Καταρχάς, τι είναι τα τριγλυκερίδια; Είναι κάποια λιπίδια που συντίθενται εν μέρει στο ήπαρ και εν μέρει προέρχονται από τη διατροφή. Μόλις καταναλωθούν, αποθηκεύονται στο αίμα μας ως λίπος.
Στόχος τους είναι να δίνουν ενέργεια στο σώμα μας, ανάμεσα στα βασικά γεύματα που λαμβάνουμε.
Όταν όμως καταναλώνουμε για πολύ καιρό μεγαλύτερη ποσότητα θερμίδων από αυτήν που χρειαζόμαστε, κυρίως μέσα από τροφές με πολλά λιπαρά και υδατάνθρακες, τότε αυξάνεται ο αριθμός των τριγλυκεριδίων στο αίμα μας.
Κι ενώ ο οργανισμός μας χρειάζεται κάποια τριγλυκερίδια, τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Πότε είναι επικίνδυνα τα τριγλυκερίδια
Οι συγκεντρώσεις των διαφόρων λιπιδίων στον ορό του αίματος κυμαίνονται μέσα σε ευρέα όρια και εξαρτώνται από φυλετικούς παράγοντες, από το είδος και ποσό της διατροφής, το φύλο, την ηλικία και άλλα.
Ως εκ τούτου τα επιθυμητά επίπεδα διαφέρουν ανάλογα με το άτομο που εξετάζεται.
Μπορείτε να ενημερωθείτε σχετικά με τις τιμές που έχουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα σας, μέσω της αιματολογικής εξέτασης. Ο γιατρός σας θα αξιολογήσει την κατάστασή σας.
Τιμές αναφοράς:
Φυσιολογικά επίπεδα <150mg/dl
Οριακά υψηλά επίπεδα 150-199 mg/dl
Υψηλά επίπεδα 200-250 mg/dl
Πολύ υψηλά επίπεδα >500 mg/dl
Τα αυξημένα τριγλυκερίδια εμφανίζονται πολύ συχνά σε συνδυασμό με κάποια επιπλέον προβλήματα, που όλα μαζί αναφέρονται ως «Μεταβολικό Σύνδρομο» και ενδέχεται μελλοντικά να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο, αλλά και για Διαβήτη Τύπου ΙΙ.
Συνδυαστικοί παράγοντες κινδύνου αποτελούν:
- Η παχυσαρκία
- Αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων, λιπαρών και γλυκών
- Ο Σακχαρώδης Διαβήτης
- Η υπερκατανάλωση αλκοόλ
- Νεφρική νόσος
- Ηπατική νόσος
- Υποθυρεοειδισμός
- Μειωμένη φυσική δραστηριότητα
- Ορισμένα φάρμακα
Αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων μαζί με την αυξημένη χοληστερόλη, θεωρούνται παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης.
Επιπλέον, πρόσφατη επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Neurology, αποκαλύπτει ότι οι μεγαλύτεροι ενήλικες που έχουν κυμαινόμενα επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορεί να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ ή άνοιας συγκριτικά με τα άτομα που έχουν πιο σταθερά.
vita.gr