Site icon Flamis.gr

Βάσεις 2022: Τι δείχνουν νεότερα στοιχεία από τις πανελλήνιες εξετάσεις- Πού πέφτουν, πού ανεβαίνουν

Βάσεις 2022: Τι δείχνουν νεότερα στοιχεία από τις πανελλήνιες εξετάσεις- Πού πέφτουν, πού ανεβαίνουν

Σε περίπου έναν μήνα θα ανακοινωθούν επισήμως οι Βάσεις εισαγωγής, βάζοντας τέλος στη βασανιστική αγωνία χιλιάδων υποψηφίων των φετινών Πανελλήνιων εξετάσεων.

Στη συγκεκριμένη φάση οι υποψήφιοι έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, με την προθεσμία για την οριστική υποβολή να ολοκληρώνεται, την προσεχή Δευτέρα, 18 Ιουλίου. Πώς έγραψαν όμως τελικά φέτος οι υποψήφιοι; Και τι σημαίνει αυτό για τη διαμόρφωση των βάσεων;

Νεότερα στοιχεία έδωσε χθες στη δημοσιότητα μέσω του iefimerida.gr, ο μαθηματικός-σύμβουλος σταδιοδρομίας, Στράτος Στρατηγάκης.

«Αυτό που μπορούμε να συγκρατήσουμε, ως γενική εικόνα, από τις Πανελλαδικές είναι ότι έχουμε λιγότερους υποψηφίους με βαθμολογία κάτω από τη βάση και λιγότερους υποψηφίους με βαθμολογία πάνω από 18. Και αυτό είναι κάτι που περιμένουμε ότι θα αποτυπωθεί στη διαμόρφωση των βάσεων», αναφέρει και εξηγεί: «Η μεγάλη διαφορά, όμως, από τις περσινές βάσεις είναι ότι τα μόρια που συγκεντρώνουν φέτος οι υποψήφιοι υπολογίζονται με ένα εντελώς διαφορετικό τρόπο. Φέτος, κάθε τμήμα επέλεξε ένα συντελεστή βαρύτητας για κάθε μάθημα. Αυτό έχει ως συνέπεια οι υποψήφιοι να έχουν διαφορετικά μόρια σε κάθε τμήμα. Αυτή η μεγάλη αλλαγή κάνει μη συγκρίσιμα τα φετινά μόρια με τις περσινές βάσεις».

Ο κ. Στρατηγάκης επισημαίνει ότι καθώς φέτος τα μόρια θα είναι διαφορετικά, αποτελεί μέγα «γρίφο» η επίπτωσή τους στη διαμόρφωση των βάσεων. Στο φετινό… μυστήριο ήρθε να προστεθεί το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας, φέτος, δεν ανακοίνωσε τους μέσους όρους ανά μάθημα.

«Οι μέσοι όροι κάθε Πεδίου και η ελάχιστη και η μέγιστη ΕΒΕ του 2022 είναι οι επίσημοι μέσοι όροι που προκύπτουν από την ανακοίνωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής κάθε τμήματος από το Υπουργείο Παιδείας. Οι ΕΒΕ κινήθηκαν στα αναμενόμενα πλαίσια, που είχαμε προβλέψει. Αποκλίσεις στο δεύτερο δεκαδικό είναι αναμενόμενες διότι εμείς έχουμε συγκεντρωτικά τα στοιχεία που δημοσιεύει το Υπουργείο Παιδείας, ενώ το Υπουργείο υπολογίζει με βάση τους βαθμούς κάθε μαθητή. Όπως είναι σχεδιασμένη η ΕΒΕ ένας στους τρεις υποψηφίους δεν θα μπορεί να υποβάλει καθόλου το Μηχανογραφικό του δελτίο και ο δεύτερος στους τρεις υποψηφίους θα έχει περιορισμένη πρόσβαση στο Μηχανογραφικό. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, να δηλώσει όλες τις σχολές του Πεδίου του, αλλά μόνο αυτές στις οποίες υπερβαίνει την ΕΒΕ. Τέλος ο τρίτος υποψήφιος δεν επηρεάζεται καθόλου από την ΕΒΕ» τονίζει.

Ο  αναλυτής υπενθυμίζει ότι «είναι βασική αρχή να μη δημοσιεύουμε εκτιμήσεις βάσεων με αριθμούς πριν την ολοκλήρωση της κατάθεσης των Μηχανογραφικών, διότι δεν θέλουμε να επηρεαστεί κανείς υποψήφιος στο πως θα δηλώσει τις σχολές στο Μηχανογραφικό του».

