«Το σημαντικό είναι πως σήμερα, παρά τις δυσκολίες και με όλους τους περιορισμούς, καταφέραμε να είμαστε εδώ, σε μια μεγάλη γιορτή». Λιτά και συνοπτικά, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, Δημήτρης Σπύρου, έδωσε το στίγμα της φετινής 24ης διοργάνωσης, της πρώτης που διεξάγεται (και) με φυσική παρουσία μετά τους περιορισμούς λόγω πανδημίας.
Την τελετή παρουσίασαν η Μαρία Ασμή και η Ειρήνη Ζέζα, δύο πρώην «Ζιζάνια», δηλαδή παιδιά-κινηματογραφιστές που είχαν συμμετάσχει παλιότερα στο «ανήλικο» αδελφάκι του φεστιβάλ, Camera Zizanio. Η παρουσία των δυο κοριτσιών στην τελετή έναρξης συμπυκνώνει ουσιαστικά όλη την διαχρονική φιλοσοφία της διοργάνωσης: παιδιά που παρακολουθούν το Φεστιβάλ για πρώτη φορά ως μαθητές, στην πορεία γίνονται «Ζιζάνια», μετά συμμετέχουν στις κριτικές επιτροπές, «και σήμερα, φοιτήτριες πια, παρουσιάζουν το Φεστιβάλ στο κοινό του,» όπως τόνισε ο κ. Σπύρου.
Η σημασία του φεστιβάλ για την Ηλεία
Η τελετή, που φιλοξενήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πύργου «Απόλλων», ξεκίνησε με προβολή του «Rosa, Rosae – La guera civil» του Κάρλος Σάουρα, ένα αντιπολεμικό εξάλεπτο αριστούργημα του μεγάλου Ισπανού σκηνοθέτη. Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος, τονίζοντας πως, «Ο πολιτισμός είναι ο σημαντικότερος τρόπος ανάδειξης των προβλημάτων και των ανισοτήτων σε μία κοινωνία, και η φωνή των παιδιών είναι η μεγαλύτερη αντίσταση.» Ακολούθησαν χαιρετισμοί του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού, Νικόλαου Κοροβέση, και του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργου Γεωργιόπουλου.
Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη του φεστιβάλ, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την πρόσφατη βράβευση του Δημήτρη Σπύρου από το Διεθνές Κέντρο Ταινιών για Παιδιά και Νέους (Centre International des Films pour Enfants et Jeunes) για την συνολική προσφορά του στον χώρο, απευθύνοντάς του «ένα μεγάλο ευχαριστώ γι’ αυτά που κάνετε στην πόλη μας». Η τελετή έκλεισε με την ταινία κινουμένων σχεδίων «Wolfwalkers» των Ιρλανδών Τομ Μουρ και Ρος Στούαρτ, μια ωδή στο περιβάλλον και τα πλάσματά του με πρωταγωνιστές ένα κοριτσάκι και μια αγέλη λύκων.
Το φετινό φεστιβάλ θα διεξαχθεί έως τις 4 Δεκεμβρίου στις αίθουσες του Πύργου και της Αμαλιάδας, αλλά αμέσως μετά, από τις 4 Δεκεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου, οι δραστηριότητες του θα μεταφερθούν στο διαδίκτυο, δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά και νέους από όλη την Ελλάδα να συμμετάσχουν μέσα από την ψηφιακή του πλατφόρμα.