Τρόφιμα: Rebound στις τιμές – Εμπορικές αναταράξεις προ των πυλών (γράφημα)

    Ημερομηνία:

    Η ανάκαμψη των παγκόσμιων τιμών στα τρόφιμα απειλεί να αυξήσει το κόστος για τους καταναλωτές φέτος, καθώς ο αγροτικός κόσμος προετοιμάζεται για πιθανές εμπορικές διαταραχές.

    Ο δείκτης του ΟΗΕ που παρακολουθεί το κόστος των πρώτων υλών για τα τρόφιμα έκλεισε το 2024 με άνοδο σχεδόν 7%, στην πρώτη ετήσια αύξηση εδώ και τρία χρόνια. Αν και χρειάζεται χρόνος για να περάσει στα σούπερ μάρκετ και ο δείκτης παραμένει πολύ κάτω από το ανώτατο όριο του 2022, θα μπορούσε να πιέσει εκ νέου τους καταναλωτές, που έχουν πληγεί από τις ευρύτερες πληθωριστικές πιέσεις των τελευταίων ετών.

    Αν και οι προμήθειες και οι τιμές των τροφίμων είναι συχνά στο έλεος των απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών, φέτος θα μπορούσε να φέρει μεγαλύτερη αβεβαιότητα η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο νέος πρόεδρος έχει προτείνει δασμούς σε όλους τους τομείς στα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ και ένα βασικό ερώτημα είναι πώς οι πιθανοί εμπορικοί πόλεμοι -κυρίως με την Κίνα- θα επηρεάσουν τις παγκόσμιες ροές και τις τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής.

    «Επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα και η μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής αποτελεί μία από αυτές τις αβεβαιότητες», δήλωσε η Monika Tothova, οικονομολόγος στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Οι επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, η γεωπολιτική και η μακροοικονομική πολιτική αποτελούν επίσης βασικές επιρροές για τις τιμές των εμπορευμάτων το 2025, είπε η ίδια.

    Τρόφιμα: Rebound στις τιμές – Εμπορικές αναταράξεις προ των πυλών (γράφημα)
    Bloomberg

    Ενώ ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO τον Δεκέμβριο υποχώρησε ελαφρώς σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2023. Τα περσινά κέρδη οφείλονται κυρίως στο αυξημένο κόστος του φυτικού πετρελαίου – το φοινικέλαιο κινήθηκε ανοδικά λόγω της στενότητας των αποθεμάτων – καθώς και σε κέρδη στα γαλακτοκομικά και το κρέας. Το κόστος των σιτηρών υποχώρησε λόγω της αφθονίας στα αποθέματα.

    Οι πρόσφατες τάσεις που παρατηρήθηκαν στα φυτικά έλαια και τα δημητριακά μπορεί να συνεχιστούν και φέτος, δήλωσε η Tothova. Εν τω μεταξύ, οι τιμές του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων θα μπορούσαν να μειωθούν, εκτός αν υπάρξουν σημαντικές εστίες ζωικών ασθενειών, είπε.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    500ευρα: Δυναμική επιστροφή για τα μωβ χαρτονομίσματα στην ευρωπαϊκή αγορά

    Παρότι από τον Απριλίο του 2019 δεν εκδίδεται πλέον...

    «Άξιος εν πάσι»: Εικοσιένα έτη Αρχιερατικής Διακονίας»

    Του Επισκόπου Κερνίτσης Χρυσάνθου, Βοηθού Επισκόπου της Ι.Μ. Πατρών 19...

    Πάτρα: Δείτε εκατοντάδες φωτό από τη νυχτερινή παρέλαση

      Φαντασμαγορική η νυχτερινή παρέλαση που διήρκησε 5 ώρες. Με...

    Δυτική Ελλάδα: Αθωώθηκε δημοσιογράφος μετά από μήνυση…. γυναίκας «Θεματοφύλακα του Συντάγματος» (!!!)

    Στην ακροαματική διαδικασία οδηγήθηκε χθες Παρασκευή η εκδίκαση της...