Χρήσιμες συμβουλές υγείας γένους θηλυκού

    Ημερομηνία:

    Οι γυναίκες έχουμε παραδοσιακά καλύτερη σχέση με την πρόληψη αλλά και με τους γιατρούς γενικότερα. Ακούμε τις συμβουλές τους, δεν αμελούμε τις προληπτικές μας εξετάσεις, ελέγχουμε τα ύποπτα συμπτώματα και έχουμε γενικά πιο καλές και υγιεινές συνήθειες. Επίσης, γνωρίζουμε πολύ καλά το σώμα μας αλλά και τους κανόνες σωματικής υγιεινής. Σε όλα τα παραπάνω παίζει μεγάλο ρόλο και η καλή σχέση εμπιστοσύνης που οι γυναίκες κατά κανόνα έχουμε με τον γυναικολόγο μας, ώστε να μπορούμε να συζητούμε και να τον συμβουλευόμαστε για κάθε πρόβλημα που μας απασχολεί και να μην παραμελούμε το ραντεβού μας μαζί του μία φορά τον χρόνο ή και όποτε άλλοτε υπάρχει ανάγκη.

    Δεν πρέπει να αμελούμε τις γυναικολογικές προληπτικές εξετάσεις

    Μία γυναίκα αφού ξεκινήσει τη σεξουαλική της ζωή πρέπει να κάνει τουλάχιστον μία γυναικολογική εξέταση τον χρόνο, που να περιλαμβάνει ψηλάφηση μαστών, τεστ Παπανικολάου και υπέρηχο έσω γεννητικών οργάνων (ειδικά μετά την εμμηνόπαυση για να ελέγχεται η κατάσταση των ωοθηκών και το πάχος του ενδομητρίου).

    Από την ηλικία των 40 ετών και μετά θα πρέπει να κάνουμε κάθε χρόνο ψηφιακή μαστογραφία και υπέρηχο μαστών, κι αυτό θα πρέπει να το συνεχίσουμε για όλη μας τη ζωή.

    Οι γυναίκες που έχουν κληρονομικό ιστορικό θα πρέπει να ακολουθούν διαφορετικό πρωτόκολλο παρακολούθησης (που ξεκινά σίγουρα σε μικρότερη ηλικία και που μπορεί να περιλαμβάνει και άλλα είδη εξετάσεων όπως, είναι για παράδειγμα η μαγνητική μαστογραφία).

    Λάθη που κάνουμε εμείς οι γυναίκες:

    * Αποφεύγουμε την ψηλάφηση του στήθους μας θεωρώντας ότι είναι πολύ δύσκολη διαδικασία και ότι δεν θα καταλάβουμε αν υπάρχει κάτι ύποπτο. Δεν έχουμε όμως δίκιο γιατί η ψηλάφηση είναι κάτι που μαθαίνεται με τον καιρό και την εμπειρία.

    Ετσι, θα πρέπει να ψηλαφούμε το στήθος μας μία φορά τον μήνα, μετά το τέλος της περιόδου μας, ψάχνοντας για οτιδήποτε μας φανεί νέο και/ή παράξενο.

    * Δεν πηγαίνουμε στην τουαλέτα όποτε νιώθουμε την ανάγκη και έτσι ευνοούνται οι κυστίτιδες. Για να αποφεύγουμε τις ουρολοιμώξεις, οι ειδικοί τονίζουν ότι θα πρέπει να πίνουμε πάρα πολύ νερό και να ουρούμε όσο συχνά χρειάζεται, καθώς όταν τα ούρα είναι αραιά είναι δύσκολο να διατηρηθούν εκεί μικρόβια.

    Επίσης, πρέπει να πηγαίνουμε στην τουαλέτα οπωσδήποτε και μετά τη σεξουαλική επαφή, ώστε να ξεπλένεται η κύστη μας από τυχόν μικρόβια που έχουν μεταφερθεί στην περιοχή λόγω της επαφής.

    * Χρησιμοποιούμε αντισηπτικά – για να κάνουμε κολπικές πλύσεις – με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου μας. Αντίθετα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε σαπούνια με όξινο pΗ (οι γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας) ή με ουδέτερο pH (οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση και τα μικρά κορίτσια).

    Αν χρησιμοποιούμε αφρόλουτρα θα πρέπει να τα ξεπλένουμε πολύ καλά.

