Αρκετό… νερό στο κρασί τους, όσον αφορά στο περιθώριο κέρδους που αποκομίζουν από τα επιχειρηματικά δάνεια, φέρεται να έχουν ρίξει το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες, με συνέπεια οι 50 κορυφαίες εταιρείες να τιμολογούνται σήμερα πέριξ του 1,5%.

    Πιο αναλυτικά, οι τράπεζες, σε μία προσπάθεια αφενός, να διατηρήσουν τη σχέση με τις επιχειρήσεις – πελάτες τους, οι οποίες μέσα σε ένα χρόνο έχουν δει το κόστος του δανεισμού τους να εκτοξεύεται, ως απόρροια των διαδοχικών αυξήσεων στα επιτόκια και αφετέρου, να «πιάσουν» τους – κατά πολλούς φιλόδοξους – στόχους της πιστωτικής επέκτασης, συμβιβάζονται με ένα spread γύρω στο 1,5%, όταν παλαιότερα το περιθώριο κέρδους μετά δυσκολίας έπεφτε κάτω του 4%. «Ο ανταγωνισμός έχει ‘φουντώσει’ για τα καλά στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο», παραδέχονται στο newmoney αρμόδια τραπεζικά στελέχη, εξηγώντας, ωστόσο, ότι η απόφαση να μειωθεί το spread δεν είναι μόνιμη.

    «Στις ‘νέες’ συμβάσεις που υπογράφουμε γίνεται σαφής αναφορά πως σε περίπτωση μείωσης των επιτοκίων το περιθώριο κέρδους θα ανέβει. Είναι κάτι που και οι επιχειρήσεις αποδέχονται, μιας και αναγνωρίζουν πως οι τράπεζες δεν γίνεται να μηδενίσουν τα κέρδη τους», σχολιάζουν οι παραπάνω πηγές, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως η ευνοϊκή αυτή τιμολόγηση δεν είναι η νόρμα, αφού ισχύει για περιπτώσεις επιχειρήσεων που από τη μία, έχουν αναπτύξει μακροχρόνια σχέση με την εκάστοτε τράπεζα και από την άλλη, ανήκουν στις κορυφαίες του ελλαδικού χώρου.

    Πράγματι, τον τελευταίο χρόνο οι επιχειρήσεις έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά από τις . Ειδικότερα, όπως είχε γράψει το newmoney, σε ένα επιχειρηματικό δάνειο, αξίας 100.000 ευρώ, διάρκειας επτά ετών, με ένα περιθώριο κέρδους από πλευράς της τράπεζας στο 4%, ο δανειολήπτης:

    Στα τέλη του Ιουλίου 2022 πλήρωνε μηνιαία δόση 1.372 ευρώ, μιας και το euribor ήταν μηδενικό. Έτσι, η επιβάρυνση προέκυπτε μόνο από το spread.
    Δύο μήνες μετά το μηνιαίο κόστος για το ίδιο δάνειο είχε ανέβει κατά 35 ευρώ, δηλαδή, στα 1.407 ευρώ, μιας και το επιτόκιο αναφοράς «σκαρφάλωσε» στο 0,75%.

    GYMALL

    Στις αρχές Δεκεμβρίου 2022 η μηνιαία επιβάρυνση για τον δανειολήπτη ανέβηκε στα 70 ευρώ – στα 1.443 ευρώ – με το euribor να διαμορφώνεται τότε στο 1,50%, ενώ σχεδόν ένα μήνα μετά, οπότε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποφάσισε να προχωρήσει σε ακόμη μία αύξηση κατά 0,50% το ίδιο δάνειο εμφάνιζε δόση 1.467 ευρώ, αυξημένη κατά σχεδόν 100 ευρώ.

    Το 2023 και συγκεκριμένα στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου υπήρξε νέα ανατιμολόγηση του δανείου, με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 6,50% (2,50 το euribor + 4% το spread), ενώ ένα μήνα μετά η μηνιαία δόση του δανείου ξεπερνούσε τα 1.500 ευρώ.

    Τον Μάιο του 2023 ακολούθησε νέα αναπροσαρμογή του επιτοκίου αναφοράς από την ΕΚΤ που πλέον «άγγιζε» το 3,25%. Αυτό μεταφραζόταν σε μία αύξηση 155 ευρώ/μήνα ή 1.860 ευρώ/χρόνο για τον δανειολήπτη.
    Πριν η ΕΚΤ αποφασίσει να πατήσει pause στις αυξήσεις το επιτόκιο βρέθηκε στο 4%, με το κόστος για την επιχείρηση του παραδείγματος να έχει μεγαλώσει περαιτέρω, «αγγίζοντας» τα +200 ευρώ/μήνα ή 2.400 ευρώ/χρόνο εν συγκρίσει με την ίδια περυσινή περίοδο.

    Όσες επιχειρήσεις, λοιπόν, είχαν τη δυνατότητα της διαπραγμάτευσης, διεκδίκησαν – και πέτυχαν, όπως γίνεται αντιληπτό – ευνοϊκότερη τιμολόγηση, όχι μόνο για τα υφιστάμενα, αλλά και για τα νέα δάνεια που δεν βρίσκονται υπό την «ομπρέλα» του Ταμείου Ανάκαμψης. Το τελευταίο, πάντως, είναι αυτό που αναμένεται να «τροφοδοτήσει» την πιστωτική επέκταση, η οποία για το 2023 δεν ήταν η αναμενόμενη. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), το 10μηνο του 2023 οι ροές δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν συνολικά αρνητικές κατά 582 εκατ. ευρώ, με τα επιχειρηματικά δάνεια να καταγράφουν μεγάλη αύξηση των χορηγήσεων.

    Αυτό, ωστόσο, δεν φάνηκε στον τελικό «λογαριασμό», καθώς υπήρξε μπαράζ πρόωρων αποπληρωμών, ένα φαινόμενο που, όπως διατείνονται τραπεζικά στελέχη, έχει πλέον ατονήσει για το σύνολο των επιχειρήσεων, με εξαίρεση κάποιες ναυτιλιακές εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως το 2024 η πιστωτική επέκταση θα είναι δυναμική, γεγονός που αναμένεται να αποτυπωθεί και στα επικαιροποιημένα business plans των τραπεζών, δεδομένου ότι προσφάτως η χώρα μας έλαβε την έγκριση για επιπλέον πέντε δισ. ευρώ φθηνά δάνεια.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Εκλεισε και άλλο αρτοποιείο στο κέντρο

    Διέκοψε πρόσφατα την λειτουργία του το κατάστημα ειδών αρτοποιίας...

    Αυτός είναι ο “ιδανικός υποψήφιος” για ένα one night stand

    Πολλές είναι οι γυναίκες που δεν θέλουν να κάνουν...

    Ο Κεφαλογιάννης θα επισκεφθεί τον Μπελέρη στη φυλακή

    Επίσκεψη στην Αλβανία πραγματοποιεί ο πρόεδρος της επιτροπής Σύνδεσης...

    Η Κιμ Καρντάσιαν θα πρωταγωνιστεί σε νέο θρίλερ των Amazon MGM Studios

    Μετά από μια μεγάλη μάχη προσφορών που διήρκεσε το...