Βράζει η Ηλεία για την απόφαση της Συγκλήτου – Τι γράφουν οι εφημερίδες του Πύργου

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Το πολυσέλιδο δημοσίευμα της “Πατρίδος”:

    Το  Μαξίμου και το Υπουργείο Παιδείας είναι πλέον μονόδρομος μετά την χθεσινοβραδινή απόφαση της Συγκλήτου η οποία με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε τον αφανισμό της Ηλείας από τον ακαδημαϊκό χάρτη.

    Συγκεκριμένα από τους 51 συμμετέχοντες συγκλητικούς, οι 45 είπαν «ναι» στην κατάργηση των δύο Πανεπιστημιακών Τμημάτων, 3 ψήφισαν «όχι», η πρόεδρος του τμήματος Μουσειολογίας κ. Ζαφειροπούλου Αναστασία και δύο από τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας και 3 εκπρόσωποι συλλόγων ψήφισαν «λευκό».

    «Κλειδί» το μηχανογραφικό

    Η σύγκλητος αποφάσισε τη συγχώνευση της Μουσειολογίας και την μεταφορά του τμήματος Γεωπονίας. Όμως για να συμβεί αυτό πρέπει να εκδοθεί νόμος αφού με νόμο δημιουργήθηκαν. Κάποιοι συγκλητικοί και όχι μόνο τονίζουν ότι αυτό μπορεί να γίνει  μόνο με ΠΔ αλλά το ΠΔ δεν καταργεί το νόμο. Το πιθανότερο όμως είναι τα επόμενα βήματα να γίνουν με Υπουργική Απόφαση, με την οποία δημιουργείται το Μηχανογραφικό.

    Βράζει η Ηλεία για την απόφαση της Συγκλήτου - Τι γράφουν οι εφημερίδες του Πύργου

    Εκεί λοιπόν για την Μουσειολογία δεν θα βάλουν εισακτέους για δε τη Γεωπονία οι εισακτέοι θα είναι ορισμένοι και στη συνέχεια με νόμο θα γίνει η μεταφορά του τμήματος στο Μεσολόγγι.

    Από σήμερα λοιπόν θα πρέπει να υπάρξει απόφαση από το θεσμικό μέτωπο για επίσκεψη στον πρωθυπουργό και το υπουργείο Παιδείας, γιατί το θέμα είναι πολιτικό.

    Η συνεδρίαση

    Έκτακτη μαραθώνια συνεδρίαση χθες  της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη «Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη».

    Το συλλογικό όργανο συνεδρίασε υπό τον Πρύτανη κ. Χρ. Μπούρα με την συμμετοχή των Αντιπρυτάνεων (Μαντζαβίνος Διον., Σκούρας Δημ. Δημόπουλος Παν., Μαραγκός Μάρκος), των Κοσμητόρων και των προέδρων των τμημάτων.

    Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 4 με τοποθετήσεις αιρετών και βουλευτών οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις 18.30. Στη συνέχεια ξεκίνησε η συνεδρίαση της Συγκλήτου η οποία ολοκληρώθηκε στις 21.30..

    Βράζει η Ηλεία για την απόφαση της Συγκλήτου - Τι γράφουν οι εφημερίδες του Πύργου

    Εισήγηση Χρ. Μπούρα

    Στην εισήγησή του σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρύτανης κ. Μπούρας διαβεβαίωσε τα μέλη της Συγκλήτου ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών θα συνεχίσει να έχει παρουσία στις πόλεις όπου είναι και σήμερα. «Στόχος είναι να υπάρχει ένα βιώσιμο και διεθνώς αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο και για να γίνει αυτό χρειάζεται ισχυρά τμήματα που να έχουν επάρκεια σε προσωπικό και υποδομές » φέρεται να τόνισε κ. Μπούρας. Ο πρύτανης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες την παρουσία του Πανεπιστημίου την ερμήνευσε ως εξής: να εξεταστεί πως μπορεί να γίνει επέκταση σε νέα γνωστικά αντικείμενα και σε προγράμματα σπουδών και προπτυχιακά και μεταπτυχιακά, να υπάρξει ανανέωση εκπαιδευτικού και ερευνητικού εξοπλισμού.

    Η πρόταση της Επιτροπής

    Στη συνεδρίαση της Συγκλήτου αναπτύχθηκαν εν συντομία τα σημεία της  πρότασης της Επιτροπής.

    Συγκεκριμένα η συνολική  πρόταση Στρατηγικού Σχεδιασμού απαρτίζεται από τρεις ενότητες:

    1/ Την πρόταση αναδιάρθρωσης της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.

    2/  Την πρόταση απορρόφησης του Τμήματος Μουσειολογίας από το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας με ταυτόχρονη μεταφορά της έδρας του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας στην Πάτρα.

    3/ Την πρόταση μεταφοράς της έδρας του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα.

    Βράζει η Ηλεία για την απόφαση της Συγκλήτου - Τι γράφουν οι εφημερίδες του Πύργου

    Τα κριτήρια

    Στην πρόταση παρατίθενται στοιχεία για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές των Τμημάτων της Γεωπονικής Σχολής και μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

    1/Οι βαθμολογικές επιδόσεις των νεοεισερχόμενων φοιτητών έχουν εξαιρετικές διαφορές από τις επιδόσεις των υπολοίπων φοιτητών του Πανεπιστημίου.

    2/ Ο αριθμός των εισακτέων δεν είναι ενδεικτικός του μεγέθους των Τμημάτων αυτών αφού μέχρι και ποσοστό 31% των εισακτέων διαγράφεται λόγω μετεγγραφής. Αυτό ισχύει για όλα ανεξαιρέτως τα Τμήματα στο Μεσολόγγι, το Αγρίνιο και την Αμαλιάδα.

    3/Ο αριθμός των ενεργών πρωτοετών φοιτητών στις εξετάσεις, δηλαδή φοιτητών που συμμετείχαν σε έστω και μία εξέταση δεν ξεπερνά τα 2/3 των φοιτητών του πρώτου έτους.

    4/  Η κατανομή των βαθμολογιών εισαγωγής των φοιτητών σε όλα τα Τμήματα της Γεωπονικής Σχολής (με εξαίρεση το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων) είναι εξαιρετικά δυσμενής με περίπου το 90% των νέων φοιτητών φέτος κάτω από 5.000 μονάδες.

    Ανθρώπινο δυναμικό

    Σε ότι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό (μέλη ΔΕΠ) των Τμημάτων:

    1/ Το Τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα δεν είναι βιώσιμο με 8 μέλη ΔΕΠ και πενταετές πρόγραμμα σπουδών. Το Τμήμα αυτό θα μπορούσε να συνδράμει ή να συνεργήσει με τα άλλα Τμήματα εάν ήταν είτε στο Αγρίνιο, είτε στο Μεσολόγγι.

    2/  Μέλη ΔΕΠ με γνωστικό αντικείμενο Γεωπονίας, Οικολογίας ή Χημείας βρίσκονται σε άλλα Τμήματα με έδρα το Αγρίνιο και θα μπορούσαν να συνδράμουν τα Τμήματα της Γεωπονικής.

    Αναδιοργάνωση

    Και η πρόταση αναδιοργάνωσης για το Τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα είναι:  Συνένωση των Τμημάτων «Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής» με έδρα το Μεσολόγγι, «Γεωπονίας» με έδρα την Αμαλιάδα και «Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής» με έδρα το Μεσολόγγι σε «Τμήμα Γεωπονίας» με έδρα το Μεσολόγγι.

    Βράζει η Ηλεία για την απόφαση της Συγκλήτου - Τι γράφουν οι εφημερίδες του Πύργου

    Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΑΑΕ

    Η επόμενη μέρα μετά τη Σύγκλητο

    Η Σύγκλητος απεφάνθη και το ερώτημα τώρα είναι τι προβλέπει η επόμενη μέρα, ποιο «δρομολόγιο» θα ακολουθήσει η απόφαση  μέχρι να γίνει αν θα γίνει οριστική και αμετάκλητη.

