“Η Μύκονος βαδίζει με ένα τριπλάσιο σχεδόν επιδημιολογικό φορτίο από την αμέσως επόμενη περιοχή σε επιβάρυνση που είναι το Ρέθυμνο (2η)” τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
“Για να υπάρξει καλύτερη κατανόηση αν περπατήσει κάποιος στα σοκάκια την Μυκόνου κάθε 100 άτομα που θα συναντάει οι τέσσερις είναι ενεργά κρούσματα. Οι μισοί μαθητές, τελειόφοιτοι λυκείου, μετά τις εξετάσεις έχουν πάει σε 2-3 νησιά, την Πάρο, την Μύκονο και την Σαντορίνη όπου υπάρχουν ξέφρενα πάρτι, beach πάρτι, κορονοπάρτι μέχρι πρωίας πάρτι σε βίλες και όλο αυτό βλέπετε που καταλήγει. Θα ήθελα να δω τις επόμενες 10 ημέρες όλα αυτά κρούσματα τι νοσηλείες και τι διασωληνομένους θα δώσουν» ανέφερε ο κ. Τζανάκης. Ο ίδιος επεσήμανε πως τα μέτρα θα πρέπει να εξατομικεύονται κατόπιν επιτήρησης και ανεύρεσης των κυρίων αιτιών των συρροών κρουσμάτων.
Στους 10 που θα κολλήσουν κορονοϊό οι 9 θα είναι ανεμβολίαστοι
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξήγησε πως το ποσοστό να κολλήσει κάποιος είναι 1 εμβολιασμένος προς 10 ανεμβολίαστους. «Αν ο ιός έρθει σε επαφή με 10 ανθρώπους θα κολλήσουν οι 9 ανεμβολίαστοι και ένας εμβολιασμένος που ίσως δεν ανταποκρίθηκε καλά στο εμβόλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κορονοιού θα φτάσουν τις 300 την ημέρα μέχρι το τέλος του Ιουλίου. “Αυτή την στιγμή αυτό που άρχισε να κινείται από τους βασικούς πανδημικούς δείκτες είναι οι νοσηλείες. Έχουμε δει μια μεταστροφή στο αριθμό των εισιτηρίων στα νοσοκομεία περίπου διπλασιασμό την τελευταία βδομάδα. Περιμένουμε ότι θα φτάσει τις 300 την ημέρα το οποίο μπορεί να οδηγήσει στο 60-70% της ισχύος του υγειονομικού συστήματος» είπε και πρόσθεσε “σε 10 ημέρες θα δούμε το αποτύπωμα σε διασωληνώσεις και θανάτους”.
Σχετικά με την μετάλλαξη Δέλτα ανέφερε πως σε ορισμένα γεωγραφικά τμήματα όπως είναι η Κρήτη, η Μύκονος, η Πάρος και ίσως η Αττική βρίσκεται σε ποσοστό πάνω από 70-80% ενώ σε επίπεδο χώρας σε ποσοστό πάνω από 60-70%.