H ακρίβεια, που έχει εκτοξεύσει στα ύψη τις τιμές πώλησης βασικών αγαθών και προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, η πρώιμη είσπραξη των δόσεων του φετινού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και η… καθυστερημένη είσπραξη των τελών κυκλοφορίας του 2022 έχουν ήδη δημιουργήσει, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ένα «απόθεμα» 2 δισ. ευρώ στο κρατικό προϋπολογισμό.
Στο υπουργείο Οικονομικών, και συγκεκριμένα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους «τρίβουν τα χέρια τους», όχι μόνο για την υπέρβαση των 2 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους άλλα και για το ότι, μέσα στο καλοκαίρι, οι πολίτες συνεχίζουν να πληρώνουν κανονικά φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ ενώ, πολλοί, έσπευσαν να ξεχρεώσουν (αντί να επιλέξουν δόσεις) και με τα κρατικά δάνεια της επιστρεπτέας προκαταβολής. Όλα αυτά τα αφήνουν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων χωρίς όμως να μπορεί να αξιοποιηθεί όλο το μαξιλάρι των 2 δισ. ευρώ, καθώς προήλθε από έκτακτες συγκυρίες.
Συγκεκριμένα, στα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το 1ο εξάμηνο του 2022 καταγράφεται υπέρβαση κατά 2,08 δισ. ευρώ του στα εισπραχθέντα φορολογικά έσοδα, που προέρχεται:
• από την είσπραξη επιπλέον εσόδων ΦΠΑ ύψους 985 εκατ. ευρώ, η οποία επετεύχθη εξαιτίας των ανατιμήσεων ρεκόρ σε καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια, είδη διατροφής κ.λπ.
• από την είσπραξη δύο δόσεων του φετινού ΕΝΦΙΑ. συνολικού ύψους 1,051 δισ. ευρώ κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο του τρέχοντος έτους, ενώ οι δόσεις του περυσινού ΕΝΦΙΑ είχαν εισπραχθεί τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2021.
• από την παράταση της προθεσμίας για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2022 έως το τέλος Φεβρουαρίου 2022.
Η εισπραξιμότητα των φόρων είναι το κλειδί για τα ενεργειακά αντίμετρα. Κάθε μήνας από δω και πέρα είναι κρίσιμος για το οικονομικό επιτελείο, που ετοιμάζει νέο πακέτο ενισχύσεων, καθώς τα εισοδήματα των νοικοκυριών συνεχίζουν να καίγονται στη φωτιά των ανατιμήσεων και του υψηλού πληθωρισμού 11% – 12%.
Στα σχέδια της κυβέρνησης βρίσκεται ένα νέο Fuel Pass που θα τρέξει το τελευταίο τρίμηνο του έτους αλλά και δεύτερη ενεργειακή επιταγή ώστε να στηριχθούν τα νοικοκυριά από τις αυξημένες τιμές στα καύσιμα. Ταυτόχρονα θα αυξηθεί το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης ενώ είναι πιθανό να διευρυνθεί και ο αριθμός των δικαιούχων μέσω της διεύρυνσης των κριτηρίων.
Στο μεταξύ στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να είναι συγκρατημένοι αποφεύγοντας υπερβάσεις που θα βάλουν σε κίνδυνο το στόχο του Προγράμματος Σταθερότητας για 2% του ΑΕΠ πρωτογενές έλλειμμα εφέτος καθώς ετοιμάζονται και άλλες παροχές που δεν σηκώνουν υπερβολές καθώς από το 2023 υπάρχει η δέσμευση για πλεονάσματα 1% του ΑΕΠ.
Για την ώρα, πάντως τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022, δείχνουν ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 3,425 δισ. ευρώ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι, την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022 οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, κατά 1.385 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στον ετεροχρονισμό των πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων κατά 567 εκατ. ευρώ. Μειωμένες παρουσιάζονται και οι πληρωμές για καταπτώσεις εγγυήσεων κατά 345 εκατ. ευρώ. Αντίθετα αυξημένες πληρωμές σε σχέση με τους στόχους παρατηρούνται κυρίως στις επιχορηγήσεις σε ΟΚΑ (κατά 563 εκατ. ευρώ).