Σημαντική για ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό είναι η βιταμίνη D. Όπως σημειώνει η Εύα Κασσή, καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» και τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, σημαντικότερη πηγή βιταμίνης D είναι ο ήλιος.
«Όσο μεγαλύτερη επιφάνεια εκτίθεται στην UVB ακτινοβολία του ήλιο, τόση περισσότερη βιταμίνη D συνθέτει. Τους καλοκαιρινούς μήνες όταν είμαστε στη θάλασσα, μια έκθεση που εξασφαλίζει ένα ήπιο κοκκίνισμα από τον ήλιο είναι ικανή να δώσει αντίστοιχη ποσότητα με 10 έως 25.000 μονάδες που είναι μεγάλη ποσότητα».
Όπως σημειώνει η κ. Κασσή η έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και για συγκεκριμένες ώρες.
Ωστόσο, πέραν του ήλιου, τη βιταμίνη μπορούμε να τη λάβουμε από:
– Συμπληρώματα διατροφής
– Λιπαρά ψάρια: πχ σολομός, τόνος, σκουμπρί
– Μοσχαρίσιο συκώτι
– Κρόκο αυγού
– Εμπλουτισμένα τρόφιμα: πχ γάλα, δημητριακά