Βόρεια Κορέα: Φωτογραφίες από το Διάστημα μετέδωσε ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτόξευσε η χώρα

    Ημερομηνία:

    Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε την Δευτέρα ότι πραγματοποίησε νέα δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου Hwasong-12, με τον οποίο είχε παλαιότερα απειλήσει να χτυπήσει το αμερικανικό νησί του Γκουάμ στον Ειρηνικό, δημιουργώντας ανησυχίες ότι η χώρα μπορεί να ξαναρχίσει τις δοκιμές μεγάλου βεληνεκούς.

    Ο πύραυλος, σχεδιασμένος να μεταφέρει πυρηνικά όπλα, έφερε κεφαλή με κάμερα που κατέγραψε εικόνες από το Διάστημα, μεταδίδουν τα βορειοκορεατικά μέσα. Οι ασυνήθιστες εικόνες που δημοσιοποίησε το κρατικό πρακτορείο KCNA έχουν τραβηχτεί σε αδιευκρίνιστο ύψος και δείχνουν την κορεατική χερσόνησο και τις γειτονικές της χώρες.

    Το γεγονός ότι η κεφαλή του πυραύλου μπόρεσε να μεταδώσει εικόνα υποδεικνύει ότι η Βόρεια Κορέα έχει σημειώσει πρόοδο στη διαδικασία επανεισόδου, κατά την οποία η κεφαλή του πυραύλου πέφτει από το Διάστημα στη Γη με υπερηχητική ταχύτητα και εκτίθεται σε ακραίες θερμοκρασίες.

    Ο ΟΗΕ έχει απαγορεύσει στη Βόρεια Κορέα να πραγματοποιεί δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων, ωστόσο η Πιονγκγιάνγκ συστηματικά αψηφά την απαγόρευση.

    Βόρεια Κορέα: Φωτογραφίες από το Διάστημα μετέδωσε ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτόξευσε η χώρα

    Εικόνες της δοκιμής δημοσιοποιήθηκαν από το κρατικό πρακτορείο KCNA (Reuters)

    Έπειτα από συνάντησή του με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν είχε δηλώσει ότι θα σταματούσε τις πυρηνικές δοκιμές και τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις μεγάλου βεληνεκούς.

    Οι διαπραγματεύσεις με τη Δύση κατέρρευσαν το 2019 και η Πιονγκγιάνγκ προειδοποίησε τότε ότι δεν αποκλείεται να ξαναρχίσει τις δοκιμές. Δεν είναι σαφές αν ο Hwasong-12, πύραυλος μέσου βεληνεκούς, καλυπτόταν από το μορατόριουμ του Κιμ, δεν είχε πάντως δοκιμαστεί από το 2017.

    Εκείνη τη χρονιά είχε εκτοξευτεί έξι φορές και σε δύο περιπτώσεις πέταξε πάνω από το ιαπωνικό νησί του Χοκάιντο.

    Τι είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι

    Οι βαλλιστικοί πύραυλοι ονομάζονται έτσι επειδή εκτελούν κίνηση βολής: εκτοξεύονται υπό γωνία, φτάνουν σε μεγάλο ύψος -πολύ πάνω από την ατμόσφαιρα- και τελικά πέφτουν ελεύθερα προς το στόχο ακολουθώντας καμπύλη τροχιά (το αντίθετο των βαλλιστικών πυραύλων είναι οι πύραυλοι κρουζ που χρησιμοποιούν στροβιλοκινητήρες όπως τα τζετ και πετούν οριζόντια).

    Οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, ή ICBM, έχουν βεληνεκές τουλάχιστον 5.500 χιλιόμετρα και προορίζονται κυρίως για πυρηνικά χτυπήματα.

    Ο Hwasong-12 είναι αντίθετα «βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς», ή IRBM, και φέρεται ικανός να φτάνει σε απόσταση 4.500 χιλιομέτρων.

    Το συνέβη στη δοκιμή της Κυριακής

    Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία ανέφεραν ότι κατέγραψαν την εκτόξευση με τα αντιπυραυλικά τους συστήματα πριν την ανακοινώσει η Πιονγκγιάνγκ.

    Οι δύο χώρες εκτιμούν ότι ο πύραυλος κάλυψε απόσταση 800 χιλιομέτρων και έφτασε σε ύψος 2.000 χιλιομέτρων, πολύ πιο ψηλά από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που κινείται σε ύψος περίπου 400 χιλιομέτρων.

    Το κρατικό πρακτορείο KCNA ανέφερε ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε εσκεμμένα υπό μικρή γωνία, κάτι που μειώνει την απόσταση της πτήσης, «λαμβάνοντας υπόψη την ασφάλεια των γειτονικών χωρών».

    Μια από τις εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν φέρεται να τραβήχτηκε σε μεγάλο ύψος, ενδεχομένως από drone, και δείχνει τον πύραυλο στον αέρα λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του.

    Το γεγονός ότι ο Κιμ Γιονγκ-Ουν δεν παρακολούθησε τη δοκιμή, κάτι που οδηγεί ορισμένους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι η εκτόξευση είχε στόχο να «επιβεβαιώσει την ακρίβεια του όπλου», όπως ισχυρίστηκε η Βόρεια Κορέα.

    Η εκτόξευση ήταν η έβδομη πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας τον Ιανουάριο.

    Η χώρα έχει ήδη αναπτύξει τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Hwasong-12 και 14, οι οποίοι φέρονται ικανοί να φτάνουν μέχρι τις ηπειρωτικές ΉΠΑ, και υποστηρίζει ότι έχει αναπτύξει όπλα hypersonic, πυραύλους που κινούνται με ταχύτητα άνω των Mach 5.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Best Shop