Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι τμήματα της νότιας, της κεντρικής και της ανατολικής Αγγλίας έχουν τεθεί επίσημα σε κατάσταση ξηρασίας έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο ζεστού και ξηρού καιρού.
«Όλες οι εταιρίες ύδρευσης μας διαβεβαίωσαν πως οι απαραίτητες προμήθειες είναι ακόμη ασφαλείς», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο υπουργός Υδάτινων Πόρων Στιβ Νταμπλ.
«Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι από ποτέ άλλοτε για περιόδους ξηρού καιρού, αλλά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση εκ του σύνεγγυς, περιλαμβανομένων των επιπτώσεων για τους αγρότες και το περιβάλλον, και να λαμβάνουμε περαιτέρω δράση όπως απαιτηθεί».
Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στις περιοχές που πλήττονται από την ξηρασία θα πρέπει να έχουν «μεγάλη επίγνωση των πιέσεων στους υδάτινους πόρους» και να χρησιμοποιούν το νερό με σύνεση, ανέφερε η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της χώρας.
Οι εταιρείες ύδρευσης θα πρέπει να δράσουν για να μειώσουν τις διαρροές στο δίκτυο όσο το δυνατόν γρηγορότερα, καθώς και να λάβουν ευρύτερα μέτρα, σύμφωνα με την βρετανική κυβερνητική υπηρεσία.
Η πηγή του ποταμού Τάμεση έχει στερέψει περισσότερο από ποτέ καθώς η Αγγλία έχει μπει σε μια ξηρασία για την οποία ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η χώρα είναι απροετοίμαστη. Ο ποταμός Τάμεσης εκτείνεται σε μήκος 356 χιλιομέτρων στη νότια Αγγλία, από το Γκλόστερσαϊρ στα δυτικά μέσα από την καρδιά του Λονδίνου, πριν εισέλθει στη θάλασσα στο Έσσεξ στα ανατολικά.
Η φυσική πηγή που τροφοδοτεί τον ποταμό, στερεύει τα περισσότερα καλοκαίρια. Φέτος όμως η ξηρή κοίτη του ποταμού φτάνει σημαντικά πιο κάτω από τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των εμπειρογνωμόνων σε θέματα διατήρησης.
Συνεχίζονται τα προβλήματα με τη ναυσιπλοΐα στο Ρήνο, καθώς πέφτει και πάλι η στάθμη των υδάτων του ποταμού
Η στάθμη των υδάτων του Ρήνου στη Γερμανία μειώθηκε και πάλι σήμερα, καθώς συνεχίζεται ο ξηρός καιρός και μερικά σκάφη δεν μπορούν πλέον να διαπλεύσουν τον ποταμό, ανακοίνωσαν μεταφορείς και ναυλομεσίτες. Στο Ρήνο εξακολουθούν να πλέουν φορτηγά πλοία, όμως μερικές φορές είναι αναγκασμένα να είναι κατά τα τρία τέταρτα κενά φορτίου και οι ιδιοκτήτες φορτίων είναι συχνά υποχρεωμένοι να πληρώνουν για τέσσερα σκάφη για να μεταφέρουν τα προϊόντα τους, αντί για ένα.
Οικονομολόγοι εκτιμούν πως τα προβλήματα στην κυκλοφορία στο Ρήνο μπορεί να επιφέρουν φέτος τη μείωση της οικονομικής ανάπτυξης της Γερμανίας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Η στάθμη αναφοράς των υδάτων του Ρήνου στο Κάουμπ, κοντά στο Κόμπλεντς, ήταν σήμερα 42 εκατοστά, κατά 5 εκατοστά χαμηλότερη από χθες και 51 εκατοστά χαμηλότερη από τη Δευτέρα. Τα σκάφη χρειάζονται μια στάθμη περίπου 1,5 μέτρου στο Κάουμπ για να πλέουν πλήρη φορτίου.
Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη στάθμη κάτω από την οποία διακόπτεται η ναυσιπλοΐα, λέει ο Ρομπέρτο Σπράντσι, διευθυντής του ναυτιλιακού συνεταιρισμού DTG που έχει περίπου 100 φορτηγά πλοία στο Ρήνο. «Συνεχίζουμε σήμερα τους πλόες και θα τους συνεχίσουμε μέχρι να είναι τεχνικά αδύνατο να συνεχιστούν», λέει.