    Η απόφαση της Συγκλήτου τις επόμενες μέρες θα αποσταλεί στο Υπουργείο Παιδείας, στο γραφείο του αρμόδιου υφυπουργού Άγγελου Συρίγου, το οποίο με τη σειρά του, θα έχει τις εξής δύο επιλογές:

    1/ή τη βάζει στο συρτάρι και την αγνοεί η 2/ την στέλνει στην ΕΘΑΑΕ  (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης ) την ανεξάρτητη διοικητική αρχή που  έχει ως αποστολή της τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

    Πιθανότατα το Υπουργείο Παιδείας θα επιλέξει το νούμερο 1.

    Στη συνέχεια  λοιπόν η ΕΘΑΑΕ, αφού μελετήσει την γνωμάτευση, την επιστρέφει στο Υπουργείο Παιδείας  και το Υπουργείο έχει και πάλι δύο επιλογές:  ή την «βάζει στο συρτάρι» ή νομοθετεί.

    Το ποια επιλογή θα ακολουθηθεί σε αυτή την τελική και κρίσιμη φάση, εξαρτάται από τις πολιτικές ενέργειες που θα έχουν προηγηθεί.

    Βράζει η Ηλεία για την απόφαση της Συγκλήτου - Τι γράφουν οι εφημερίδες του Πύργου

    ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΚΛΗΤΟ

    Τηλεδιάσκεψη με 48 «παραθυράκια»

    Φαρμάκης: «Πανεπιστήμιο ισχυρό και εξακτινωμένο»

    Αντωνακόπουλος: «Περιμένω παραιτήσεις δημοτικών συμβούλων!»

    -Συνεπείς οι Ακαδημαϊκοί δεν εξάντλησαν ούτε τον …ακαδημαϊκό χρόνο. Η τηλεδιάσκεψη ξεκίνησε τρία λεπτά μετά τις 4 με 48 τηλεπαραθυράκια και το σύστημα παρακαλώ άντεξε και με το παραπάνω.

    -Την συνεδρίαση που ξεκίνησε με τοποθετήσεις άνοιξε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Χρειαζόμαστε ένα Πανεπιστήμιο μεγάλο  ισχυρό, εξακτινωμένο, ένα Πανεπιστήμιο ισχυρό στην έδρα αλλά και στις αποκεντρωμένες περιοχές».

    -«Περιμένω παραιτήσεις δημοτικών συμβούλων!» είπε αμέσως μετά τη λήψη της τηλεδιάσκεψης ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, ο οποίος όρθωσε ανάστημα και συγκρούστηκε μετωπικά με τους Συγκλητικούς. «Ο Ιμπραήμ πέρασε από τον Πύργο; Τα κόβετε όλα! Έρχεστε ως τιμωροί» ξέσπασε κάποια στιγμή ο δήμαρχος, για να αντιδράσουν ο πρύτανης και αντιπρυτάνεις: «Να σέβεστε  τους ακαδημαϊκούς  κύριε δήμαρχε», για να λάβουν την απάντηση «αυτό ακριβώς σκέφτεται ο λαός κύριοι».

    -Ο δήμαρχος Πύργου είναι αποφασισμένος να κατεβάσει στους δρόμους τον κόσμο τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα: «Κύριοι θα το κάνω με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και ως γιατρός » είπε κάποια στιγμή στην τοποθέτησή του.

    -Από τους βουλευτές Ηλείας μόνο η κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου εμφανίστηκε στην τηλεδιάσκεψη  και μίλησε περίπου 6-7 λεπτά. Οι υπόλοιποι βουλευτές είχαν αποστείλει τις τοποθετήσεις τους στη Σύγκλητο. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έστειλαν κοινό κείμενο, διαφωνώντας με τη στρατηγική.

    -Παρών στη τηλεδιάσκεψη και ο πρ. πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος αν και του δόθηκε από την αρχή ο λόγος, είπε ότι προτιμά να ακούσει όλες τις τοποθετήσεις και μετά να τοποθετηθεί. Πράγματι περίμενε υπομονετικά και τον αναζήτησε στο τέλος ο Πρύτανης για να του δώσει το λόγο.

    Βράζει η Ηλεία για την απόφαση της Συγκλήτου - Τι γράφουν οι εφημερίδες του Πύργου

    -Το λόγο πήρε και ο εκπρόσωπος των φοιτητών ο Χρήστος Κοσίνας ο οποίος ομολογουμένως εντυπωσίασε με την ευφράδεια λόγου. Οι φοιτητές διαφωνούν με το κλείσιμο των τμημάτων και διαμαρτύρονται γιατί δεν ρωτήθηκαν αν και είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

    –Για την ιστορία, απών από την τηλεδιάσκεψη ο δήμαρχος Πατρών κ. Πελετίδης. «Δικαιολογημένα, τι να πεί ο δήμαρχος…Μην μας τα δίνετε όλα;» ήταν το χαμηλόφωνο σχόλιο αυτοδιοικητικού που παρακολουθούσε την τηλεδιάσκεψη

    Βράζει η Ηλεία για την απόφαση της Συγκλήτου - Τι γράφουν οι εφημερίδες του Πύργου

    Είστε σε λάθος δρόμο χωρίς την κοινωνία…

    *Ν. Φαρμάκης: «Όλοι μαζί μπορούμε να φτιάξουμε ένα Πανεπιστήμιο που θα αγκαλιάζει και τους 700.000 πολίτες της Δυτικής Ελλάδας»

    Την άποψη πως κάθε πρόοδος για τον τόπο φέρει τη «σφραγίδα της συνεργασίας» και γι’ αυτό μόνο μέσα από τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους άλλους φορείς της περιοχής μπορεί να προκύψουν θετικές εξελίξεις για όλους, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία συζήτησε την πρόταση αναδιάρθρωσης των αποκεντρωμένων Σχολών και Τμημάτων του Πανεπιστημίου.

    O κ. Φαρμάκης, υπογράμμισε την ανάγκη διαρκούς και ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ Πανεπιστημίου και τοπικής κοινωνίας, ώστε τα οφέλη να είναι κοινά και να διαμορφώνονται οι συνθήκες μίας κοινής πορείας προς ένα σύγχρονο και ισχυρό Πανεπιστήμιο για το σύνολο της Δυτικής Ελλάδας.

    «Θυμάμαι μία έκφραση του κυρίου Πρύτανη σε ένα προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο: “Μπορεί στον τίτλο του να αποκαλείται Πανεπιστήμιο Πατρών αλλά στην πραγματικότητα είναι Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας”. Αυτή ακριβώς η έκφραση συμπυκνώνει κυρίες και κύριοι και τα δικά μας πιστεύω. Η άποψή μας είναι ξεκάθαρη: Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας πρέπει να είναι το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Ελλάδας. Και αυτό σημαίνει, ένα μεγάλο και εξακτινωμένο Πανεπιστήμιο που θα αγκαλιάζει το σύνολο της Περιφέρειάς μας, που θα αντλεί από τις ισχυρές δυνατότητες όλων των περιοχών μας και παράλληλα θα προσφέρει σε αυτές. Η γνώμη της Περιφερειακής Αρχής, του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας αλλά και του συνόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως εκφράστηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού μας Συμβουλίου της 22ας Φεβρουαρίου 2021, ήταν όπως η ενίσχυση του Πανεπιστημίου δεν μπορεί να στηρίζεται σε ό,τι αφαιρεί, αλλά σε ό,τι προσθέτει. Ότι η ύπαρξη και η ακόμα μεγαλύτερη ενδυνάμωση των Αποκεντρωμένων Σχολών και Τμημάτων του Πανεπιστημίου αποτελούν πλούτο για το Πανεπιστήμιο αλλά και για την τοπική κοινωνία, που κανένας μας δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει» επεσήμανε ο κ. Φαρμάκης.

    Συνολικός εξορθολογισμός

    Επιπροσθέτως, ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως η Περιφέρεια θα σταθεί στο πλευρό του Πανεπιστημίου για να στηρίξει όλα τα δίκαια αιτήματά του και την ανάπτυξη κάθε γνωστικού αντικειμένου που το ίδιο επιθυμεί. «Είμαι ο τελευταίος που θα υποστηρίξει ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει το Πανεπιστήμιο της Πάτρας να προχωρήσει σε τροποποιήσεις που θα εξορθολογίσουν τη λειτουργία του και θα ενισχύσουν την ποιότητα των σπουδών. Μόνο που αυτός ο εξορθολογισμός πρέπει να είναι συνολικός. Και τελικά να μην υπακούει σε σειρήνες περιορισμού, αφαιρέσεων και συρρίκνωσης, αλλά να υπηρετεί τον στόχο ενός μεγάλου, ισχυρού και εξακτινωμένου Πανεπιστημίου», τόνισε.

