flamis.gr

Βασιλικές μαγειρικές: Το χριστουγεννιάτικο δείπνο στο παλάτι, οι 100 γαλοπούλες και το Dubonnet

Αν αναρωτιέστε τι τρώει και τι πίνει όχι μια οποιαδήποτε βασίλισσα αλλά η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας τα Χριστούγεννα, σας έχουμε την απάντηση.

O royal σεφ και προσωπικός σεφ της βασίλισσας Ελισάβετ για 15 χρόνια Ντάρεν Μακ Γκράντι ξέρει τα πάντα για τις γευστικές προτιμήσεις της μακροβιότερης μονάρχη στην ιστορία της Αγγλίας.

Βασιλικές μαγειρικές: Το χριστουγεννιάτικο δείπνο στο παλάτι, οι 100 γαλοπούλες και το Dubonnet

Ο ίδιος συνόδεψε την Ελισάβετ σε δύο βασιλικές περιοδείες στην Αυστραλία και κατά τη διάρκεια των 15 χρόνων στο παλάτι, μαγείρεψε συνολικά για πέντε Αμερικανούς Προέδρους.

Ακόμα, ο Μακ Γκράντι εργάστηκε επίσης και για άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας – συμπεριλαμβανομένης της πριγκίπισσας Νταϊάνα, και των γιων της Γούιλιαμ και Χάρι.

QUEEN ELIZABETH

Μετά το τέλος της συνεργασίας του με το παλάτι, ο ίδιος έχει φροντίσει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο αυτή την πολύτιμη εμπειρία του και φυσικά κάνει χρυσές δουλειές.

To μενού των Χριστουγέννων

Σε συνέντευξή του πριν από ένα χρόνο ο διάσημος σεφ παρομοίασε την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου δείπνου στο παλάτι ως μια “στρατιωτική επιχείρηση”.

 

Αυτο το γεύμα των Χριστουγέννων είναι παραδοσιακά το σημαντικό food event της οικογένειας.

Οι 100 γαλοπούλες και το ξεχωριστό μενού για τα σκυλιά της βασίλισσας

Οι βασιλείς τείνουν να είναι παραδοσιακοί τιμώντας τα Χριστούγεννα με κλασική γαλοπούλα και όχι άλλα κρέατα.

“Ήταν το ίδιο γεύμα κάθε χρόνο”, έχει πει ο Μακ Γκράντι. “Είναι πραγματικά βαρετό όταν πρόκειται για γιορτές. Δεν ήθελαν ζαμπόν ή κάτι διαφορετικό, απλά παραδοσιακή γαλοπούλα”.

Κάναμε τρεις γαλοπούλες για τη βασίλισσα και την οικογένειά της στην βασιλική τραπεζαρία, μία για τα παιδιά και στη συνέχεια περισσότερες από 100 γαλοπούλες για το προσωπικό, οπότε όλοι απολάμβαναν το χριστουγεννιάτικο γεύμα.”

Αποκάλυψε δε ότι ετοίμαζαν ξεχωριστό μενού για τα σκυλιά της βασίλισσας…

Απαγορεύεται το σκόρδο και το κρεμμύδι

Όσον αφορά τη δοκιμή νέων εορταστικών πιάτων, οι βασιλικοί σεφ υπόκεινται σε αυστηρές οδηγίες ώστε να μην χρησιμοποιούν τρόφιμα που προσδίδουν δυνατές γεύσεις, όπως σκόρδο και κρεμμύδι, καθώς στην βασίλισσα Ελισάβετ δεν αρέσουν.

QUEEN ELIZABETH

Το επιδόρπιο

Το επιδόρπιο που σερβίρεται ανήμερα των Χριστουγέννων είναι η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα βουτηγμένη σε κονιάκ, ενώ ο σεφ του ανακτόρου τη μεταφέρει φλεγόμενη στην βασιλική τραπεζαρία.

Αν και λατρεύει τις γιορτές, η βασίλισσα Ελισάβετ σύμφωνα με πληροφορίες του Independent τρώει μικρές μερίδες – ακόμη και τα Χριστούγεννα. Ο Μακ Γκράντι έχει επίσης αποκαλύψει ότι η 94χρονη μονάρχης προτιμά να έχει τέσσερα μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα.

QUEEN ELIZABETH

Το απεριτίφ της βασίλισσας

Οσον αφορά το ποτό, είναι γνωστό πως η βασίλισσα Ελισάβετ προτιμά να πίνει Gin and Dubonnet, ένα ποτό που αποτελείται από δύο μόνο υλικά και φέτα λεμονιού και σαμπάνια.

Όσοι έχουν εργαστεί για το παλάτι αναφέρουν πως εδώ και δεκαετίες η βασίλισσα Ελισάβετ συνηθίζει να πίνει Gin and Dubonnet πριν από το μεσημεριανό της γεύμα, ως απεριτίφ. Ένα μέρος του είναι τζιν Gordon’s –το οποίο διαθέτει τη βρετανική σφραγίδα ως επίσημος προμηθευτής του παλατιού-, δύο μέρη Dubonnet rouge, μία φέτα λεμονιού καθαρισμένη από κουκούτσια και καλής ποιότητας πάγο, όλα σερβιρισμένα στα υπέροχα κρυστάλλινα ποτηράκια του κρασιού, με τα σύμβολα E II R (Elizabeth Regina η δεύτερη) χαραγμένα.

QUEEN ELIZABETH DRINK

Τι είναι όμως ακριβώς το Dubonnet;

Το Dubonnet είναι ένα γαλλικό, γλυκό απεριτίφ με βάση το κρασί, το οποίο ενισχύεται αλκοολικά για να σταματήσει η ζύμωση και έπειτα αρωματίζεται με βότανα και μπαχαρικά, όπως περίπου συμβαίνει και με το βερμούτ.

QUEEN ELIZABETH CHRISTMAS

 

QUEEN ELIZABETH CHRISTMAS

 

QUEEN ELIZABETH CHRISTMAS

Comments are closed.