Ξέρει κανένας μας τη διαφορά μεταξύ Arabica και Robusta ή διαλέγουμε καφέ στην τύχη;

    Ημερομηνία:

    Μόλις καβουρδιστούν, σχεδόν όλοι οι κόκκοι καφέ φαίνονται ίδιοι. Αλλά γνωρίζατε ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα δεκάδες διαφορετικές ποικιλίες κόκκων καφέ; Όταν αναφερόμαστε στον καφέ, που πίνουμε κάθε μέρα, όμως, δύο είδη έχουν σημασία

    Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Arabica και Robusta;

    Ο Arabica και ο Robusta διαφέρουν στη γεύση, στις συνθήκες καλλιέργειας και στην τιμή. Οι διαφορές είναι σημαντικές, γι’ αυτό ας τις πάρουμε από την αρχή.

    Φλίγκος

    Οι κόκκοι Καφέ Arabica έχουν συνήθως πιο γλυκιά, πιο απαλή γεύση, με νότες ζάχαρης, φρούτων και μούρων. Έχουν υψηλότερη οξύτητα και είναι πιο ακριβοί. Οι περισσότεροι καφέδες του σούπερ μάρκετ είναι αποκλειστικά Robusta, ενώ οι στιγμιαίοι και φθηνοί αλεσμένοι καφέδες είναι σίγουρα Robusta. Μπορείς να βρεις και Arabica στα ράφια, αλλά το ότι γράφει Arabica δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι υψηλής ποιότητας.

    Οι κόκκοι Καφέ Robusta, από την άλλη, έχουν πιο έντονη γεύση, με νότες δημητριακών και επίγευση που θυμίζει φιστίκια. Περιέχει διπλάσια ποσότητα καφεΐνης σε σχέση με τους Arabica, και γενικά θεωρείται κατώτερης ποιότητας. Βέβαια, ορισμένες ποικιλίες Robusta είναι υψηλής ποιότητας και εκτιμώνται ιδιαίτερα στους εσπρέσο για τη βαθιά γεύση τους.

    Ξέρει κανένας μας τη διαφορά μεταξύ Arabica και Robusta ή διαλέγουμε καφέ στην τύχη;

    Οι διαφορές στην καλλιέργεια

    Η Robusta είναι πιο εύκολη στην καλλιέργεια και μπορεί να αναπτυχθεί σε χαμηλότερα υψόμετρα σε σχέση με την Arabica. Επιπλέον, είναι λιγότερο ευάλωτη σε παράσιτα και καιρικές συνθήκες. Παράγει καρπούς πολύ πιο γρήγορα από την Arabica, η οποία χρειάζεται αρκετά χρόνια για να ωριμάσει, και αποδίδει μεγαλύτερη σοδειά ανά δέντρο. Η Robusta καλλιεργείται αποκλειστικά στο ανατολικό ημισφαίριο, κυρίως στην Αφρική και την Ινδονησία. Η Arabica καλλιεργείται επίσης στην Αφρική και την Παπούα Νέα Γουινέα, αλλά κυρίως στην Λατινική Αμερική. Για παράδειγμα, η Κολομβία παράγει μόνο κόκκους Arabica. Ορισμένες χώρες, όπως η Βραζιλία και η Ινδία, παράγουν και τις δύο ποικιλίες.

    Και τελικά; Ποιο να επιλέξετε;

    Η γρήγορη απάντηση είναι ότι είναι θέμα προσωπικού γούστου. Ορισμένα χαρμάνια που περιέχουν μόνο Arabica μπορεί να έχουν νότες λουλουδιών και να είναι ελαφριά για κάποιους· ενώ η πλούσια και πιο βαριά γεύση της Robusta να δώσει μια ωραία ισορροπία σε ένα χαρμάνι και να είναι προτιμητέα για άλλους. Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι η Robusta περιέχει διπλάσια καφεΐνη σε σχέση με την Arabica.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΑΝΑΤΡΟΠΗ στην εξαφάνιση της 48χρονης Μαρίας Θάνου: Έφυγε με καλόγρια για Μοναστήρι; – Τι λέει ο σύζυγος

    Μεγάλη κινητοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες το απόγευμα...

    Ο Σι ετοιμάζει επίδειξη δύναμης απέναντι στις ΗΠΑ με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο Πεκίνο – Ποιους ηγέτες θα έχει στο πλάι του

    Τις τελευταίες ημέρες ο Πρόεδρος της Κίνας εμφανίζεται ως οικοδεσπότης των...

    Άρης Μουγκοπέτρος: «Αυτή η χρονιά μου έφερε την πραγματικότητα που υπήρχε και δεν έβλεπα»

    Μία νέα ανάρτηση έκανε ο Άρης Μουγκοπέτρος στα social...

    ΠΥΡΓΟΣ: Ο πορτοκαλεώνας είχε… άλλα “φρούτα” με κάνναβη!

    Εντοπίστηκαν χθες το πρωί, σε περιοχή του Δήμου Πύργου,...