    Υγιές Πανεπιστήμιο         

    «Είμαστε εδώ λοιπόν για να σας διαβεβαιώσουμε πως η Περιφέρεια και οι Δήμοι της Δυτικής Ελλάδας είναι στο πλευρό σας. Ότι η αγωνία σας για ένα υγιές και ισχυρό Πανεπιστήμιο είναι και δική μας αγωνία. Μαζί μπορούμε να βρούμε τον δρόμο ώστε το Πανεπιστήμιο της Πάτρας να είναι εξίσου ισχυρό στην έδρα του, αλλά και στα αποκεντρωμένα τμήματά του» πρόσθεσε ο κ. Φαρμάκης, ο οποίος δίνοντας μία πιο προσωπική χροιά στο τέλος της τοποθέτησής του, σημείωσε τα εξής: «Ξεχάστε για λίγο τη δική μου και τη δική σας θεσμική ιδιότητα. Είμαι ο Νεκτάριος Φαρμάκης από το Αγρίνιο, ένας πολίτης αυτού του τόπου που λέγεται Δυτική Ελλάδα. Και είμαι βέβαιος πως οι περισσότεροι από εσάς, προέρχεστε επίσης από περιοχές της φτωχής και αδικημένης ελληνικής επαρχίας.

    Όλοι εμείς που καταγόμαστε λοιπόν από την ελληνική επαρχία, όλοι εμείς που αγωνιζόμαστε για αποκέντρωση, για κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη και ενάντια στην Ελλάδα των δύο ταχυτήτων, μπορούμε να βάλουμε την υπογραφή μας σε ένα σχέδιο συγκεντρωτισμού;  Δεν πιστεύουμε στη δύναμη του τόπου μας;  Δεν πιστεύουμε στη δύναμη που δίνει αλλά και παίρνει ένα Πανεπιστήμιο που ανήκει σε πολλούς και όχι σε λίγους;  Δεν θέλουμε τα παιδιά κάθε τόπου να έχουν δικαίωμα στη γνώση και ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση; Έχω την άποψη πως όλοι πιστεύουμε στη δύναμη της ελληνικής περιφέρειας και όλοι θέλουμε ένα πραγματικά μεγάλο και ισχυρό Πανεπιστήμιο. Αλλά και όλοι έχουμε την αγωνία πώς θα το επιτύχουμε αυτό. Μπορούμε να το πετύχουμε. Όλοι μαζί. Για μένα δεν έχει σημασία εάν η τελική απόφαση ανήκει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Σημασία έχει μόνο ότι εμείς, όλοι μαζί, μπορούμε να κάνουμε πολλά. Να διορθώσουμε λάθη του χθες και να φτιάξουμε ένα καλύτερο αύριο. Γιατί όλοι είμαστε πολίτες αυτού του τόπου και όλοι, ο καθένας από την δική του θέση, υπηρετεί αυτόν τον τόπο. Και εσείς υπηρετείτε ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια του, τη νεολαία. Εσείς ανοίγετε πόρτες γνώσης και πύλες προς το μέλλον. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί λοιπόν, αυτό το μέλλον να είναι καλύτερο. Καλύτερο για όλους. Με ένα Πανεπιστήμιο που θα βρίσκεται παντού και θα αγκαλιάζει και τους 700.000 πολίτες της Δυτικής Ελλάδας. Είναι στο χέρι σας, είναι στο χέρι μας…».

    Βράζει η Ηλεία για την απόφαση της Συγκλήτου - Τι γράφουν οι εφημερίδες του Πύργου

    Αυγερινοπούλου: Η Ηλεία να έχει ισχυρή παρουσία στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, με Τμήματα, Σχολή και Κέντρο Διεθνών Πανεπιστημιακών Προγραμμάτων 

    Με αφορμή την συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα: «Στρατηγικό Σχέδιο για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών», η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, προέβην στην ακόλουθη δήλωση:

    «Η Ηλεία οφείλει όχι μόνο να συμμετέχει, αλλά να έχει ισχυρή παρουσία στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Κατανοούμε μεν τα ακαδημαϊκά κριτήρια, τα οποία πρέπει να εφαρμόζονται προς όφελος κατ’ αρχάς του ίδιου του φοιτητή και της ακαδημαϊκής κοινότητας, όμως εν τέλει ένας σχεδιασμός του Πανεπιστημίου Πατρών που περιλαμβάνει τμήματα του Πανεπιστημίου μόνο στους δύο από τους τρεις Νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, εξαιρώντας την Ηλεία δεν εξυπηρετεί τον ισόρροπο σχεδιασμό. Η Ηλεία συνδέεται άρρηκτα με σειρά αντικειμένων των Τμημάτων και Σχολών του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα συνδυάζονται με τα ήδη λειτουργούντα τμήματα στην Ηλεία, δηλαδή το Τμήμα Μουσειολογίας στον Πύργο και το Τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα. Καλώ το Πανεπιστήμιο, όχι μόνο να διατηρήσει αυτά τα Τμήματα, αλλά και να τα ενισχύσει, εμπεδώνοντας τη βιωσιμότητά τους, αλλά κυρίως αξιοποιώντας τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του τόπου μας προς ενίσχυση του ακαδημαϊκού τους έργου.

    Περαιτέρω, η Ηλεία στο σύνολό της και η Ολυμπία προεχόντως είναι τόποι ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας από την αρχαιότητα έως σήμερα και μάλιστα διεθνούς φήμης, οι οποίοι δικαιολογούν ακόμα περαιτέρω την προοπτική να μεταφερθεί μια σχολή κατεύθυνσης κλασικών σπουδών στην Ηλεία, με μεταξύ άλλων, τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Μουσειολογίας.

    Βρίσκομαι δε σε διαρκείς επικοινωνίες με συναρμόδιους φορείς με σκοπό την δημιουργία ενός Κέντρου Διεθνών Ακαδημαϊκών Προγραμμάτων, εν είδει «ομπρέλας» πανεπιστημιακών και ερευνητικών προγραμμάτων με συνεργασία ελληνικών και ξένων ιδρυμάτων με έδρα την Αρχαία Ολυμπία, το οποίο θα μπορέσει να δώσει νέα πνοή στην Ηλεία, νέα πνοή στην ίδια την πανεπιστημιακή κοινότητα.  Ήδη πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για συνεργασίες στην Ηλεία. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σύντομα. Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει μόνο να κερδίσει από την παρουσία του στην Ηλεία.»

    Βράζει η Ηλεία για την απόφαση της Συγκλήτου - Τι γράφουν οι εφημερίδες του Πύργου

    ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΛΕΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΤΖΑΒΑΡΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ

    «Η Σύγκλητος κάνει κατάχρηση του αυτοδιοίκητου»

    «To τμήμα Μουσειολογίας και το τμήμα Γεωπονίας πρέπει να εξακολουθήσουν να λειτουργούν στον Πύργο και στην Αμαλιάδα αντίστοιχα, διότι τόσο η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών όσο και η Πολιτεία αποφάσισαν το 2019 ότι με το σημερινό τους περιεχόμενο τα τμήματα αυτά ειναι βιώσιμα και ανταποκρίνονται στις ανάγκες ανάπτυξης της επιστημονικής έρευνας και της διδασκαλίας των γνωστικών αντικειμένων που καθορίστηκαν, δηλαδή των πολιτισμικών επιστημών για τον Πύργο και της Γεωπονίας για την Αμαλιάδα

    Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι η λειτουργία των τμημάτων αυτών στην ΠΕ Ηλείας εξυπηρετεί αρμονικά τις ανάγκες της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.

