flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Ξεκινάει η AstraZeneca, έρχεται η Johnson & Johnson

Στους πολίτες 18 έως 64 ετών και με απόσταση 12 εβδομάδων μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης θα χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca έναντι της COVID-19 στη χώρα μας. Ο εμβολιασμός με το συγκεκριμένο εμβόλιο αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 12 Φεβρουαρίου από την ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών.

Παράλληλα θα «τρέχει» και ο εμβολιασμός με τα άλλα δύο εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην Ε.Ε. (Pfizer/BioNTech και Moderna) των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας με βάση την προτεραιοποίηση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών.

Επιπλέον, περί τα τέλη Μαρτίου –το διάστημα μεταξύ 20 και 25 Μαρτίου– αναμένεται να εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) το εμβόλιο της Johnson & Johnson που θα είναι μονοδοσικό και δεν χρειάζεται «ψυχρή αλυσίδα» συντήρησης. Μάλιστα, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο να γίνονται και στα φαρμακεία.

Ειδικότερα, χθες τα μέλη της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών αποφάσισαν ομόφωνα τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στους πολίτες ηλικίας έως και 64 ετών.

Οπως δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, μετά τη συνεδρίαση, «η επιτροπή κρίνει ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι σήμερα, το εμβόλιο της AstraZeneca έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφαλείας, ικανότητας να δημιουργεί ανοσία και αποτελεσματικότητας». Σύμφωνα με την ίδια, το συγκεκριμένο εμβόλιο, γίνεται καλά ανεκτό από τα άτομα που το λαμβάνουν και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι στην πλειονότητά τους ήπιες και τοπικές. Παράλληλα, προστατεύει σχεδόν το σύνολο των εμβολιασμένων από σοβαρή νόσηση και από ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο, ενώ προστατεύει μεγάλο μέρος των εμβολιασμένων και από ήπια νόσο. Δημιουργεί υψηλούς τίτλους αντισωμάτων σε άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων μεγάλης ηλικίας, και επιπλέον προκαλεί ισχυρή διέγερση της κυτταρικής ανοσίας, που αποτελεί ουσιαστικό μέρος της ανοσοποίησης. Εξίσου σημαντικό είναι ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο φαίνεται να μειώνει την ιοφορία στα εμβολιασμένα άτομα που τυχόν θα μολυνθούν, και ως εκ τούτου συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, το μεσοδιάστημα των 12 εβδομάδων μεταξύ 1ης και 2ης δόσης δημιουργεί υψηλότερα επίπεδα τελικής προστασίας σε σχέση με μικρότερα μεσοδιαστήματα.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, το συγκεκριμένο εμβόλιο αποφασίστηκε να μη χορηγηθεί τώρα στα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, καθώς ο αριθμός των ηλικιωμένων ατόμων που έχει συμπεριληφθεί στις δημοσιευμένες μελέτες είναι σχετικά μικρός, οπότε δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ως προς την προστασία από σοβαρή και ήπια νόσηση σε αυτές τις ηλικίες. Πάντως, η σύσταση για το ηλικιακό όριο ενδέχεται να αλλάξει, καθώς στα τέλη του μηνός αναμένονται επαρκή δεδομένα από σχετικές μελέτες που είναι σε εξέλιξη στην Αμερική, αλλά και από την εμπειρία χορήγησης του εμβολίου και σε μεγαλύτερες ηλικίες στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Επιχειρησιακός σχεδιασμός

Οι συστάσεις της επιτροπής τροποποιούν και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Οπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, θα αναπτυχθούν παράλληλα δύο «συστήματα». Το ένα θα είναι αυτό που ήδη υλοποιείται σήμερα με τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων και το δεύτερο θα αφορά τη διενέργεια εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, με πρώτη ηλικιακή κατηγορία τα άτομα 60 έως 64 ετών, και οι οποίοι αναμένεται να ξεκινήσουν στις 12 Φεβρουαρίου.

Οπως διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, τα δύο συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. «Κάποιος πολίτης που είναι άνω των 80 ετών θα μπορεί να κλείσει ραντεβού μόνο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ οι πολίτες 60 έως 64 ετών θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα με εμβόλια AstraZeneca και όχι στα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών», σημείωσε.