Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε ότι η μαθήτρια Λαμπρινή Αναγνώστου του 5ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Πάτρας απέσπασε βραβείο στον Μαθητικό Εικαστικό Διαγωνισμό με τίτλο «Greetings from Graecia to Magna Graecia – Postcard Project», για το έργο της με τίτλο: «pu steo, sti kardìa panta sena vastò – όπου σταθώ, στην καρδιά μου πάντα εσένα βαστώ».

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Μαΐου 2025, στο Αμφιθέατρο του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, κατά τη διάρκεια της έναρξης του τριήμερου Μαθητικού Φεστιβάλ με θέμα: «Ενεργός και Αλληλέγγυος Μαθητής Πολίτης». Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και το Τμήμα Αγωγής Υγείας, δια της Υπεύθυνης κας Ιωάννας Θωμοπούλου, σε συνεργασία με τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης Κοινωνικών Επιστημών Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας, τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και φιλοξενείται στο ΕΑΠ από τις 5 έως και τις 7 Μαΐου 2025.
Η βραβευμένη δημιουργία της μαθήτριας του σχολείου αξιοποιεί μεικτή τεχνική – ζωγραφική με πενάκι, χαρτιά με διάφορες υφές (ανάγλυφο, μάρμαρο, γραμμωτό), καθώς και ψηφιακές εκτυπώσεις – αποδίδοντας με ευαισθησία και συμβολισμό τη νοσταλγία του αποχωρισμού και την προσμονή της επιστροφής. Εμπνευσμένο από το μαρμάρινο γλυπτό της Ιχθυόσκαλας Πατρών, το συνοδευτικό κείμενο του έργου σχολιάζει:
Οι δρόμοι της θάλασσας είναι πάντα γαλήνιοι για την επιστροφή στην πατρίδα, για το πολυπόθητο αντάμωμα των αγαπημένων. Οι άνθρωποι που μέσα στους αιώνες αφήνουν την πατρίδα, τον τόπο τους, για να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή σε τόπους καινούργιους, αφήνουν πίσω ένα κομμάτι της καρδιάς και της σκέψης τους.
Και οι δικοί τους που μένουν πίσω στην πατρίδα, έχουν στην ψυχή τον πόνο του αποχωρισμού αλλά και την ελπίδα της επιστροφής. «Αγναντεύουν» με προσμονή το γυρισμό των αγαπημένων τους.
Στον διαγωνισμό συμμετείχε επίσης η μαθήτρια Σταματίνα Μανίκη με το έργο της «Sempre Mare», ένα ποιητικό σχόλιο για τη θάλασσα ως γέφυρα επικοινωνίας, φιλίας και ανταλλαγής ιδεών. Το έργο, υλοποιημένο με ζωγραφική, αερογράφο και χαρακτική σε λινόλεουμ, αποτύπωσε με ιδιαίτερη έμπνευση τη σύνδεση του ελληνικού πολιτισμού με τις ρίζες του στη Magna Graecia, ενώ στο συνοδευτικό κείμενο η μαθήτρια αναφέρει:

Θάλασσα! Λατρεμένη μούσα, που παραμένει πάντα ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Θάλασσα! Δρόμος επικοινωνίας, φιλίας, ανταλλαγής ιδεών, αξιών και συναισθημάτων. Ας μην ξεχνάμε πως ο λαός της Ελλάδας δεν γνώρισε ποτέ σύνορα· ήταν πάντοτε λαός του κόσμου.
Υπάρχουν πολλά κοινά ανάμεσα στον πολιτισμό της Κάτω Ιταλίας – της Magna Graecia – και τον Ελληνικό! Ευτυχώς, μέχρι και σήμερα, οι δεσμοί αυτοί παραμένουν ισχυροί και αναλλοίωτοι.
Τα δύο έργα του σχολείου μας ξεχώρισαν για την καλλιτεχνική τους ποιότητα, την τεχνική αρτιότητα και το πλούσιο σημειολογικό τους περιεχόμενο. Αποτελούν παραδείγματα καλλιτεχνικής έκφρασης με νόημα, που αναδεικνύουν την τέχνη ως φορέα πολιτισμικής ταυτότητας, ιστορικής μνήμης και ενεργού πολιτειότητας.
Οι μαθητές/τριες που διακρίθηκαν έλαβαν ως έπαθλο το βιβλίο «Το Χρονικό της Τέχνης» του E. H. Gombrich. Θερμά συγχαρητήρια στη βραβευμένη μαθήτρια, αλλά και στη συμμετέχουσα μαθήτρια, καθώς και σε όλους/όλες τους μαθητές και τις μαθήτριες που έλαβαν μέρος.
Η Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός
Κωνσταντίνα Πατσιαλού, ΠΕ89.01 Καλλιτεχνικών Σπουδών
Ο Διευθυντής
Παναγιώτης Αναγνώστου, ΠΕ04.01 Φυσικός.