    Έχω δημοσιεύσει τις απόψεις μου όσον αφορά τη νομιμότητα της κατάργησης του τμήματος της Μουσειολογίας, που λειτουργεί στον Πύργο, καθώς και της αλλαγής της έδρας του τμήματος της Γεωπονίας, που λειτουργεί την Αμαλιάδα. Θεωρώ ότι παραβιάζονται  με την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών οι αρχές της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του αυτοδιοίκητου, που κατά το άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος διέπει τη λειτουργία των ΑΕΙ.

    Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών κάνει κατάχρηση των αρχών αυτών και χρησιμοποιεί την πλήρη αυτοδιοίκηση που έχει στα εσωτερικά θέματα του ιδρύματος ως εξουσία αυτονομίας. Τέτοια όμως εξουσία δεν της έχει παραχωρηθεί από το Σύνταγμα και την κείμενη νομοθεσία στα ΑΕΙ. Πολλώ δε μάλλον, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών δεν έχει το δικαίωμα να τροποποιεί με αποφάσεις της τους νόμους του ελληνικού Κράτους και μάλιστα τη διάταξη του άρθρου 36 του ν. 4610/2019, με την οποία έχει οριστεί ως έδρα του τμήματος Μουσειολογίας η πόλη του Πύργου και ως έδρα του τμήματος Γεωπονίας η πόλη της Αμαλιάδας. Η τυχόν –παρά τις ρυθμίσεις αυτές- έκδοση αντιθέτων προς αυτές διοικητικών πράξεων πρέπει να προσβληθούν στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια.»

    Βράζει η Ηλεία για την απόφαση της Συγκλήτου - Τι γράφουν οι εφημερίδες του Πύργου

    ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΝΔΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    «Υιοθετείστε τη λογική της Ισόρροπης Ανάπτυξης…»

    Αγαπητά μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών,

    Η σημερινή σας συνεδρίαση, με μοναδικό θέμα συζήτησης την πρόταση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, συνιστά μία κρίσιμη στιγμή για το Ακαδημαϊκό μέλλον του Πανεπιστημίου καθώς καλείστε να αποφασίσετε για την λειτουργία των Σχολών και των Τμημάτων που υπάγονται σε αυτό.

    Μία τέτοια συζήτηση εκ προοιμίου θα έπρεπε να διεξάγεται σε άλλες βάσεις αλλά δυστυχώς εκ του περιεχομένου της σχετικής πρότασης το όλο θέμα έχει μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης και αντί να προτάσσουμε το θέμα της εξακτίνωσης του Πανεπιστημίου σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες για την ανάπτυξη ολοκληρωμένου Ακαδημαϊκού χάρτη στην Δυτική Ελλάδα, επικρατεί η λογική του συγκεντρωτισμού και της συρρίκνωσης Τμημάτων.

    Η γνώση αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα ενός τόπου για την ανάπτυξη, την πρόοδο, την απασχόληση, την οικονομική άνθιση. Η εξακτίνωση του Ιδρύματος σε όλη την Περιφέρεια ενισχύει την λογική της ισόρροπης αειφόρου περιφερειακής ανάπτυξης, μέσα από τον πολλαπλασιαστή της γνώσης αλλάζει η αναπτυξιακή προοπτική μιας ευρύτερης περιοχής και καλύπτονται οι λόγοι κοινωνικής δικαιοσύνης έναντι των τοπικών κοινωνιών.

    Η όποια απόφαση λοιπόν λάβετε σήμερα, την οποία και θα αποστείλετε στο Υπουργείο Παιδείας, πέραν των γνωστών προτάσεων και επιχειρημάτων της Επιτροπής, θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη όλες τις παραμέτρους και τις επιπτώσεις στα υπάρχοντα Τμήματα τα οποία έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.

    Ενάμιση μόλις χρόνο από την εφαρμογή του Νόμου 4610/2019 βρίσκεται προ των πυλών μία ακόμη αναδιάρθρωση, η οποία προκαλεί αναταράξεις και αβεβαιότητα, ειδικά στον Νομό Ηλείας στον οποίο έχω την τιμή να εκλέγομαι.

    Η πρόταση της Επιτροπής- βάσει των όσων επικαλείται- βασίζεται σε Ακαδημαϊκά κριτήρια, ωστόσο χωρίς καμία λογική τοποθετεί την Ηλεία εκτός του χάρτη της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Χωρίς διάθεση κριτικής αλλά βασιζόμενοι στα όσα έχουν εκτυλιχθεί τους τελευταίους μήνες, διαπιστώνουμε ότι εξαρχής υπήρχε σχετικός σχεδιασμός, παρά τις διαφωνίες που έχουν εκφραστεί από την πλευρά του Νομού Ηλείας.

    Με λύπη διαπιστώνουμε ότι η Επιτροπή, στην τελική πρόταση που κατέθεσε, δεν συνυπολόγισε την αξιοποίηση της προστιθέμενης αξίας που προσδίδουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών η υπεραξία της Αρχαίας Ολυμπίας, της Αρχαίας Ήλιδας, του εύφορου κάμπου της Ηλείας.

    Αντιθέτως, το βασικό επιχείρημα της πρότασης είναι ότι μία Σχολή δεν μπορεί να λειτουργεί Τμήματα σε διαφορετικές περιφερειακές ενότητες (νομούς) και σε αποστάσεις που είναι απαγορευτικές για οποιασδήποτε μορφής ακαδημαϊκές συνέργειες, διδακτικές και ερευνητικές.

    Με ποια λογική λοιπόν είστε έτοιμοι να αφαιρέσετε πόρους από την Ηλεία, την ίδια στιγμή που διαθέτετε πόρους σε Τμήματα άλλου Πανεπιστημίου;

    Καμία αναφορά στην πρόταση της Επιτροπής για τις Πολυτεχνικές Σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, οι οποίες έχουν έδρα την Πάτρα (Κουκούλι).

    Εφόσον λοιπόν η πρόταση της Επιτροπής βασίζεται στον εξορθολογισμό, στην καλύτερη διαχείριση πόρων και στην ομαλή λειτουργία των Τμημάτων,  θα έπρεπε να περιλαμβάνει και την διακοπή της χρηματοδότησης των Πολυτεχνικών Σχολών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου όπως και παύση της παραχώρησης και χρήσης των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Πατρών στο Κουκούλι;

    Όταν προτάσσετε την αναδιάρθρωση και ενίσχυση του Πανεπιστημίου Πατρών, δεν χωρούν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η Ηλεία δικαιωματικά έχει θέση στον Ακαδημαϊκό χάρτη με την διατήρηση των Τμημάτων της και επιπρόσθετα υπάρχει και η πρόταση, την οποία σας καλώ να αξιολογήσετε ως Σύγκλητος, αυτή της μετακίνησης των Πολυτεχνικών Σχολών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Ηλεία, έτσι ώστε να μπει ένα τέλος σε αυτή την ιδιότυπη συνύπαρξη.

    Η πρόταση απορρόφησης του Τμήματος Μουσειολογίας από το Τμήμα Ιστορίας- Αρχαιολογίας, με ταυτόχρονη μεταφορά της έδρας του Τμήματος Ιστορίας- Αρχαιολογίας στην Πάτρα και η συνένωση των Τμημάτων  «Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής» με έδρα το Μεσολόγγι, «Γεωπονίας» με έδρα την Αμαλιάδα και «Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής» με έδρα το Μεσολόγγι σε «Τμήμα Γεωπονίας» με έδρα το Μεσολόγγι, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

    Εξαρχής έχετε τοποθετηθεί κατά του περιβόητου Νόμου ‘Γαβρόγλου’, είναι οξύμωρο λοιπόν από την μία να βάλλετε εναντίον  του και από την άλλη να χρησιμοποιείτε τα τμήματα που δημιούργησε  στην Αιτωλοακαρνανία  ως επιχειρήματα για να στηρίξετε την πρότασή σας.

    Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή και οι αποφάσεις σας θα καθορίσουν το μέλλον του Πανεπιστημίου Πατρών και τον Ακαδημαϊκό χάρτη στην Δυτική Ελλάδα.

    Έχετε την ιστορική ευθύνη να πράξετε σωστά και σας καλώ να υιοθετήσετε την λογική της ισόρροπης ανάπτυξης. Η Ηλεία έχει και θα έχει θέση στον Ακαδημαϊκό χάρτη με βιώσιμα τμήματα.

    Ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο οφείλει να αφήσει πίσω του αναχρονιστικές  πρακτικές και να προχωρήσει μπροστά, προάγοντας σπουδαίο Ακαδημαϊκό έργο, αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, μέσα από συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ των Τμημάτων.

    Με εκτίμηση

    Ο Βουλευτής Ηλείας

    GYMALL

    Ανδρέας Νικολακόπουλος

    Βράζει η Ηλεία για την απόφαση της Συγκλήτου - Τι γράφουν οι εφημερίδες του Πύργου

    Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΡΓΟΥ ΚΑΤΕΡΡΙΨΕ ΚΑΙ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

    Αντωνακόπουλος: «Σε λάθος χρόνο (πανδημία) με λάθος τρόπο (αντικανονικότητα)»

    Γνωστοποίησε ευθέως πως θα γίνουν προσφυγές

    Για άλλη μια φορά ο δήμαρχος Πύργου κατέρριψε όλα τα επιχειρήματα που παρουσιάζονται για την απομάκρυνση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας στη χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πατρών για τη νέα στρατηγική και σχεδιασμό του.

    Με ιδιαίτερα έντονη γλώσσα αναφέρθηκε (μετέχοντας με τηλεδιάσκεψη στη διαδικασία), αφενός στο χρόνο που πραγματοποιείται μια τόσο σημαντική συζήτηση για ένα τέτοιο θέμα και αφετέρου στον τρόπο που δεν είναι σύννομος! Γι’ αυτό άλλωστε και γνωστοποίησε ευθέως πως θα γίνουν προσφυγές και κάθε σχετική διαδικασία απέναντι στην αντικανονικότητα αυτή!

    «Δεν ακολουθούνται συγκεκριμένα βήματα»…

    Αρχικά ο κ. Αντωνακόπουλος τόνισε ότι «Θεωρώ ότι μια τέτοια σημαντική ιστορικής σημασίας απόφαση, δεν λαμβάνεται στον κατάλληλο χρόνο. Και εννοώ την συγκυρία που καταλαμβάνει τη χώρα στο πλαίσιο μιας πανδημίας με τον κόσμο «φυλακισμένο». Με το φόβο και την ανασφάλεια διάχυτη στην ελληνική κοινωνία, όταν αποκόπτουμε Ακαδημαϊκές μονάδες επιτείνουμε το φόβο για το μέλλον, δημιουργούμε έναν πανικό και το αίσθημα ανισότητας των πολιτών σ’ αυτή τη χώρα!

    Οπότε πρώτα από όλα είναι λάθος ο χρόνος συζήτησης και πρέπει να σταματήσει.

    Επιπλέον, τα στοιχεία που αντλείτε από τις κινήσεις των τμημάτων, κι αυτά είναι λάθος και συγκυριακά. Αν αυτή την κουβέντα την άνοιξε το Υπουργείο, δεν έχουμε κάποιο έγγραφο που να το αποδεικνύει. Αν δεν υπάρχει, τότε εσείς οίκοθεν ξεκινάτε ένα ζήτημα. Τότε όμως γιατί ο Υπουργός μας λέει ψέματα ότι είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει την απόφαση της Συγκλήτου παραφράζοντας και παρερμηνεύοντας το νόμο 4485 άρθρα 5 και 10 όπου με σαφήνεια περιγράφεται πώς γίνεται η συγχώνευση στα Τμήματα;

    Άρα για να πάμε στην κανονικότητα της διαδικασίας, όπως ο νόμος το ορίζει, πρέπει να σας κάνει έγγραφη ερώτηση η κυβέρνηση και να σας κοινοποιήσει την πρόθεσή της, και σε αυτή να απαντήσει η Σύγκλητος όπως απαιτεί ο νόμος. Πρέπει λοιπόν να ακολουθήσουμε συγκεκριμένα βήματα, που δεν ακολουθούνται αυτή τη στιγμή.

    Με αυτή τη διαδικασία, δεν μπορεί να πάει στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος γιατί πάσχει! Και εμείς θα προσφύγουμε στα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης.

    Έτσι, εάν αυτή τη στιγμή γίνεται ένας πρώτος κύκλος συζητήσεων, για να φτάσουμε στις τελικές αποφάσεις χρειάζεται χρόνος. Ο χρόνος αυτός δεν υπάρχει για να κλείσετε τα φετινά μηχανογραφικά. Εκτός αν υπάρξει νομοθετικός αιφνιδιασμός από την κυβέρνηση να τα κλείσει στη Βουλή. Γιατί τα τμήματα που συζητάμε έχουν συσταθεί με νόμο στη Βουλή. Δεν μπορείτε να τα κλείσετε με Προεδρικά διατάγματα! Δεν μπορείτε να καταργήσετε νόμο με Προεδρικό Διάταγμα.

    Αυτά δεν τα λέω εγώ, αλλά και έγκριτοι νομικοί καθώς και ο βουλευτής κ. Τζαβάρας σε αρθρογραφία του.

    Εμείς λέμε, ότι επειδή υπάρχει η διαδικαστική σύγχυση και δεν έχουμε την κανονικότητα του Νόμου, για φέτος δεν μπορούν να κλείσουν τα Τμήματα και να αφαιρεθούν από τα μηχανογραφικά δελτία».

    «Αυτό που κάνετε είναι λάθος»…

    Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του ο δήμαρχος Πύργου πρόσθεσε ότι «Επίσης, όλες οι εκφράσεις της Δυτικής Ελλάδας έχουμε μια κοινή σύμφωνη άποψη: ότι αυτό που κάνετε είναι λάθος! Και έχει μια ιδιαίτερη ένταση στην περιοχή μας. Κάνουμε έναν διάλογο εδώ και δυο μήνες και δεν μετακινείται κανένας από τη θέση του. Μιλάτε και λέτε ακριβώς τα ίδια με τον υφυπουργό τον κ. Συρίγο. Μας λέτε συνεχώς τα ίδια και με απόλυτη ταύτιση!

    Μη λέτε πράγματα που δεν ισχύουν! Μην κάνετε τέτοια υπέρβαση και των ακαδημαϊκών ορίων και του αυτοδιοίκητου.

    Είναι ήδη αναποτελεσματικός και αντικανονικός αυτός ο δημόσιος διάλογος. Υπάρχει πλέον πανικός σε όλη την Δυτική Ελλάδα μ’ αυτό που κάνετε! Δημιουργείτε μια κοινωνική ακαταστασία!  Και τα στοιχεία που επικαλείστε δεν είναι αξιόπιστα, αλλά στοιχεία από μια ανασφάλεια και έναν πανικό που έχει δημιουργήσει ο δημόσιος αυτός διάλογος. Τον Ιούλιο του 2020 ήδη ο κ. Μπούρας, προ δηλαδή ενάρξεως της σεζόν, είχε πει πως θα τα κλείσει τα τμήματα αυτά, κι έτσι αρκετοί φοιτητές δεν δήλωσαν για να έρθουν στην Ηλεία, οπότε κάποιοι αριθμοί που παρέθεσε και ο κ. Συρίγος δεν έχουν αξία. Οι αριθμοί άλλωστε του 2019 είναι πολύ καλύτεροι και τους ξέρετε καλά κι εσείς.

    Εδώ γίνεται ένα μακελειό! Δεν μένει τίποτα. Είναι τραγικό αυτό που κάνετε! Και γίνεται εδώ. Δεν συμβαίνει αυτό στην υπόλοιπη χώρα αναλογικά. Και αντί να κοιτάξουμε σε ποιους τομείς δεν πήγαν καλά αυτά τα τμήματα, εσείς ερχόσαστε ως τιμωροί για ευθύνες που δεν αναλογούν στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην κοινωνία. Ούτε το υπουργείο Παιδείας, ούτε εσείς, δεν συνεισφέρατε και δεν προωθήσατε υποδομές, κι ούτε έγινε επένδυση σε τίποτα. Δώσατε θέσεις καθηγητών; Ούτε για τα επαγγελματικά δικαιώματα έγινε ότι έπρεπε. Κι αντί να μας αποκαταστήσετε αυτή τη ζημιά, θα μας τιμωρήσετε κιόλας γιατί εσείς διαχρονικά, η Πολιτεία και το Πανεπιστήμιο ήταν αδιάφορο απέναντί μας;

    Εμείς λέμε και πάλι, ζητάμε να μας πείτε αν υπάρχει έγγραφο του υπουργού Παιδείας που σας ζητά αυτό το διάλογο και την πρότασή σας πάνω σε συγκεκριμένα τμήματα ή όχι. Και με ποια διαδικασία κινείστε σε σχέση με το φετινό μηχανογραφικό».

