Βέλγιο: 55 δικαστές θα μπουν στη φυλακή για… δύο ημέρες

    Ημερομηνία:

    Πενήντα-πέντε δικαστές στο Βέλγιο επέλεξαν να περάσουν ένα ξεχωριστό Σαββατοκύριακο: κλείστηκαν εθελοντικά σε μια φυλακή στην περιφέρεια των Βρυξελλών για να δουν για δύο ημέρες και μια νύχτα πως είναι η ζωή ενός κρατούμενου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Βενσάν βαν Κουίνκενμπορν.

    Οι δικαστές έφθασαν σήμερα το πρωί στις 09:00 τοπική ώρα στην νέα φυλακή του Χάρεν, που μπορεί να φιλοξενήσει 1.190 κρατούμενους και η οποία είναι προγραμματισμένο να ανοίξει τις πόρτες της στις 30 Σεπτεμβρίου, όπως εξήγησε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μια εκπρόσωπος των σωφρονιστικών αρχών.

    Οι δικαστές θα έχουν την ίδια μεταχείριση με τους κρατούμενους μέχρι την λήξη του «πειράματος» αύριο στις 16:00, όπως διευκρίνισε η ίδια.

    «Οι δικαστές προφανώς γνωρίζουν πως είναι η κατάσταση μέσα σε μια φυλακή αλλά το να αποκτήσουν οι ίδιοι την εμπειρία τους παρέχει μια μοναδική ευκαιρία, η οποία θα μπορούσε να τους βοηθήσει να επιβάλλουν τις ποινές με πλήρη επίγνωση» συνέχισε ο υπουργός.

    Θα τηρήσουν το καθημερινό πρόγραμμα των κρατούμενων, δεν θα τους επιτρέπεται η χρήση των κινητών τηλεφώνων τους, θα ακολουθήσουν το ίδιο πρόγραμμα διατροφής και θα έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους κρατούμενους. Μεταξύ άλλων, θα απασχοληθούν στην κουζίνα και στα πλυντήρια, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Σε περίπτωση που ζοριστούν ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, οι δικαστές θα έχουν ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να διακόψουν το πείραμα.

    «Αυτό αναμφίβολα θα τους βοηθήσει να σκεφτούν αν η στέρηση της ελευθερίας είναι η καλύτερη λύση για κάποιον που έχει κάνει κάποιο λάθος στη ζωή του» είπε ο υπουργός.

    Επιπλέον είναι και μια καλή «πρόβα» για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους καθώς η φυλακή θα εγκανιαστεί σε δύο εβδομάδες.

    Η πρωτοβουλία ανήκει από κοινού στον υπουργό Δικαιοσύνης, την Σωφρονιστική Υπηρεσία και το Ινστιτούτο Κατάρτισης Δικαστικών Λειτουργών.

    Η νέα φυλακή στο Χάρεν θα αντικαταστήσει τις φυλακές Βορστ, Σεντ-Ζιλί και Μπέρκεντελ με την βασική διαφορά ότι είναι ουσιαστικά ένα σωφρονιστικό χωριό με μικρότερα κτίρια και ξεχωριστούς θαλάμους για τους κρατούμενους το καθένα εκ των οποίων χωράει περίπου 30. Με αυτό τον τρόπο οι κρατούμενοι θα χωρίζονται ανάλογα με την ηλικία και την φύση του αδικήματός τους.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Οι… πιπεράτες αποκαλύψεις της Ντιλέτα Λεότα: «Μου βάζω άριστα 10 στο κρεβάτι, είμαι ηφαίστειο σαν την Αίτνα»

    Η Ντιλέτα Λεότα είναι από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα στην αθλητική δημοσιογραφία....

    Καλύτερη ταινία η «μία μάχη μετά την άλλη» στα BAFTA, η λίστα των νικητών

    Η ταινία «Μια μάχη μετά την άλλη», η μαύρη κωμωδία του...

    Κοντοσούβλι 130 μέτρων για ρεκόρ Γκίνες στην Αμφίκλεια

    Χιλιάδες επισκέπτες βρέθηκαν στην Αμφίκλεια, όπου στήθηκε μία γιγάντια σούβλα...

    Νομικοί στηρίζουν τον Πατρινό γιατρό Δημήτρη Ζιαζιά

    Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο, το οποίο μέχρι στιγμής έχει...