Από τα πρώτα υποβρύχια ξενοδοχεία και εστιατόρια στον κόσμο μέχρι τις βόλτες με υποβρύχια και εκδρομές εξερεύνησης βαθέων υδάτων, η εξόρμηση σε αχαρτογράφητα νερά προσελκύει τους τολμηρούς που αναζητούν μοναδικές εμπειρίες, αν και έχουν προκύψει ορισμένες ανησυχίες για την ασφάλεια αυτών των περιηγήσεων.

Yποθαλάσσιος τουρισμός: Περιπέτεια και πολυτέλεια στα βάθη του ωκεανού

H Triton Submarines με έδρα τη Φλόριντα σχεδιάζει και κατασκευάζει ιδιωτικά υποβρύχια για έρευνα, κινηματογράφηση και εξερεύνηση ωκεανών. Photo: www.tritonsubs.com

Yποθαλάσσιος τουρισμός: Περιπέτεια και πολυτέλεια στα βάθη του ωκεανού

 

Περισσότερο από το 70% του πλανήτη μας καλύπτεται από νερό και σε μια εποχή που τόσα πολλά στην ξηρά έχουν εξερευνηθεί και εξηγηθεί, ένα πρόσφατο κύμα υποθαλάσσιου τουρισμού επιτρέπει στους ταξιδιώτες να τολμήσουν βαθιά σε ένα από τα τελευταία αχαρτογράφητα βάθη της Γης: τον ωκεανό. Ο βυθός για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι σχεδόν απρόσιτος.
Τα σκάφη που μπορούν να φτάσουν στον υποβρύχιο κόσμο χρησιμοποιούνται σχεδόν εξ ολοκλήρου είτε για εμπορικούς σκοπούς, όπως κάνει η βιομηχανία πετρελαίου για τη συντήρηση υποβρύχιων φρεατίων και αγωγών, επιστημονικής έρευνας ή πολυτελή σκάφη για ιδιωτικές περιηγήσεις που κοστίζουν μία περιουσία.

Το πρώτο λειτουργικό υποβρύχιο -ένα ξύλινο βαρέλι με κουπιά- δημιουργήθηκε από τον Ολλανδό Cornelius Drebbel τον 17ο αιώνα, για να πλέει κάτω από τον Τάμεση στο Λονδίνο. Τρεις αιώνες αργότερα η τεχνολογία υποβρύχιων κατασκευών επεκτάθηκε σημαντικά για στρατιωτική και επιστημονική χρήση και μόλις το 1960 οι εξερευνητές έφτασαν τελικά στο βαθύτερο σημείο του ωκεανού χρησιμοποιώντας ένα βαθυσκάφος και φτάνοντας στον πυθμένα της τάφρου των Μαριάνων, στα 10.994 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το κατόρθωμα δεν επαναλήφθηκε μέχρι το 2012, όταν ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον το επιχείρησε ξανά με το σκάφος Deepsea Challenger, ένα υποβρύχιο βάθους 7,3 μέτρων που έχει σχεδιαστεί για να φτάσει στον πυθμένα του Challenger Deep, το βαθύτερο γνωστό σημείο στη Γη.
Από τότε, έχουν πραγματοποιηθεί 20 ακόμη καταβάσεις με πλήρωμα στον πυθμένα της τάφρου των Μαριάνων, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής Five Deeps του εξερευνητή Victor Vescovo. Ενώ η τάφρος παραμένει απρόσιτη για τους περισσότερους, οι ιδιωτικές εμπειρίες είναι διαθέσιμες σε σχεδόν κάθε εύπορο και ατρόμητο ταξιδιώτη.