    «Ζητάμε ραντεβού με τον Πρωθυπουργό»…

    Ο κ. Αντωνακόπουλος πρόσθεσε επίσης πως «Εμείς ήδη με ομάδα έγκριτων νομικών εξετάζουμε λεπτομερώς και αυτή τη διάσταση του θέματος, και θα κάνουμε προσφυγές σε όλη την ιεραρχία του ελέγχου των πράξεων της διοίκησης. Και στα ζητήματα της διοικητικής νομιμότητας των αποφάσεων που εσείς εκδίδετε, αλλά και σε επίπεδο δικαστικό διότι το Προεδρικό Διάταγμα – αν εκδοθεί – πάσχει νομιμότητας.

    Επίσης να ξέρετε πως το διαδικτυακό δημοψήφισμα που εξελίσσεται και η συμμετοχή σε αυτό αυξάνεται ραγδαία, δείχνει ότι πάνω από το 90% θέλει να μείνουν τα Πανεπιστήμια στην Ηλεία. Οπότε εμείς τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα καλούμε τον κόσμο σε συγκεντρώσεις από τώρα και θα αγωνιστούμε για το δίκαιο!

    Θα στερήσετε όλο το αναπτυξιακό οξυγόνο της περιοχής; Εδώ θα τα κλείσετε όλα; Τι γίνεται επιτέλους με την Ηλεία; Θα δράσετε λες και πέρασε ο …Ιμπραήμ;

    Ζητάμε ραντεβού με τον Πρωθυπουργό. Και έχουμε ήδη κλείσει ραντεβού με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης».

    «Ευκαιριακή κίνηση και βίαιη προώθηση των κολλεγίων»…

    Ο κ. Αντωνακόπουλος ολοκλήρωσε λέγοντας πως «Τέλος, για μια συζήτηση που αναπτύσσεται έξω από το προσκήνιο, να έρθουν κάποια κολέγια ή μεταπτυχιακά προγράμματα ενός έτους, αυτά είναι για τους …άφωνους. Εμείς όμως έχουμε φωνή και θα καταγγείλουμε κι όσους ανοίξουν κερκόπορτα σ’ αυτό τον αγώνα.

    Πρέπει να σταματήσει εδώ η κουβέντα για απομάκρυνση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας, και να ξανανοίξει όταν αλλάξουν οι συνθήκες. Τα υπόλοιπα θυμίζουν πραξικόπημα! Κι απλά είναι μια ευκαιριακή κίνηση και βίαιη προώθηση των κολλεγίων».

    Βράζει η Ηλεία για την απόφαση της Συγκλήτου - Τι γράφουν οι εφημερίδες του Πύργου

    Πρόταση Λυμπέρη στα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών

    Να ανασταλεί η απόφαση

    *«Η αντίδρασή μας θα είναι άμεση, καθολική και σφοδρή.

    Να εργαστούμε από κοινού και να βρούμε λύση για το συμφέρον των κοινωνιών στη Δυτική Ελλάδα»

    Την αναστολή της αρχικής πρότασης, σύμφωνα με την οποία η Ηλεία εξαιρείται από το χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ζήτησε από τα μέλη της Συγκλήτου, στη διάρκεια της συνεδρίασής της μέσω τηλεδιάσκεψης το απόγευμα της Δευτέρας, ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης. Ο Δήμαρχος κάλεσε τα μέλη της συγκλήτου να μη λάβουν απόφαση που  θίγει τη λειτουργία των τμημάτων της Ηλείας και θα προκαλέσει την οργή των τοπικών κοινωνιών.  Είναι ανάγκη, πρόσθεσε όλοι οι φορείς της Δυτικής Ελλάδας σε πνεύμα συνεργασίας να εργασθούμε για  να βρεθεί λύση «επ’ ωφελεία των ανθρώπων αυτού του τόπου».

    Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος Ήλιδας : «Τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει Εθνική Πολιτική και σχεδιασμός  για την Ανώτατη Παιδεία, από τη στιγμή που ο ένας νόμος ανατρέπει τον άλλο, μέσα σε διάστημα λίγων ετών. Οι τοπικές κοινωνίες, όπως και στην  Ηλεία των Δήμων Πύργου και Ήλιδας, εμπιστευόμενες την Ελληνική Πολιτεία έχουν προσφέρει το υστέρημά τους  για την λειτουργία των Τμημάτων. Αυτά τα χρόνια έχει φανεί πως τα τμήματα αυτά έχουν αναφορά και στην ιστορία του τόπου και ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και κατευθύνσεις της οικονομίας του. Σήμερα με τον δήθεν στρατηγικό σχεδιασμό του, έρχεται το Πανεπιστήμιο Πατρών  να ανατρέψει και να  διαγράψει όλες αυτές τις προσπάθειες χρόνων».

    Η Ακαδημαϊκή κοινότητα, επεσήμανε στη συνέχεια ο κ. Λυμπέρης « δεν μπορεί να γίνει συμμέτοχος σε οποιαδήποτε «παιχνίδια εξουσίας» ή πολιτικής. Καλώ τον Πρύτανη και τη Σύγκλητο να αναστείλουν την απόφασή τους ώστε να μείνουν στα μηχανογραφικά τα τμήματα ως έχουν για το τρέχον Ακαδημαϊκό ‘Έτος. Στη συνέχεια και στο πλαίσιο ενός  σχεδιασμού που,  για άλλη μια φορά, σκοπεύει να προχωρήσει η  Κυβέρνηση για τα ΑΕΙ να εκπονήσουν σε άλλο χρόνο  και σε συνεργασία με τους φορείς της Περιφέρειας ένα στρατηγικό σχέδιο επ’ ωφελεία του Πανεπιστημίου αλλά κυρίως της Περιφέρειας Δυτ.  Ελλάδος και των ανθρώπων της. Το Πανεπιστήμιο δε μπορεί παρά να εκπροσωπεί και να υπηρετεί το σύνολο της κοινωνίας και τις ανάγκες της. Και κατέληξε: «Σε αντίθετη περίπτωση,  μια τέτοια εμμονή της Συγκλήτου σ’ αυτές τις αποφάσεις  μέσα στην παρούσα συγκυρία  οδηγεί σε άλλες λογικές και θα πυροδοτήσει άμεσες, καθολικές και σφοδρές αντιδράσεις, στις οποίες οι αιρετοί θα είναι πρωτοπόροι και οδηγοί».

    Να σημειωθεί πως με την πρόταση του κ. Λυμπέρη συμφώνησε και ο Πρώην Πρωθυπουργός κ Γεώργιος Παπανδρέου ο οποίος συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη.

    Βράζει η Ηλεία για την απόφαση της Συγκλήτου - Τι γράφουν οι εφημερίδες του Πύργου

    Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δυτικής Ελλάδας προς τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών

    Καλούμε το Πανεπιστήμιο Πατρών να μη δώσει άλλοθι στα καταστροφικά σχέδια της Κυβέρνησης

    Με ανακοίνωση του οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δυτικής Ελλάδας, Καλαματιανός Διονύσης (Ηλείας), Αναγνωστοπούλου Σία, Μάρκου Κωνσταντίνος (Αχαΐας),  Βαρεμένος Γιώργος και Μωραΐτης Θάνος (Αιτωλοακαρνανίας), αναφέρονται στη μη συμμετοχή τους στη χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου με θέμα την έγκριση του στρατηγικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου.

