Τραύματα παιδικής ηλικίας: Ποιοι τα ξεπερνούν εύκολα και ποιοι αρρωσταίνουν από αυτά

    Ημερομηνία:

    Οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας και ειδικότερα οι τραυματικές αφήνουν σημαντικό αποτύπωμα τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Μια νεότερη μελέτη από τη Σχολή Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια (UCLA) επιχείρησε να διερευνήσει τις επιδράσεις αυτών των μοναδικών εμπειριών στη συνολική υγεία. Όπως διαπιστώθηκε, αυτές οι πρωταρχικές δοκιμασίες έχουν συγκεκριμένες συνέπειες στην υγεία, με άνισο ωστόσο τρόπο ανάμεσα στα φύλα.

    Σύμφωνα με τα νεότερα ευρήματα, οι στρεσογόνοι παράγοντες  αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης 20 σημαντικών ασθενειών στην ενήλικη ζωή, ενώ οι επιπτώσεις τους διαφέρουν ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες. Η συγκεκριμένη ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στο Brain, Behavior, and Immunity αποτελεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες αναλύσεις των βιολογικών και κλινικών συνεπειών των δυσμενών παιδικών εμπειριών, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ George Slavich, διευθυντής του Εργαστηρίου Αξιολόγησης και Έρευνας του Στρες στο UCLA: «Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν βιώσει σημαντικό στρες ή τραύμα στα πρώτα χρόνια της ζωής τους δεν αξιολογούνται ποτέ», δήλωσε ο Δρ Slavich. «Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν την κρίσιμη σημασία του ελέγχου για το στρες σε κλινικά περιβάλλοντα. Μας μετακινούν επίσης πέρα από μια συνολική προσέγγιση προς όλους προς μια εξατομικευμένη προσέγγιση ιατρικής ακριβείας με βάση το φύλο και το συγκεκριμένο προφίλ στρες των ασθενών» συμπλήρωσε.

    Παρόλο που ένα μεγάλο μέρος της έρευνας έχει δείξει ότι οι αντιξοότητες της παιδικής ηλικίας μπορούν να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στη βιολογία και την υγεία ενός ατόμου, υπήρχαν λίγες έρευνες που εξέταζαν πώς οι διαφορετικοί τύποι στρεσογόνων παραγόντων επηρεάζουν συγκεκριμένες βιολογικές λειτουργίες και κινδύνους για την υγεία.

    Πιο επιβαρυμένη η υγεία των γυναικών

    Για να εξετάσουν πώς η πρώιμη έκθεση σε αντιξοότητες επηρεάζει την υγεία αργότερα στη ζωή, ο Δρ Slavich και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν μια μεγάλη πηγή δεδομένων από 2.100 συμμετέχοντες που περιλαμβάνει μετρήσεις των αντιξοοτήτων της πρώιμης ζωής, της βιολογίας των ασθενειών και της ψυχικής και σωματικής υγείας. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν διαφορετικούς παράγοντες από σοβαρούς μέχρι λιγότερο σοβαρούς, όπως οικονομικές δυσκολίες, κακοποίηση, παραμέληση, τη συχνότητα των μετακομίσεων, την πιθανότητα διαβίωσης μακριά από τους βιολογικούς τους γονείς και αν είχαν λάβει κοινωνική πρόνοια. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες παρείχαν βιολογικά δείγματα για τον υπολογισμό 25 βιοδεικτών ασθενειών και ανέφεραν αν είχαν διαγνωστεί ποτέ με κάποια από τις είκοσι σημαντικότερες παθήσεις υγείας.

    Διερευνώντας επίσης πολλαπλούς παιδικούς στρεσογόνους παράγοντες, εξέτασαν πώς αυτές οι συστάδες και οι ανεξάρτητοι στρεσογόνοι παράγοντες σχετίζονταν με 25 βιοδείκτες φλεγμονής, μεταβολισμού και στρες, καθώς και με 20 σοβαρές παθήσεις υγείας. Αφού χωρίστηκαν ανάλογα με την κλίμακα του στρες, παρατηρήθηκε ότι τα άτομα με χαμηλότερο στρες παρουσίασαν τα λιγότερα μείζονα προβλήματα υγείας, ενώ ο κίνδυνος των συμμετεχόντων αυξανόταν όσο αυξανόταν η έκθεσή τους σε στρεσογόνους παράγοντες.

    Συνολικά, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες στις κατηγορίες υψηλού στρες είχαν την πιο κακή μεταβολική υγεία και τη μεγαλύτερη φλεγμονή. Ωστόσο, οι επιπτώσεις των δυσμενών παιδικών εμπειριών στους βιοδείκτες μεταβολικής υγείας ήταν μεγαλύτερες για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες. Η συναισθηματική κακοποίηση και η παραμέληση έτειναν επίσης να έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες για διάφορους βιοδείκτες και καταστάσεις υγείας, όπως διαταραχές του αίματος, θέματα ψυχικής υγείας και συμπεριφοράς και θέματα θυρεοειδούς.

    «Το άγχος εμπλέκεται σε 9 από τις 10 κύριες αιτίες θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα», δήλωσε ο Δρ Slavich. «Είναι καιρός να λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτό το στατιστικό στοιχείο και να αρχίσουμε τον έλεγχο για το άγχος σε όλες τις παιδιατρικές και ενήλικες κλινικές σε εθνικό επίπεδο» κατέληξε.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Περήφανοι γονείς! Δεύτερο μεταπτυχιακό με άριστα για τη Μόνικα

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://toloukoumi.gr/%cf%80%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b1-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%ae%cf%86%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%b9-%ce%b3%ce%bf%ce%bd%ce%b5%ce%af%cf%82-%ce%b4%ce%b5%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%b1%cf%80/

    Το μήνυμα της Νάντιας Ασκούνη

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://toloukoumi.gr/%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%ae%ce%bd%cf%85%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bd%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b1%cf%82-%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%bf%cf%8d%ce%bd%ce%b7/

    Επαιξε σκάκι στο Αίγιο η Χριστίνα Αλεξοπούλου – ΦΩΤΟ

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://toloukoumi.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%be%ce%b5-%cf%83%ce%ba%ce%ac%ce%ba%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b1%ce%af%ce%b3%ce%b9%ce%bf-%ce%b7-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%af%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%ce%bb%ce%b5%ce%be/

    ΠΑΤΡΑ: Το reunion του Αρσακείου – Η ανάρτηση της Κατερίνας Γατοπούλου

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: https://toloukoumi.gr/%cf%80%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b1-%cf%84%ce%bf-reunion-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%cf%81%cf%83%ce%b1%ce%ba%ce%b5%ce%af%ce%bf%cf%85-%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%81%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7/
    Best Shop