Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να κοιμηθούμε;

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Είσαστε από αυτούς που κοιμούνται νωρίς ή προτιμάτε να είστε νυχτοπούλια και να πηγαίνετε για ύπνο μετά τις 12; Όποια και αν είναι η απάντησή σας, ίσως θελήσετε να αναθεωρήσετε την ώρα του ύπνου με στόχο τη βέλτιστη υγεία της καρδιάς.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Υπάρχει σωστή ώρα του ύπνου σε περίπτωση που θέλουμε να θωρακίσουμε την καρδιά μας από την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων; Απ’ ότι φαίνεται, σύμφωνα με τους ερευνητές νέας μελέτης, υπάρχει αυτή η ιδανική ώρα που θα πρέπει να πέσουμε για ύπνο, εάν θέλουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο και είναι μεταξύ 10 και 11 το βράδυ.

    Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ανήκετε στους ελάχιστους που πέφτουν για ύπνο ακόμα νωρίτερα, πριν από τις 10 το βράδυ; Απρόσμενα ίσως, και αυτοί διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο σχετικά με την εμφάνιση καρδιακής νόσου κατά περίπου 25%, μαζί με εκείνους που κοιμούνται αργότερα, μετά τα μεσάνυχτα.

    Η εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές για τον αυξημένο αυτό κίνδυνο θα μπορούσε να εντοπιστεί στην αλλαγή του κιρκαδικού μας ρυθμού, του βιολογικού μας δηλαδή ρολογιού: «Το κιρκάδιο σύστημα ελέγχει τους καθημερινούς συμπεριφορικούς και σωματικούς ρυθμούς. Η διαταραχή του κιρκαδικού ρυθμού δημιουργεί σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις, με αποτέλεσμα χαμηλότερη γνωστική απόδοση και αυξημένο κίνδυνο για διάφορες καταστάσεις σωματικής και ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής David Plans, ανώτερος λέκτορας νευροεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, στην Αγγλία. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η συγκεκριμένη μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι η ώρα που κοιμάται κάποιος μπορεί να προκαλέσει κάποια καρδιαγγειακή νόσο, αλλά θα μπορούσε, εάν επιβεβαιωθεί, να αποτελεί έναν πιθανό παράγοντα κινδύνου.

    Η μελέτη 

    Το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε για τη συγκεκριμένη μελέτη ήταν σχετικά μεγάλο, καθώς ο δρ. Plans και οι συνεργάτες του συνέλεξαν δεδομένα περισσότερων από 88 χιλιάδων αντρών και γυναικών, με μέση ηλικία τα 61 έτη, την περίοδο μεταξύ 2006 και 2010.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Οι πληροφορίες σχετικά με τις ώρες του ύπνου όσο και τις ώρες αφύπνισης για περισσότερο από μια βδομάδα προέκυψαν από μετρητές που φορούσαν οι συμμετέχοντες στους καρπούς τους και από ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν σχετικά με την υγεία τους και τον τρόπο ζωής τους.

    Στην επανεξέταση των ερευνητών περίπου 6 χρόνια μετά την πρώτη εκτίμηση της κατάστασης των συμμετεχόντων, το 3.6% αυτών εμφάνισαν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα. Οι περισσότεροι από αυτούς κοιμόντουσαν στις 12 το βράδυ ή ακόμα και αργότερα. Από την άλλη, όσοι είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάποιο καρδιαγγειακό νόσημα, έπεφταν στην αγκαλιά του Μορφέα μεταξύ 10 και 10.59 το βράδυ.

    Ο κίνδυνος παρόλα αυτά διέφερε ανάλογα με την ώρα του ύπνου, καθώς όσοι έπεφταν για ύπνο μεταξύ 11 και 11:59 είχαν 12% υψηλότερο κίνδυνο και όσοι κοιμόντουσαν πριν από τις 10 το βράδυ είχαν 24% υψηλότερο κίνδυνο. Όσον αφορά τη διαφοροποίηση στα φύλα, ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για τις γυναίκες, ενώ για τους άντρες ο κίνδυνος ελλόχευε όταν πήγαιναν για ύπνο πριν τις 10 το βράδυ.

    «Δεν μπορούμε να δώσουμε συμβουλές με βάση τα νέα μας αποτελέσματα, καθώς έχουμε εντοπίσει μόνο μια συσχέτιση», σημειώνει παρόλα αυτά ο δρ. Plans. «Γενικότερα, ωστόσο, υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι το πρωινό φως επαναπρογραμματίζει τον κιρκάδικο ρυθμό και, επομένως, μπορεί να είναι ωφέλιμο στον υγιή ύπνο» καταλήγει.

    Πώς θα κοιμηθούμε καλύτερα; Χρήσιμες είναι και οι συμβουλές που δίνει ο ίδιος, βασισμένες σε συνολικά ερευνητικά ευρήματα: «Κοιμηθείτε μια λογική ώρα και ξυπνήστε αρκετά νωρίς για να περάσετε λίγο χρόνο το πρωί έξω στο φως του ήλιου, αποφύγετε την έκθεση στο μπλε φως, το φως που εκπέμπουν δηλαδή οι ηλεκτρονικές συσκευές, την καφεϊνη αλλά και τον μεσημεριανό ύπνο μετά τις 4 το μεσημέρι. Χρησιμοποιήστε την κρεβατοκάμαρα μόνο για να κοιμηθείτε και ξαπλώστε μόνο σε περίπτωση που έχετε νυστάξει και όντως θέλετε να κοιμηθείτε».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Σκίουροι δολοφόνοι: Εγκαταλείπουν τους καρπούς για τα… ποντίκια (vid)

    Συνήθως καταναλώνουν σπόρους ή ξηρούς καρπούς, όμως, τα συμπαθή,...

    Συνάντηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

    Συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης...

    F-35 στην Ελλάδα: Η 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα εκσυγχρονίζεται για χάρη των stealth αεροσκαφών

    Την 117 Πτέρυγα Μάχης επισκέφτηκαν πρόσφατα στελέχη της αμερικανικής...
    Best Shop