    Όπως υποστηρίζουν «Αποφασίσαμε ομόφωνα να μην συμμετάσχουμε σε αυτή τη συνεδρίαση, αφού η σύνταξη του στρατηγικού σχεδιασμού έγινε χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως επαφή μαζί μας. Δε βρίσκουμε, λοιπόν, κανένα λόγο να συμμετέχουμε σε μία συνεδρίαση στην οποία θα έρχεται προς ψήφιση ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Για εμάς ο στρατηγικός σχεδιασμός ενός πανεπιστημίου θα έπρεπε να είναι αντικείμενο συζήτησης με όλους τους πολιτιστικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής, μιας και ένα μεγάλο πανεπιστήμιο επηρεάζει ποικιλοτρόπως την οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ζωή της ευρύτερης περιοχής στην οποία αυτό εδρεύει. Αυτό δε συνέβη ή κι αν ακόμη δεχτούμε ότι συνέβη, δεν έτυχε απ’ την πλευρά σας της αντίστοιχης αναμενόμενης και προβλεπόμενης δημοσιότητας.

    Όπως, ενδεχομένως, έχετε αντιληφθεί, έχουμε όλοι τοποθετηθεί και δηλώσει δημόσια την κατηγορηματική μας αντίθεση σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό, που απροκάλυπτα προωθεί το κλείσιμο Τμημάτων ή και μεταφορά της έδρας τους. Επιπροσθέτως, έχουμε μορφώσει την πεποίθηση, ότι πολλά από όσα προτείνονται στον στρατηγικό σχεδιασμό είναι ήδη αποδεκτά από την κυβέρνηση, η οποία φαίνεται να αναμένει μία απόφαση του Πανεπιστημίου, ώστε να έχει άλλοθι για την πολιτική που επιδιώκει να ασκήσει για την συρρίκνωση των περιφερειακών πανεπιστημίων και τμημάτων.  Σε αυτά μας οδηγεί και ο κύκλος επαφών μας με κυβερνητικά στελέχη, αλλά και η πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του Υφυπουργού, κ. Συρίγου.

    Το Πανεπιστήμιο Πατρών, όπως και τα άλλα πανεπιστήμια που ήταν μέρος του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έλαβε αναλογικά περισσότερες θέσεις καθηγητών με στόχο τη στελέχωση των νέων τμημάτων ή των τμημάτων που είχαν μικρό αριθμό καθηγητών. Αυτό έγινε και λόγω των ιδιαίτερα σοβαρών προβλημάτων που αντιμετώπιζε το Πανεπιστήμιο Πατρών λόγω του καταστροφικού σχεδίου Αθηνά.

    Αυτό, όμως, που έχει τεράστια σημασία είναι ότι στα πανεπιστήμια όπου υπήρξαν συνέργειες με τα ΤΕΙ και ιδρύθηκαν νέα τμήματα, οι διαδικασίες ενίσχυσης της νέας αρχιτεκτονικής τους προχωράει με ιδιαίτερα ικανοποιητικό τρόπο, μαζί και η συνεργασία όλων των καθηγητών, ανεξάρτητα από το Ίδρυμα προέλευσης τους. Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο φαίνεται πως υπάρχει ευρεία συναίνεση στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας ως προς τη νέα δομή των πανεπιστημίων και ως προς την βιωσιμότητα των νέων τμημάτων τους. Όλοι αξιοποιούν τις νέες δυναμικές που δημιούργησαν οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

    Με δεδομένη αυτήν την κατάσταση, δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα που απαιτούν σαφείς απαντήσεις:

    ·    Γιατί στο Πανεπιστήμιο Πατρών υπάρχει μία εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση της νέας κατάστασης σε σχέση με όλα τα άλλα πανεπιστήμια της χώρας;

    ·    Γιατί δεν είναι αποδεκτά τα Τμήματα στην Αιτωλοακαρνανία, όπου υπήρχε αυτόνομο Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ, των οποίων καταργήθηκε η αυτονομία με το σχέδιο Αθηνά και τώρα επιχειρείται η αναίρεση της υπόστασης της Γεωπονικής Σχολής;

    ·    Γιατί δεν είναι αποδεκτά τα Τμήματα στην Ηλεία και στο Αίγιο;

    ·    Γιατί, αντί, να αναζητηθούν τρόποι περαιτέρω ανάπτυξης των Τμημάτων, εδώ και ενάμισι χρόνο παρατηρείται απαξίωση και εγκατάλειψή τους;

    ·    Γιατί η κυβέρνηση κωφεύει στις εκκλήσεις των καθηγητών και της τοπικής αυτοδιοίκησης που προτείνουν ρεαλιστικά σχέδια για το μέλλον αυτών των Τμημάτων;

    ·    Σε όλη την Ελλάδα τα μεγάλα Πανεπιστήμια λειτουργούν Τμήματα σε πολλές πόλεις και παίζουν έναν καθοριστικό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες. Γιατί ειδικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών η κυβέρνηση θέλει να ακολουθήσει την αντίθετη πορεία;

    ·    Γιατί η κυβέρνηση θέλει να συρρικνώσει το Πανεπιστήμιο Πατρών;

    ·    Πώς δικαιολογεί την εξαφάνιση της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας ξανά από τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης;

    ·    Ποιες ενέργειες θα κάνει το Πανεπιστήμιο Πατρών για τη λειτουργία του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην Ηλεία, το οποίο έχει ιδρυθεί και η Σύγκλητος έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τη λειτουργία του;

    ·    Γιατί το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν αντιστέκεται σε αυτήν την πολιτική συρρίκνωσης;

    ·    Μήπως η κυβέρνηση θεωρεί το Πανεπιστήμιο Πατρών ως τον αδύναμο κρίκο και θέλει να αρχίσει από εδώ την κατεδάφιση του δημόσιου πανεπιστημίου;

    ·    Και αν ναι, τότε το Πανεπιστήμιο Πατρών θα υιοθετήσει εν μέσω πανδημίας την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τα Τμήματα του;

    ·    Και πώς είναι δυνατόν να συμφωνήσει κανείς σε τέτοιου είδους αλλαγές όταν γίνονται μέσα στην τόσο σοβαρή υγειονομική κρίση που περνάει η χώρα μας;

    Καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στις αποφάσεις για το κλείσιμο τμημάτων και μεταφορά της έδρας τους και να πράξει τα δέοντα για την ενίσχυση και ανάπτυξή τους.

    Καλούμε το Πανεπιστήμιο Πατρών να μη δώσει άλλοθι στα καταστροφικά σχέδια της Κυβέρνησης!».

    Βράζει η Ηλεία για την απόφαση της Συγκλήτου - Τι γράφουν οι εφημερίδες του Πύργου

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

    Στρατηγικός σχεδιασμός

    Την διαφωνία του για τις προτάσεις που κατατέθηκαν στον «Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών», εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Πατρών.

    Συγκεκριμένα στην μακροσκελή ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

    «Γινόμαστε μάρτυρες  για άλλη μια φορά αλλαγών -συγχωνεύσεων τμημάτων, με τον ίδιο στόχο και τρόπο που έγιναν όλες οι προηγούμενες συγχωνεύσεις όπως η πρόσφατη Πανεπιστημίου Πάτρας και ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας, η προηγούμενη των δυο ΤΕΙ Πάτρας και Δυτ. Ελλάδας ή η κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτ. Ελλάδας και η συγχώνευση του με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Σε αυτή την φάση μάλιστα με κλειστό πανεπιστήμιο πάνω από ένα χρόνο.

    Η πρόταση έχει  τον βαρύγδουπο τίτλο «Στρατηγικός Σχεδιασμός για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών».

    Η ανάλυση όμως του στρατηγικού σχεδιασμού  αλλά και οι προτάσεις που περιέχει  καμία σχέση δεν έχουν με τον τίτλο.

    Oι προτάσεις που κατατέθηκαν δεν έχουν την ανάλογη ακαδημαϊκή και επιστημονική τεκμηρίωση.

    Δεν έχουν λάβει υπόψιν την γνώμη των εργαζομένων  (μέλη ΔΕΠ, άλλο εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό), οι οποίοι  καλούνται να υλοποιήσουν το σχέδιο.

    Δεν έχουν λάβει υπόψιν  ποτέ τους φοιτητές, που καλούνται χρόνο παρά χρόνο να σπουδάσουν σε διαφορετικό τμήμα, όπου άλλο τμήμα επέλεξαν και άλλο θα τελειώσουν.