 

Πτωτικά… παντού στο 1ο Πεδίο

Βάσεις 2022: Τι δείχνουν νεότερα στοιχεία από τις πανελλήνιες εξετάσεις- Πού πέφτουν, πού ανεβαίνουν

Για το 1ο Πεδίο, εκτιμά ότι φέτος οι αριστούχοι (πάνω από 18) στη Γλώσσα, τα Αρχαία Ελληνικά και τα Λατινικά ήταν λιγότεροι. «Έχουμε μεγάλη διαφορά στο ποσοστό των αριστούχων. Από 27,55% των υποψηφίων που αρίστευσαν, πέρυσι, στην Κοινωνιολογία, στα Λατινικά έχουμε μόλις 17,96%. Αυτό σημαίνει ότι αναμένουμε πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές του Πεδίου, όπως οι Νομικές και η Ψυχολογία» σημειώνει.

Στην άλλη άκρη του βαθμολογικού πίνακα, προσθέτει, «βλέπουμε ότι έχουμε λιγότερους υποψηφίους κάτω από τη βάση σε όλα τα μαθήματα εκτός από τα Λατινικά που είναι μεν περισσότεροι αλλά η διαφορά είναι μικρή· 43,91% κάτω από τη βάση στην Κοινωνιολογία πέρυσι και 45,13% στα Λατινικά φέτος. Αυτό θα σήμαινε ότι περιμένουμε άνοδο των βάσεων στις χαμηλόβαθμες σχολές. Δύο παράγοντες, όμως, μπορεί να μεταβάλουν αυτή την εικόνα: ο αριθμός των υποψηφίων του 1ου πεδίου είναι φέτος μικρότερος από κάθε άλλη χρονιά. Μόλις 18.256 υποψήφιοι εξετάστηκαν στα μαθήματα του 1ου Πεδίου, ενώ πέρυσι εξετάστηκαν 22.594 υποψήφιοι. Πρόκειται για μείωση 19,19% που είναι πολύ σημαντική και θα φέρει, τελικά, μείωση στις βάσεις και στις χαμηλόβαθμες σχολές. Αυτό σημαίνει ότι περιμένουμε μεγάλη μείωση στις βάσεις λόγω έλλειψης υποψηφίων».

Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, «ο άλλος παράγοντας είναι ότι πέρυσι το βασικό μάθημα του Πεδίου ήταν τα Αρχαία Ελληνικά που είχαν συντελεστή 33% σε όλες τις σχολές του Πεδίου, κάτι που φέτος δε συμβαίνει. Αυτό σημαίνει ότι οι υποψήφιοι με τις ίδιες βαθμολογίες θα συγκεντρώσουν φέτος περισσότερα μόρια από όσα θα έβγαζαν με τον περσινό τρόπο υπολογισμού των μορίων. Ο μέσος όρος του Πεδίου είναι μεγαλύτερος φέτος από πέρυσι, διότι έχουμε λιγότερους υποψηφίους με βαθμούς κάτω από το 10. Παρ’ όλα αυτά θα έχουμε πτώση των βάσεων. Πτώση παντού είναι, λοιπόν, το συμπέρασμα που προκύπτει για το 1ο Πεδίο».

 

Οι αλλαγές στις βάσεις του 2ου Πεδίου

Σε ό,τι αφορά το 2ο Πεδίο, τονίζει ότι «η μείωση του ποσοστού των αριστούχων ισχύει και εδώ. Μικρότερος αριθμός αριστούχων στη Γλώσσα, τη Φυσική και τα Μαθηματικά, ενώ μικρή αύξηση είχαμε στη Χημεία. Συνεπώς και εδώ περιμένουμε μείωση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών».

Την ίδια στιγμή, αναφέρει ακολούθως, «στις χαμηλές βαθμολογίες έχουμε λιγότερους υποψηφίους με βαθμολογίες μικρότερες του 10 στη Γλώσσα και τη Χημεία, αλλά περισσότερους υποψηφίους με χαμηλή βαθμολογία στη Φυσική και τα Μαθηματικά. Ο μέσος όρος του Πεδίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας είναι χαμηλότερος από πέρυσι, 11,84 έναντι 11,98. Μικρή η διαφορά, αλλά υπαρκτή. Δεν έχουμε αξιοσημείωτη μείωση του αριθμού των υποψηφίων σ’ αυτό το πεδίο· περίπου 400 υποψήφιοι λιγότεροι από πέρυσι. Αναμένουμε λοιπόν στις χαμηλόβαθμες σχολές περίπου ίδιες βάσεις με πέρυσι».

