flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Ξεκινούν δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Περίπου 250.000 με 300.000 νοικοκυριά των ασθενέστερων οικονομικών τάξεων θα πάρουν το προσεχές διάστημα voucher 200 ευρώ, προκειμένου να αποκτήσουν τα παιδιά τους, που πηγαίνουν σχολείο, tablet ή Η/Υ για να διευκολυνθούν στην τηλεκπαίδευση.

Πρόκειται για ένα από τα πρώτα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα οποία δεν θα περιμένουν την έγκριση της Κομισιόν για να ξεκινήσουν. Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, δίνεται η δυνατότητα σε κάποια έργα και προγράμματα που είναι ώριμα και για τα οποία θεωρείται βέβαιη η έγκριση της Κομισιόν, να ξεκινήσουν άμεσα με εθνικούς πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το Δημόσιο αναλαμβάνει το ρίσκο να τα χρηματοδοτήσει και να εισπράξει εκ των υστέρων την κοινοτική στήριξη.

Εκτός από τα voucher για τους μαθητές, μεταξύ των πρώτων προγραμμάτων που θα ξεκινήσουν θα είναι το «Εξοικονομώ», έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθώς και προγράμματα κατάρτισης, τα οποία αποκτούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ενόψει ανησυχιών για ένα νέο κύμα ανεργίας, μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης. Προτεραιότητα θα δοθεί επίσης στα 200 πρώτα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, προγράμματα αναδάσωσης και αποκατάστασης εδαφών σε λιγνιτικές περιοχές.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες από επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 2,6 δισ. ευρώ. Επίσης, δαπάνες από δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης 1,3 δισ. ευρώ. Τα δάνεια δεν θα εισρεύσουν πριν από το δεύτερο εξάμηνο, εφόσον όλα πάνε καλά και εγκριθούν οι ελληνικές προτάσεις για χρηματοδότηση από αυτά ιδιωτικών επενδύσεων. Ενα θέμα που εκκρεμεί ακόμη, καθώς η Κομισιόν έχει επιφυλάξεις για το ελληνικό σχέδιο.

Οι επιχορηγήσεις θα έρθουν νωρίτερα, αλλά και πάλι θα πρέπει να εγκριθεί προηγουμένως το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, το οποίο δεν θα γίνει πριν από τον Μάιο. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή των εθνικών σχεδίων είναι η 30ή Απριλίου.

Η Ελλάδα μπορεί να πάρει ως προκαταβολή 3,8 δισ. ευρώ, σχεδόν το σύνολο του ποσού που έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό της, κάτι που είναι κρίσιμο για την επίτευξη του προβλεπόμενου ρυθμού ανάκαμψης.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και η απορρόφηση των πόρων του απασχόλησε χθες και τις συζητήσεις με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της 9ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, που ξεκίνησε σε επίπεδο επικεφαλής. Οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σήμερα.

Κατά τη χθεσινή ημέρα συζητήθηκε, επίσης, η δημοσιονομική κατάσταση για την οποία επικρατεί αβεβαιότητα, καθώς δεν είναι ξεκάθαρο το τοπίο ως προς τον χρόνο λήξης της πανδημίας. Αν η πανδημία συνεχιστεί μετά τον Απρίλιο, εκτιμάται ότι δεν θα επαρκέσουν οι πόροι του προϋπολογισμού, 7,5 δισ. ευρώ, που έχουν προβλεφθεί για τον σκοπό αυτό, ούτε καν αν προστεθεί σε αυτούς το 1,6 δισ. ευρώ του React EU και κάποιοι πόροι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν είναι εφικτό να συνταχθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο εκκρεμεί. Αν τα πράγματα ξεκαθαρίσουν, ως προς την πορεία της πανδημίας, μέχρι τον Απρίλιο, θα προχωρήσει τότε στη σύνταξη του προγράμματος.