Yποθαλάσσιος τουρισμός: Περιπέτεια και πολυτέλεια στα βάθη του ωκεανού

Substation Curacao, οι τιμές για ένα ταξίδι στη βαθιά θάλασσα του Κουρασάο της Καραϊβικής ξεκινούν από 200 δολάρια. Photo: www.substation-curacao.com

Tι επιλογές υπάρχουν;
Στα τέλη του 2022, η Aston Martin ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αποκαλύψει το δικό της σχέδιο, το οποίο υπόσχεται να επαναπροσδιορίσει τη συνηθισμένη βαρετή αισθητική του «κίτρινου υποβρυχίου». Παράλληλα, το Neyk, το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της Ocean Submarine, της MTU, της Bosch και της Rolls Royce, είναι μια πολυτελής υποβρύχια κάψουλα σε σχήμα δάκρυ, εξοπλισμένη με μια πλήρη κουζίνα, μπαρ και βιβλιοθήκη.
Οι εταιρείες υποβρύχιων περιηγήσεων προσφέρουν στους τουρίστες μια ματιά στα βαθιά νερά των ωκεανών. Ένα παράδειγμα είναι η πολυτελής ταξιδιωτική εταιρεία Blue Marble Private, η οποία θα ξεκινήσει σύντομα υποβρύχιες περιηγήσεις στον Τιτανικό με 105.129 δολάρια ανά άτομο.
Πιο προσιτή είναι η κατάδυση Explorers 800 που φιλοξενείται από τον Substation Curacao, η οποία οδηγεί τους τουρίστες σε ένα ταξίδι 90 λεπτών γύρω από ένα ναυάγιο και μέχρι την άβυσσο, βάθους 300 μέτρων.

Yποθαλάσσιος τουρισμός: Περιπέτεια και πολυτέλεια στα βάθη του ωκεανού

Το πρώτο υποβρύχιο ξενοδοχείο στον κόσμο, Conrad Maldives Rangali Island. Photo: www.conradmaldives.com

Yποθαλάσσιος τουρισμός: Περιπέτεια και πολυτέλεια στα βάθη του ωκεανού

Ιthaa, το υποβρύχιο εστιατόριο στις Μαλδίβες

Yποθαλάσσιος τουρισμός: Περιπέτεια και πολυτέλεια στα βάθη του ωκεανού

 

Μία ισπανική εταιρεία συνεργάζεται με το Ισπανικό Ωκεανογραφικό Ίδρυμα στις Κανάριες Νήσους και μπορεί να προσφέρει ταξίδια όπως, μια βουτιά στην ακτή της Τενερίφης για μελέτη μικροπλαστικών κοστίζει περίπου 1.955 δολάρια αλλά και πιο ακριβά ταξίδια, όπως η μελέτη της κλιματικής αλλαγής στην Ανταρκτική που μπορεί να φτάσει τα 54.000 δολάρια.
Αν κάποιος αναζητήσει περισσότερα ανακαλύπτει έναν «οδηγό» από την Ονδούρα ονόματι Καρλ Στάνλεϊ που έχει φτιάξει το δικό του υποβρύχιο και οδηγεί τους ανθρώπους σε ένα βάθος περίπου 600 μέτρα βάθος. Υπάρχει ακόμα η επιλογή κάποιος να αγοράσει το δικό του ιδιωτικό υποβρύχιο από εταιρείες όπως η Triton Submarines ή νορβηγική εταιρεία U-Boat Worx.

Yποθαλάσσιος τουρισμός: Περιπέτεια και πολυτέλεια στα βάθη του ωκεανού

Under, στο Lindesnes της Νορβηγίας. Photo: @underlindesnes

Yποθαλάσσιος τουρισμός: Περιπέτεια και πολυτέλεια στα βάθη του ωκεανού

 

Μια εταιρεία στο Βιετνάμ προσφέρει υποβρύχια ταξίδια για 24 άτομα σε μερικές δεκάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού, και κάποιες άλλες εταιρείες προσφέρουν υποβρύχια ταξίδια σε βάθος 30 μέτρων σε μέρη όπως η Χαβάη και το Κοζουμέλ, στο Μεξικό.
Την ίδια ώρα μία σειρά από εγκαίνια υψηλού προφίλ – όπως του πρώτου υποβρύχιου ξενοδοχείου στον κόσμο, του Conrad Maldives Rangali Island ή του μεγαλύτερου υποβρύχιου εστιατορίου του κόσμου, Under στη Νορβηγία, προσελκύουν όλο και περισσότερο εύπορους ταξιδιώτες να εξερευνήσουν νέους κόσμους κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού, ακόμα κι αν δεν έχουν την ειδική εκπαίδευση.