Βιταμίνη D: Αυξάνει η έλλειψή της τον κίνδυνο φλεγμονής;

    Ημερομηνία:

    Οι ενήλικες που έχουν έλλειψη βιταμίνης D, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν χρόνια φλεγμονή, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο PLoS ONE.

    Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Limerick και το Trinity College παρατήρησαν τη συσχέτιση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και υψηλών επιπέδων μιας πρωτεΐνης που δηλώνει φλεγμονή στο σώμα.

    Η φλεγμονή είναι ο τρόπος του σώματός σας να προστατεύει τους ιστούς σας εάν έχετε τραυματιστεί ή έχετε μια μόλυνση. Η συστηματική χαμηλού βαθμού φλεγμονή όμως, συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

    Τα ευρύματα αυτά συνάδουν με μια προηγούμενη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, που βρήκε ότι η ενίσχυση της βιταμίνης D σε άτομα με έλλειψη μπορεί να μειώσει τη χρόνια φλεγμονή.

    Γνωρίζουμε από παλαιότερες έρευνες ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο σώμα μπορούν να προκαλέσουν απώλεια οστικής πυκνότητας, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων.

    Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει, επίσης, συνδεθεί με διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρκίνο και αυτοάνοσα νοσήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας.

    Σημάδια ότι χρειάζεστε περισσότερη βιταμίνη D

    Εκτός από το να αρρωσταίνετε πιο συχνά, μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης D περιλαμβάνουν:

    • Κούραση
    • Ανεπαρκής ύπνος
    • Πόνος στα οστά
    • Αισθήματα μελαγχολίας ή κατάθλιψης
    • Απώλεια μαλλιών
    • Μυϊκοί πόνοι
    • Απώλεια όρεξης

    Πώς θα καλύψετε τις ανάγκες σας

    Η κύρια πηγή βιταμίνης D είναι η ηλιακή ακτινοβολία. Είκοσι λεπτά για 3 με 4 φορές την εβδομάδα έκθεσης στον ήλιο (κυρίως τις μεσημεριανές ώρες) είναι απαραίτητη για να δημιουργηθεί βιταμίνη D.

    Πέρα από την έκθεση στον ήλιο είναι σημαντική και η πρόσληψή της μέσα από τη διατροφή μας.

    Η διαιτητική βιταμίνη D απαντάται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και ειδικότερα στο συκώτι, στο βοδινό, στο μοσχάρι, στα αβγά, στα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, στο βούτυρο και σε κάποια ψάρια όπως η ρέγκα, ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες.

    vita.gr

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Σεξ: Ποιοι είναι οπτικοί τύποι και ποιοι είναι πιο πιθανό να απατήσουν

    Οι πρόσφατες έρευνες καταρρίπτουν το στερεότυπο του άνδρα που...

    Τρέλα: Sold-out το Ολυμπιακός-Ρεάλ Μαδρίτης – Περισσότεροι από 220.000 χρήστες στην ουρά για ένα εισιτήριο!

    Φτερά έκαναν σε λίγη ώρα τα εισιτήρια του Ολυμπιακός-Ρεάλ Μαδρίτης,...

    Π. Στάθης στον ΑΝΤ1 για το κύκλωμα των καζίνο – Στο μικροσκόπιο “μαύρο” χρήμα και τοκογλυφία

    Για το κύκλωμα των καζίνο που εξαπατούσε εύπορους πολίτες, μίλησε στο...

    «Σπάει» τη σιωπή του ο κουμπάρος του 68χρονου ιδιοκτήτη του κάμπινγκ στη Φοινικούντα – «Δεν πιστεύω ότι είχε λόγους να φοβάται»

    Ο κουμπάρος του δολοφονημένου επιχειρηματία στο κάμπινγκ στη Φοινικούντα...