Η υγιεινή διατροφή δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ταυτίζεται με τις εξαντλητικές δίαιτες, την ρητή απαγόρευση των λιπαρών και των υδατανθράκων αλλά και την αλλαγή διατροφικών συνηθειών μέσα σε ένα βράδυ. Οι ειδικοί τονίζουν πως το μυστικό της επιτυχίας για ένα υγιές και δυνατό σώμα δεν είναι η χρόνια στέρηση, αλλά η συνέπεια, η ισορροπία και η αφοσίωση σε ένα πιο healthy lifestyle.
Τι χρειάζεται όμως για να ξεκινήσει κανείς να τρώει υγιεινά χωρίς να αισθάνεται πως καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια; Η Ισπανή διατροφολόγος Cristina Barrous συγκεντρώνει τα 7 βήματα που θα σας φέρουν πιο κοντά στον στόχο σας, οργανώνοντας τη διατροφή σας, αλλά και την καθημερινότητά σας:
Προσαρμόστε τη διατροφή στην καθημερινότητά σας, όχι το ανάποδο
Oι μικρές καθημερινές αλλαγές είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά. Σταδιακά, μέσα στη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να ξεκινήσετε να προσθέτετε μικρές «υγιεινές πινελιές», όπως λίγη άσκηση ή μερικά διατροφικά γεύματα που θα σας αποτρέψουν από να υποκύψετε σε σνακ και γλυκά. Η αλλαγή δεν θα γίνει σε μία ημέρα και σίγουρα όχι απότομα. Είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε αργά αλλά σταθερά, διασφαλίζοντας πως η υγιεινή διατροφή θα γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς σας.
Η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική
Το φαγητό και το well-being είναι πολύ πιο αλληλένδετα από ό,τι πιστεύει συνήθως ο περισσότερος κόσμος. Έτσι, ένα από τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνουμε αν είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε τη διατροφή μας, είναι μα φροντίσουμε τη ψυχική μα υγεία. Το στρες και οι ορμόνες παίζουν μεγάλο ρόλο στην απώλεια ή την απόκτηση βάρους, και μόνο όταν ταυτόχρονα δουλεύουμε και το κομμάτι του συναισθήματος μπορούμε να δούμε μακροχρόνια αποτελέσματα.
Η οργάνωση είναι το παν
Τις περισσότερες φορές που αφηνόμαστε σε έναν λιγότερο υγιεινό τρόπο διατροφής, ευθύνεται το γεγονός πως δεν έχουμε χρόνο να οργανώσουμε τα γεύματα της εβδομάδας. Για να το αποφύγετε αυτό, προσπαθήστε να μαγειρεύετε «προκαταβολικά», ετοιμάζοντας από πριν όσα γεύματα χρειάζεται για να είστε σίγουροι ότι δεν θα χρειαστεί να παραγγείλετε. Χωρίστε τα σε μερικές και αποθηκεύστε τα στην κατάψυξη ή το ψυγείο, ανάλογα με το πότε θέλετε να καταναλωθούν.
Το ντουλάπι της κουζίνας
Προκειμένου να ενισχύσετε την προσπάθεια για οργάνωση που αναφέραμε παραπάνω, είναι καλό να προμηθεύεστε προκαταβολικά κάποια τρόφιμα και υλικά και να τα έχετε πάντα στο ντουλάπι ή το ψυγείο σας. Για παράδειγμα, μερικά λαχανικά, όπως μαρούλι, μπρόκολο ή αγγούρια, αλλά και πρωτεΐνες όπως αυγά και κοτόπουλο σε φιλέτο, είναι τα passe-partout που θα σας λύσουν τα χέρια.
Ποιος είπε ότι το delivery δεν μπορεί να είναι healthy;
Κάθε φορά που ακούμε τη λέξη delivery το μυαλό μας πάει αμέσως σε λιπαρές τροφές, πίτσες, μακαρόνια και burger. Ωστόσο, ακόμη και αν, ναι, το φαγητό από έξω μπορεί να μην είναι ό,τι πιο υγιεινό, υπάρχουν λύσεις που δεν θα σας βγάλουν εκτός προγράμματος. Μπορείτε να δοκιμάσετε σαλάτες, bowls με διάφορα λαχανικά και ξηρούς καρπούς ή σάντουιτς με αβοκάντο.
Μη χάνετε τις ώρες του φαγητού
Όσο δύσκολο και αν είναι, προσπαθήστε να διατηρείτε ένα συγκεκριμένο ωράριο διατροφής, με πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό σε συγκεκριμένες ώρες.
Τι γίνεται με τα γλυκά;
Φυσικά, κανένα πλάνο ισορροπημένης διατροφής δεν μπορεί να μας κόψει τελείως τα γλυκά. Παρόλα αυτά, πρέπει να έχετε στον νου σας το μέτρο και περιορίζεστε σε μια μικρή ποσότητα ζάχαρης κάθε φορά που νιώθετε «πως θέλετε να τα φάτε όλα». Σε αυτήν την περίπτωση, καλό είναι να έχετε στο ντουλάπι σας μαύρη σοκολάτα ή κάποιο μικρό μάφιν ή κέικ για τις δύσκολες στιγμες.