 

«Ασανσέρ» οι Βάσεις στο 3ο Πεδίο

Στις υψηλές βαθμολογίες του 3ου Πεδίου, σύμφωνα με τον  κ. Στρατηγάκη, «έχουμε μείωση των αριστούχων στη Φυσική, τη Βιολογία και τη Γλώσσα. Αύξηση έχουμε μόνο στη Χημεία. Αναμενόμενη είναι η μείωση των βάσεων».

Στις χαμηλές βαθμολογίες, προσθέτει, «έχουμε λιγότερους υποψηφίου με βαθμολογία κάτω από 10 στη Φυσική, με σημαντική διαφορά, όπως φαίνεται στον πίνακα. Στη Βιολογία έχουμε πολύ μεγάλη μείωση στο ποσοστό των βαθμών που είναι κάτω από το 10· 30,74% φέτος έναντι 47,43% πέρυσι. Αύξηση των γραπτών κάτω από τη βάση έχουμε μόνο στη Χημεία, από 31,56% σε 38,34%. Έχουμε 1000 επιπλέον υποψηφίους φέτος. Από 12.692 πέρυσι σε 13.680 φέτος. Αυτό σημαίνει ότι περιμένουμε άνοδο των βάσεων στις χαμηλόβαθμες σχολές του Πεδίου».

 

 

4ο Πεδίο: Ανοδικά παντού πλην των υψηλόβαθμων σχολών

Για το 4ο Πεδίο, παρατηρεί «μείωση του αριθμού των αριστούχων σε όλα τα μαθήματα του Πεδίου. Αυτό μας δείχνει μείωση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές.

Αντίθετα έχουμε μείωση του αριθμού των γραπτών με βαθμό μικρότερο του 10 στη Γλώσσα στην Πληροφορική και στην Οικονομία. Αύξηση του αριθμού των γραπτών με βαθμό κάτω από 10 έχουμε στα Μαθηματικά, αλλά δεν είναι μεγάλη (μικρότερη του 1%). Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιμένουμε αύξηση των βάσεων στις χαμηλόβαθμες σχολές».

Επιπλέον, συνεχίζει, «έχουμε 1000 υποψηφίους περισσότερους από πέρυσι, γεγονός που θα λειτουργήσει υπέρ της ανόδου των βάσεων και έχουμε αλλαγή των συντελεστών βαρύτητας. Πέρυσι είχαμε τα Μαθηματικά που είχαν συντελεστή βαρύτητας 33%. Η μεγάλη αποτυχία στα Μαθηματικά σ’ αυτό το Πεδίο έκανε τους υποψηφίους να συγκεντρώνουν λιγότερα μόρια. Χαρακτηριστικά στο Τμήμα Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων Κοζάνης η βάση ήταν 7140 μόρια όταν ο μέσος όρος στα 4 μαθήματα αυτού του υποψηφίου ήταν μεγαλύτερος ή ίσος του 8,27. Φέτος, λοιπόν, με τα Μαθηματικά να μην έχουν τόσο μεγάλο συντελεστή βαρύτητας περιμένουμε οι υποψήφιοι να συγκεντρώνουν περισσότερα μόρια, από τα μόρια που θα συγκέντρωναν με την ίδια βαθμολογία πέρυσι. Και αυτός ο παράγοντας θα συντελέσει στην άνοδο των βάσεων στις χαμηλόβαθμες σχολές. Αυτό σημαίνει ότι περιμένουμε σημαντική άνοδο σε όλες τις σχολές του Πεδίου εκτός από τις υψηλόβαθμες».

Καταλήγοντας ο κ. Στρατηγάκης υπογραμμίζει ότι η προθεσμία για τα Μηχανογραφικά ήταν πολύ μικρή και ότι θα πρέπει να δοθεί παράταση από το υπουργείο Παιδείας, και πέραν της 18ης Ιουλίου. Και προς τους υποψηφίους, επαναλαμβάνει, ότι «δεν πρέπει να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους με βάση τις περσινές βάσεις, ούτε τις φετινές εκτιμήσεις για τη διαμόρφωσή τους. Πρέπει να το συμπληρώσουν με βάση τις πραγματικές τους επιθυμίες».

 

Exit mobile version