Ξεχνάτε εύκολα; Η απροσδόκητη διαπίστωση που προκύπτει για την ευφυΐα σας

    Ημερομηνία:

    Η πολύ δυνατή μνήμη, υπό την έννοια του να θυμόμαστε την κάθε έως και άχρηστη λεπτομέρεια, μπορεί τελικά να αποτελεί υπερτιμημένο προσόν, ενώ αντίθετα το να ξεχνάμε σχετικά εύκολα ίσως στην πραγματικότητα ενέχει μεγαλύτερο όφελος για την ευφυΐα μας και τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων, όπως υποστηρίζει μελέτη του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

    Ο καθηγητής Blake Richland, εκ των συγγραφέων της μελέτης, τονίζει πως «είναι σημαντικό ο εγκέφαλος να ξεχνά άσχετες λεπτομέρειες και αντίθετα να επικεντρώνεται στα πράγματα που θα βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων στην πραγματική ζωή».

    Ο ίδιος και συνάδελφός του Paul Frankland θεωρούν ότι η μνήμη συμβάλει στη βελτιστοποίηση της λήψης αποφάσεων όταν διατηρεί πολύτιμες πληροφορίες και αφήνει άλλες ασήμαντες να περάσουν στη «λήθη», ουσιαστικά αφήνοντας έτσι χώρο για όσα όντως έχουν σημασία.

    Υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα το να ξεχνάμε κάποια πράγματα πιθανώς συνιστά πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα, όπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας The Independent.

    Αν για παράδειγμα ενώ ο εγκέφαλός μας ξεχνά συγκεκριμένες λεπτομέρειες για ένα παρελθοντικό γεγονός, παρόλα αυτά θυμάται ακόμη τη γενική εικόνα, αυτό κατά τους ειδικούς μας επιτρέπει να καταγράψουμε παρελθοντικές εμπειρίες καλύτερα, σε αντίθεση με κάποιον που μπορεί να θυμάται λεπτομέρειες κάποιου γεγονότος λεπτό προς λεπτό.

    Οι ειδικοί, σαφώς, προσθέτουν πως εάν ξεχνάμε σημαντικά πράγματα σε μεγάλη συχνότητα, αυτό αποτελεί πηγή ανησυχίας και πρέπει να εξεταστεί ιατρικά.

    Συνοψίζοντας σημειώνουν πως το να ξεχνάμε κάποιες λεπτομέρειες αποτελεί ένδειξη υγιούς συστήματος μνήμης που λειτουργεί ακριβώς σύμφωνα με τις προδιαγραφές του.

    Κατά τον καθηγητή Richland «ένα από τους παράγοντες που ξεχωρίζουν ένα περιβάλλον όπου θα θέλετε να θυμάστε πράγματα σε σχέση με ένα περιβάλλον όπου θέλετε να ξεχάσετε, είναι το κατά πόσο σταθερό είναι το περιβάλλον αυτό και πόσο πιθανό είναι τα πράγματα αυτά να επανέλθουν στη ζωή σας».

    Ένα καλό παράδειγμα αυτού θα ήταν η περίπτωση ενός εργαζομένου σε μεγάλο σούπερ μάρκετ που συναντά πολλά διαφορετικά άτομα κάθε μέρα, έναντι της περίπτωσης ενός εργαζομένου σε μία μικρή τοπική καφετέρια που αρχίζει να θυμάται τους πελάτες με τους οποίους συναναστρέφεται κάθε ημέρα.

    Ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύουμε αναμνήσεις δεν είναι να απομνημονεύουμε τα πάντα· εάν προσπαθούμε να λάβουμε κάποια απόφαση θα καταστεί πολύ δύσκολη εάν ο εγκέφαλός μας διαρκώς βομβαρδίζεται από άχρηστες πληροφορίες, καταλήγει ο Blake Richland.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Κοινωνικό τιμολόγιο: Αλλάζει το όριο κατανάλωσης – Έρχεται νέο σύστημα με βαθμοημέρες

    Το πρώτο 15θήμερο του Δεκεμβρίου θα ανακοινωθούν τα νέα...

    Η Βόρεια Ευρώπη ετοιμάζεται για πόλεμο – Τα μέτρα σε Γερμανία, Φινλανδία, Σουηδία και Νορβηγία

    Πυρετώδεις είναι η προετοιμασίες σε Γερμανία, Σουηδία, Νορβηγία και...

    Παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου στο συνέδριο «Private Powers and the Rule of Law»

    Ο πρώην πρωθυπουργός,Γιώργος Α. Παπανδρέου και Γενικός Εισηγητής για...

    Bloomberg: Επενδυτική στροφή από την Μαρία Αγγελικούση – Τι κάνει με την περιουσία των 6,6 δισ. δολαρίων

    Τις επενδύσεις του σε εισηγμένες εταιρείες ενισχύει το family...
    Best Shop