    θεωρούμε ότι μοναδικά κριτήρια είναι τα οικονομοτεχνικά και χωροταξικά δεδομένα, ενώ  στόχος είναι ένα ανταγωνιστικό Πανεπιστήμιο κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες της αγοράς.

    Το Πανεπιστήμιο Α.Ε που ονειρεύονται και υλοποιούν κυβερνήσεις και Διοικήσεις Πανεπιστημίων μπορεί να υλοποιήσει ξενόγλωσσα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά με δίδακτρα , Γεωργικές Σχολές επιπέδου ΙΕΚ ή τρίχρονες, Σχολές Οίνου και Αμπέλου, επιχειρηματικά Πάρκα, Θερινά Σχολεία  κ.λπ..

    Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το δικό μας Πανεπιστήμιο.

    Προωθούν όσα κατά την γνώμη τους μπορούν να αποφέρουν έσοδα και κέρδη στο «νέο επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο» και καμία σχέση δεν έχει με το αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο που έχει ανάγκη ο τόπος και η νεολαία.

    Ταυτόχρονα σε όλη την πρόταση κυριαρχεί η αποδοχή ότι αφού δεν υπάρχουν διδάσκοντες και μόνιμο προσωπικό για το κάθε επιστημονικό αντικείμενο, η προφανής λύση είναι να γίνουν συρραφές αντικειμένων, συγχωνεύσεις ή μετακινήσεις τμημάτων. Δε αποτελεί προτεραιότητα η άμεση πρόσληψη διδακτικού τεχνικού και διοικητικού προσωπικού, η ενίσχυση των υποδομών, η φοιτητική μέριμνα, η επαναλειτουργία του Πανεπιστημίου με τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.

    Παράλληλα καμία αναφορά δεν γίνεται για το Διοικητικό Προσωπικό που σήμερα υπηρετεί στα συγκεκριμένα τμήματα ή τι θα απογίνουν τα υπόλοιπα προγράμματα σπουδών που «τρέχουν» του πρώην ΤΕΙ και σήμερα ουσιαστικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν καθυστερώντας τους φοιτητές από το πτυχίο τους και την όποια επαγγελματική τους αποκατάσταση.

    Δεν αναφέρεται πουθενά πόσες «μεταλλάξεις» έχουν ήδη υποστεί τα τμήματα του Αγρινίου και του Μεσολογγίου και πόσα προγράμματα σπουδών τρέχει το καθένα ούτε το τι θα γίνουν οι απόφοιτοι τους αν καταφέρουν να τελειώσουν. Στην πραγματικότητα συνεχίζονται τα πειράματα στις πλάτες των φοιτητών που καλούνται να πληρώσουν πάλι το μάρμαρο.

    Καλούμε τους Διδάσκοντες ,τους φοιτητές, όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα να μην συναινέσουν σε αλλαγές που φέρνουν νέους φραγμούς στην μόρφωση.

    Απαιτούμε:

    Οι όποιες αλλαγές να έχουν την σύμφωνη γνώμη των φοιτητών οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα πάθη των τμημάτων και φυσικά να οδηγούν σε επαγγελματικά δικαιώματα.

    Κανείς Διοικητικός Υπάλληλος να μην μετακινηθεί από τον τόπο κατοικίας του εκτός αν το ζητήσει ο ίδιος και να έχει την δυνατότητα μετάταξης σε άλλη Δημόσια Υπηρεσία της Πόλης κατοικίας του.

    Καλούμε την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου μας, να διεκδικήσει από το Υπουργείο Παιδείας, άμεσα προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού, σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν.

    Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε για ένα Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο»

    ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΠΕΡ. ΛΕΧΑΙΝΩΝ-ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ

    «Η Ηλεία δικαιούται πανεπιστημιακές σχολές»

    Καταγγέλουν το Υπ. Παιδείας και το Πανεπιστήμιο Πατρών για την αδιανόητη συμπαιγνία εναντίον της κοινωνίας της Ηλείας

    Από το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

    «Με αφορμή τη στάση  της πρυτανικής αρχής του Πανεπιστημίου Πατρών και τη θέση του Υπουργείου Παιδείας για επικείμενο αποκλεισμό της Ηλείας από τον ακαδημαϊκό χάρτη με το κλείσιμο ουσιαστικά των πανεπιστημιακών τμημάτων του Νομού μας,

    Οι σύλλογοι «Δασκάλων και Νηπιαγωγών Περιφέρειας Λεχαινών»  και «Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αμαλιάδας» καταδικάζουν αυτή τη μεταχείριση του τόπου μας.

    Καλούν το Υπουργείο Παιδείας να αναπτύξει, στηρίζοντας, και όχι να κλείσει τα τμήματα.

    Να σταματήσει την πολιτική της καταστροφής και να στηρίξει τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Με τη χώρα και την κοινωνία της Ηλείας στη δίνη της πανδημίας, είναι αδιανόητο το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» για μια επιπλέον υποβάθμιση και καταστροφή του τόπου.

    Συντασσόμαστε ως εκπαιδευτικοί με τους φορείς της Ηλείας και ζητάμε τη λειτουργία των τμημάτων Αμαλιάδας και Πύργου, επεκτείνοντας ταυτόχρονα το αίτημά μας για αποδοχή από το Υπουργείο Παιδείας, της πρότασης – μελέτης του συνάδελφου μας, Αν. Καθηγητή Παναγιωτόπουλου Γιώργου, για δημιουργία Σχολής Πολιτισμικών Σπουδών – «Ολυμπιακή Σχολή» στον Νομό μας».

    Βράζει η Ηλεία για την απόφαση της Συγκλήτου - Τι γράφουν οι εφημερίδες του Πύργου

    Σωματείο εστίασης «Διόνυσος» Πύργου

    «Απαιτούμε τη διατήρηση των Πανεπιστημιακών σχολών μας»

    «Το σωματείο μας εκφράζει την δυσαρέσκειά του και την ενόχλησή του για την νέα απόπειρα του Πανεπιστημίου Πατρών στην υποβάθμιση και στο κλείσιμο των σχολών στο Νομό μας, με πολλές συνέπειες στον κοινωνικό ιστό του.

    Οι σχολές προσφέρουν τόσο στην πολιτιστική και κοινωνική όσο και στην οικονομική δραστηριότητα του Νομού μας με πολλαπλά οφέλη και ειδικότερα στην πόλη μας με τα τόσα χρόνια προβλήματα λόγω πρόσβασης-δρόμο.

    Σας φέρνουμε προ των ευθυνών σας και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την διατήρηση των σχολών μας και ταυτόχρονα την ενδυνάμωσή τους, έτσι ώστε να διατηρηθεί η βιωσιμότητά τους.

    Όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να σκύψουν με σοβαρότητα στο μείζον αυτό θέμα, για να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος.

    Ο Σύλλογός μας στηρίζει και είναι δίπλα στους φοιτητές και τις οικογένειές τους με όλα τα μέσα που διαθέτει. Θέλουμε να είμαστε δίπλα σας κι όχι απέναντί σας. Αναμένουμε τις ενέργειές σας».

    Με εκτίμηση

    Το ΔΣ.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Κεραμιδάς κατά πάντων

    Με δημοσιογράφος της ΕΣΗΕΠΗΝ τα έβαλε ο σύμβουλος του...

    Κέρκυρα: Αυστραλή κατήγγειλε βιασμό – Η περιγραφή που έκανε στους γιατρούς

    Επίθεση σε βάρος της και βιασμό κατήγγειλε σε γιατρό του νοσοκομείου Κέρκυρας μια 35χρονη...

    Στα «μαχαίρια» οι δικηγόροι των Καλαβρύτων και Αιγίου για το… Πρωτοδικείο!

    Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ «Οφείλουμε να απαντήσουμε ως Δικηγορικός Σύλλογος Καλαβρύτων στην...

    ΠΑΤΡΑ: “Διακόσμησαν” τον κάδο απορριμμάτων με καναπέ και στρώμα – ΦΩΤΟ

    Είναι να απορεί κανείς με την νοοτροπία ορισμένων δημοτών....