Μερικά μεγαλύτερα πλοία και φορτηγίδες δεν μπορούν πλέον να περάσουν από το Κάουμπ και να μπουν στο Ντούισμπουργκ, ενώ οι μεγάλες φορτηγίδες, οι οποίες μεταφέρουν κανονικά 3.000 τόνους καθεμιά, δεν μπορούν πλέον να πλεύσουν, δήλωσε. Τα φορτία μεταφέρονται σε περισσότερες μικρότερες φορτηγίδες οι οποίες μπορούν να πλεύουν σε ρηχά νερά, αυξάνοντας τα κόστη για τους ιδιοκτήτες φορτίων.
«Οι πελάτες παραγγέλνουν μόνο τις προμήθειες που χρειάζονται πραγματικά για να συνεχίσουν την παραγωγή», δήλωσε ο Σπράντσι. Η χαμηλή στάθμη των υδάτων του Ρήνου αναμένεται ότι θα πλήξει την παραγωγή σε δύο γερμανικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα. Ο όμιλος χημικών BASF ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να αποκλείσει μειώσεις στην παραγωγή του, αν η πτώση της στάθμης των υδάτων του Ρήνου προκαλέσει προβλήματα στον εφοδιασμό.
Η ξηρασία στην Ευρώπη πλησιάζει τα χειρότερα επίπεδα των τελευταίων 500 ετών
Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι από ιστορικά κύματα καύσωνα που τροφοδότησαν τεράστιες πυρκαγιές.
Ο καιρός απέχει πολύ από το φυσιολογικό – και ακόμη και ένας απλός παρατηρητής δεν μπορεί παρά να δει ότι κάτι πάει λάθος. Ωστόσο, καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται και οι φλόγες καίνε τα αποξηραμένα τοπία σε πολλά σημεία της Ευρώπης, υπάρχει ένας ακόμη πιο διαδεδομένος και δυνητικά καταστροφικός κίνδυνος που τροφοδοτείται από το κλίμα και σπέρνει τον όλεθρο στην Γηραιά ήπειρο: η ακραία ξηρασία.
Μήνες λιγοστών βροχοπτώσεων και θερμοκρασιών άνω του μέσου όρου έχουν οδηγήσει την περιοχή σε ξηρασία, τη χειρότερη που έχει καταγραφεί ποτέ σε ορισμένες χώρες. Ενισχύει τους καύσωνες και ενισχύει τον κίνδυνο από τις πυρκαγιές, ενώ παράλληλα καταστρέφει τις καλλιέργειες και έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας, σχεδόν η μισή Ευρώπη βρίσκεται υπό συνθήκες «προειδοποίησης», οι οποίες υποδηλώνουν σοβαρή ξηρασία και μεγάλο έλλειμμα εδαφικής υγρασίας. Ένα επιπλέον 17% της Ευρώπης έχει φτάσει στο όριο στο οποίο η βλάστηση υποφέρει, σε ορισμένες περιπτώσεις ξεραίνεται ή αραιώνει. Σε μεγάλο βαθμό, οι αγρότες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις ξηρές συνθήκες.
Ο παραπάνω χάρτης δείχνει εκτεταμένες εξαιρετικά ξηρές συνθήκες στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, οι οποίες σκιάζονται με καφέ χρώμα. Τα χρώματα προέρχονται από δορυφόρους που έχουν ανιχνεύσει σημαντικά μικρότερη εξάτμιση στις περιοχές με καφέ σκίαση, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ελάχιστο υπόγειο νερό διαθέσιμο για να εξατμιστεί εξ αρχής. Ο Αντρέα Τορέτι, ανώτερος επιστήμονας στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας, δήλωσε στο Sky News ότι η ξηρασία είναι έτοιμη να γίνει η χειρότερη των τελευταίων 500 ετών.
Ένα ξηρό φθινόπωρο και χειμώνας σήμαινε ότι τα υπόγεια ύδατα ενόψει της άνοιξης και του καλοκαιριού ήταν ήδη χαμηλά. Οι ακραίες θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν μέχρι στιγμής αυτό το καλοκαίρι, οι οποίες ενισχύθηκαν από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, συνέβαλαν στην ξήρανση αυτού του νερού.
Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, τα νότια τμήματα της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, έλαβαν μόνο το 10 έως 20 τοις εκατό των μέσων βροχοπτώσεων, και σε ορισμένες περιπτώσεις σχεδόν καθόλου. Το Λονδίνο έλαβε μόλις ένα χιλιοστό βροχόπτωσης (0,04 ίντσες), σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 45 χιλιοστών (1,77 ίντσες).
Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν πάρκα στο Λονδίνο, πράσινα πριν από ένα χρόνο, τώρα καφέ.
