Σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας και έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο αλλά «δεν δείχνει να πλησιάζουμε σε αυτό» για την ώρα σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τετάρτη μιλώντας στο ρωσικό κανάλι Rossiya-1.
«Από στρατιωτικής-τεχνικής άποψης ναι είμαστε έτοιμοι» ήταν η απάντηση που έδωσε ο Πούτιν στην έρωτηση που του έγινε σχετικά με το αν η Ρωσία είναι έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο οι ΗΠΑ κατανοούν ότι αν αναπτύξουν στρατεύματα σε ρωσικό έδαφος ή στην Ουκρανία, η Ρωσία θα θεωρήσει την κίνηση αυτή ως παρέμβαση και θα απαντήσει.
Όπως τόνισε «τα όπλα υπάρχουν για να μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις. Εμείς έχουμε τις δικές μας αρχές».
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι αν οι ΗΠΑ διεξάγουν πυρηνικές δοκιμές τότε η Ρωσία μπορεί να κάνει το ίδιο: «Δεν είναι απαραίτητο… πρέπει να το σκεφτούμε αλλά δεν αποκλείω να κάνουμε το ίδιο».
Ωστόσο ο πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε ότι η Μόσχα δεν αντιμετώπισε ποτέ την ανάγκη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά στην Ουκρανία. «Γιατί να χρειαστούμε όπλα μαζικής καταστροφής; Δεν υπήρξε ποτέ τέτοια ανάγκη» απάντησε χαρακτηριστικά για την περίπτωση χρήσης πυρηνικών στην Ουκρανία.
Παρόμοιες απειλές για χρήση πυρηνικών είχε εκτοξεύσει ο Πούτιν και στα τέλη Φεβρουαρίου στην ετήσια ομιλία του με αφορμή, όπως είχε πει τότε, ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ «ετοιμάζονται να πλήξουν ρωσικό έδαφος», επιστρατεύοντας για αυτόν τον σκοπό τα πιο αποτελεσματικά μέσα που διαθέτουν. Η μοίρα οποιασδήποτε χώρας επιτεθεί στη Ρωσία θα είναι «πολύ πιο τραγική» από οτιδήποτε μπορεί να αντιμετωπίσει η δική μας χώρα, είχε σημειώσει ο Πούτιν. «Πρέπει να καταλάβουν ότι διαθέτουμε και εμείς όπλα, όπλα που θα μπορούσαν να τους νικήσουν στο δικό τους έδαφος», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι μια τέτοια επιθετική κίνηση θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη χρήση πυρηνικών όπλων. «Δεν το καταλαβαίνουν αυτό;» διερωτήθηκε, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι η «η ρωσοφοβία τυφλώνει τους ανθρώπους και τους στερεί τη λογική τους ικανότητα».
Ο Πούτιν προειδοποίησε τότε τις χώρες του ΝΑΤΟ πως κινδυνεύουν με πυρηνική σύγκρουση αν στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, προσθέτοντας πως η Ρωσία πρέπει να ενισχύσει τον δυτικό στρατιωτικό τομέα της μετά την εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Εμφανώς οργισμένος, κάλεσε τους πολιτικούς της Δύσης να θυμηθούν την τύχη που είχαν ο Αδόλφος Χίτλερ της ναζιστικής Γερμανίας και ο Ναπολέων Βοναπάρτης της Γαλλίας, που εισέβαλαν ανεπιτυχώς στη χώρα του κατά το παρελθόν. «Όμως τώρα οι συνέπειες θα είναι πολύ πιο τραγικές», είπε ο Πούτιν.