Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Κατεψυγμένες πίτσες, αλλαντικά, ντόνατς συνδέονται με 32 ασθένειες

    Ημερομηνία:

    Τρώτε καθημερινά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα; Τριάντα δύο ασθένειες απειλούν την υγεία σας, όπως προκύπτει από τα σοκαριστικά στοιχεία της μεγαλύτερης έως σήμερα έρευνας για τα έτοιμα και πρόχειρα φαγητά.

    Οι άνθρωποι που τρώνε συχνά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν 32 διαφορετικές ασθένειες, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έως σήμερα ανάλυση για το θέμα. Στα προβλήματα αυτά συμπεριλαμβάνονται από γαστρεντερικά ενοχλήματα έως καρδιοπάθεια και καρκίνος.

     Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται σε μια χρονική συγκυρία που αυξάνεται ραγδαία η παγκόσμια κατανάλωση προϊόντων όπως τα πρόχειρα φαγητά και τα αναψυκτικά.

    Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνήθως περιέχουν συστατικά που σπανίως χρησιμοποιούνται στην καθημερινή μαγειρική (π.χ. υδρογονωμένα έλαια, σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη). Μπορεί, επίσης, να περιέχουν χημικά πρόσθετα που βελτιώνουν τη γεύση ή την εμφάνισή τους (π.χ. ενισχυτικά γεύσης, χρωστικές, γαλακτωματοποιητές, γλυκαντικά κ.λπ.).

    Ουσιαστικά είναι τρόφιμα τα οποία υποβάλλονται σε βιομηχανική επεξεργασία για να παραχθούν. Εκτός από τα χημικά πρόσθετα, συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λιπαρά ή/και αλάτι. Συνήθως έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βιταμίνες.

    Ενδεικτικά παραδείγματα είναι, λ.χ., οι προσυσκευασμένες σούπες, οι έτοιμες σος, τα δημητριακά με ζάχαρη, οι κατεψυγμένες πίτσες και πίτες, τα αλλαντικά, τα ντόνατς κ.λπ.

    Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η διατροφή του μέσου κατοίκου της Δύσης αποτελείται κατά 50% από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Ωστόσο το αντίστοιχο ποσοστό στους νέους συχνά φθάνει στο 80%.

    Η νέα ανάλυση
    Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ). Προέρχονται από τη συνδυασμένη ανάλυση 45 προγενέστερων ερευνών, με σχεδόν 10 εκατομμύρια συμμετέχοντες.

    Την ανάλυση πραγματοποίησαν επιστήμονες από κορυφαία ακαδημαϊκά κέντρα του κόσμου, όπως το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Γαλλία και το Τζωνς Χόπκινς στις ΗΠΑ.

    Το γενικό συμπέρασμα των επιστημόνων ήταν πως τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα σχετίζονται με 32 αρνητικές εκβάσεις που αφορούν:

    * Τον καρκίνο

    * Αναπνευστικές παθήσεις

    * Καρδιαγγειακά νοσήματα

    * Γαστρεντερικές διαταραχές

    * Μεταβολικά προβλήματα

    GLEARNET

    Σχετίζονται, επίσης, με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από τέτοιου είδους και άλλα νοσήματα.

    Τα ευρήματα
    Ειδικότερα, η συχνή κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συσχετίσθηκε με αύξηση κατά σχεδόν 40% έως 66% του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις. Συσχετίσθηκε επίσης, μεταξύ άλλων, με αύξηση:

    * Κατά 21% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από κάθε αιτία

    * Κατά 22% των πιθανοτήτων κατάθλιψης

    * Κατά 40% του κινδύνου αναπτύξεως διαβήτη

    * Κατά 41% του κινδύνου αναπτύξεως διαταραχών ύπνου

    * Κατά 55% του κινδύνου αναπτύξεως παχυσαρκίας

    * Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συσχετίσθηκαν ακόμα με το άσθμα, τα γαστρεντερικά προβλήματα, ορισμένους καρκίνους, με τις αγχώδεις διαταραχές κ.λπ.

    Ωστόσο όλα αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν απλώς μία συσχέτιση και όχι σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Αυτό σημαίνει πως «υπάρχει σαφής συσχέτιση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με πολλαπλές βλάβες στην υγεία, που αποδίδεται εν μέρει στο φτωχό θρεπτικό προφίλ τους», σχολίασε ο Dr. Chris van Tulleken, αναπληρωτής καθηγητής στο University College του Λονδίνου.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πώς θα καταλάβετε αν ο συνομιλητής σας λέει ψέματα μέσα σε 5 λεπτά – Τα τρία βασικά λάθη στη γλώσσα του σώματος

    Ως άνθρωποι, είναι έμφυτο το να προσπαθούμε υποσυνείδητα να...

    O κήπος του «θανάτου» – Ενα από τα πιο επικίνδυνα μέρη του πλανήτη – Δείτε πού βρίσκεται

    Ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη του πλανήτη βρίσκεται...

    Ο σίγουρος τρόπος να βελτιώσετε τη λίμπιντο, τη στύση και τη συχνότητα των επαφών

    Όλο και περισσότερες είναι οι έρευνες που αναζητούν τους...

    Γιατί οι παχουλοί άντρες είναι καλύτεροι εραστές από τους γραμμωμένους;

    Γιατί οι παχουλοί άντρες είναι καλύτεροι εραστές; Τούρκοι επιστήμονες...