Το Μετεωρολογικό Γραφείο της Βρετανίας επιβεβαίωσε ότι ήταν ο ξηρότερος Ιούλιος της νότιας Αγγλίας που έχει καταγραφεί ποτέ και ο ξηρότερος Ιούλιος σε ολόκληρη τη χώρα από το 1935.
Η σύγκριση των δορυφορικών εικόνων της επιφάνειας της γης πάνω από την Αγγλία και τη βόρεια Γαλλία μεταξύ φέτος και πέρυσι αποκαλύπτει μια έντονη αλλαγή: Το καλοκαίρι του 2021, μεγάλο μέρος της περιοχής ήταν καταπράσινο και πλούσιο- το 2022, η περιοχή είναι καφέ και άγονη.
Προβλήματα σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία
Η ξηρασία στη Γαλλία είναι επίσης από τις χειρότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ.
Η Météo-France, η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, εξέδωσε δελτίο στο οποίο αναφέρει ότι η χώρα βίωσε τον ξηρότερο Ιούλιο που έχει καταγραφεί ποτέ, με συνολική βροχόπτωση περίπου 85% κάτω από το μέσο όρο.
Εν μέσω της ξηρασίας, οι ελλείψεις νερού έχουν επικρατήσει στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες. Ορισμένα μεγάλα ποτάμια – όπως ο Ρήνος στη Γερμανία – έχουν γίνει επισφαλώς ρηχά. Το Reuters αναφέρει ότι το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων στον Ρήνο έχει υπερπενταπλασιαστεί και πολλά μεγαλύτερα πλοία έχουν περιοριστεί να μεταφέρουν μόνο το 30 έως 40 τοις εκατό της χωρητικότητάς τους. Διαφορετικά, κινδυνεύουν να προσαράξουν.
Ο Ρήνος είναι η κύρια αρτηρία της Γερμανίας για τη ναυτιλία και τυχόν διαταραχές θα έχουν επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Σύμφωνα με το Reuters, ορισμένοι οικονομολόγοι φοβούνται ότι το ΑΕΠ της Γερμανίας θα μπορούσε να μειωθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα εξαιτίας των ναυτιλιακών εμποδίων.
Ένα παρόμοιο υδρολογικό ζήτημα έχει προκαλέσει προβλήματα στην Ιταλία, όπου ο ποταμός Πο αντιμετωπίζει αυτό που ο πρωθυπουργός περιέγραψε ως “την πιο σοβαρή κρίση νερού των τελευταίων 70 ετών”. Στις αρχές Ιουλίου, η Ιταλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε πέντε από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο. Περίπου 17 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το 30% του πληθυσμού της Ιταλίας, ζουν στη λεκάνη του ποταμού.
Περίπου το 41 τοις εκατό της λεκάνης του ποταμού Πό χρησιμοποιείται για τη γεωργία, η οποία συντηρεί 3,1 εκατομμύρια βοοειδή (το μισό απόθεμα της χώρας) και 6 εκατομμύρια χοίρους (σχεδόν τα δύο τρίτα του εθνικού αποθέματος), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ξηρασία έχει μειώσει τις αποδόσεις των καλλιεργειών κατά 30% στην Ιταλία, μειώνοντας την ήδη πενιχρή συγκομιδή, καθώς οι αγρότες φύτεψαν λιγότερο λόγω της αύξησης του κόστους που προέρχεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Πυρκαγιές στη δυτική Ευρώπη
Η έλλειψη βροχοπτώσεων και η καυτή ζέστη συμβάλλουν στην ενίσχυση του κινδύνου πυρκαγιών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μια νέα πυρκαγιά σχηματίστηκε κοντά στο Μπορντό της Γαλλίας το απόγευμα της Πέμπτης, αναγκάζοντας 10.000 κατοίκους να απομακρυνθούν. Το BBC ανέφερε ότι 1.000 πυροσβέστες συμμετείχαν ενεργά στην καταπολέμηση της πυρκαγιάς, η οποία είναι μία από τις πολλές που έχουν εμφανιστεί σε όλη τη Γαλλία και την Ιβηρική Χερσόνησο από τις αρχές Ιουλίου.
Ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι επί του παρόντος αυξημένος σε μεγάλες περιοχές της Δυτικής Ευρώπης εξαιτίας ενός ακόμη κύματος καύσωνα που πλήττει την περιοχή μέχρι το Σαββατοκύριακο, με προβλεπόμενες μέγιστες θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 38 βαθμούς Κελσίου στην κεντρική και νότια Γαλλία.