    * Φοράμε συνθετικά εσώρουχα και πολύ στενά παντελόνια, που συμβάλλουν στο να ιδρώνει η περιοχή των γεννητικών οργάνων με αποτέλεσμα να ευνοούνται οι μυκητιάσεις. Πολύ καλύτερη επιλογή είναι τα βαμβακερά εσώρουχα και τα ευρύχωρα ρούχα.

    * Χρησιμοποιούμε συχνά ταμπόν, ενώ θα έπρεπε να τα επιλέγουμε μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο και να προτιμάμε τις σερβιέτες. Οσον αφορά τα σερβιετάκια, θα πρέπει να είναι χωρίς άρωμα γιατί προκαλούν δερματίτιδες και να τα αλλάζουμε συχνά μέσα στην ημέρα.

    * Δεν είμαστε πάντα αρκετά προσεκτικές στην τουαλέτα. Θα πρέπει πάντα να σκουπιζόμαστε με φορά από μπροστά προς τα πίσω ώστε να μη μεταφέρουμε μικρόβια στην κύστη.

    * Καπνίζουμε. Το κάπνισμα εκτός από τα υπόλοιπα προβλήματα που προκαλεί στον οργανισμό, είναι πολύ κακό και για το γυναικολογικό μας σύστημα καθώς αυξάνει τις πιθανότητες για υπογονιμότητα, πρόωρους τοκετούς, αποβολές και γέννηση παιδιών με αναπνευστικά προβλήματα.

    Επίσης έχει βρεθεί πως οι καπνίστριες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν δυσπλασίες μετά από θεραπεία για κονδυλώματα και πως παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά υποτροπής των κονδυλωμάτων.

    Η σημασία της σωστής διατροφής

    Οι γυναίκες χρειάζεται να φροντίζουμε τη διατροφή μας για έναν ακόμα λόγο, που είναι η πρόληψη της οστεοπόρωσης.

    Ετσι, θα πρέπει ξεκινώντας από την εφηβεία να καταναλώνουμε άφθονα γαλακτοκομικά (με τουλάχιστον 2% λιπαρά, ώστε να έχουν τις απαραίτητες λιποδιαλυτές βιταμίνες), κόκκινο κρέας προκειμένου να παίρνουμε πρωτεΐνες και σίδηρο (για να αποφεύγουμε την αναιμία που είναι επίσης συχνότερη στις γυναίκες λόγω της έμμηνου ρύσης).

    Συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας αν:

    Παρουσιάζουμε προβλήματα με το βάρος μας, μειωμένη αντοχή και δραστηριότητα, υπνηλία, εφίδρωση, διαταραχές στις κενώσεις, οπότε και είναι σκόπιμο να ελέγξουμε τη λειτουργία του θυρεοειδούς μας. Τα νοσήματα του θυρεοειδούς είναι 3 με 5 φορές πιο συχνά στις γυναίκες και επηρεάζονται επίσης από την κληρονομική προδιάθεση.

    Ανήκουμε στις ομάδες υψηλού κινδύνου για οστεοπόρωση (π.χ. πολύ αδύνατες γυναίκες, καπνίστριες κ.ά.) ή αν έχουμε κληρονομική προδιάθεση, οπότε και θα πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικές με τις προληπτικές εξετάσεις (ούτως ή άλλως όλες οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουμε εξέταση οστικής πυκνότητας στην αρχή της εμμηνόπαυσης) και να συζητήσουμε με τον γιατρό μας την πιθανότητα να έχουμε ανάγκη από συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D.

    Αν βέβαια οι εξετάσεις δείξουν ότι υπάρχει οστεοπενία ή οστεοπόρωση, τότε ο γιατρός θα μας συστήσει την κατάλληλη αγωγή.

    Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Κωνσταντίνο Ι. Πριονιστή, μαιευτήρα-χειρουργό-γυναικολόγο.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Κοριτσάκι κατήγγειλε ότι την προσέγγισε άγνωστος για να την αποπλανήσει με… δόλωμα μια καραμέλα

    Το κουβάρι μιας ιδιαίτερα περίεργης ιστορίας καλούνται να ξετυλίξουν οι δικαστικές...

    Σπάνια εμφάνιση του Γιώργου Βογιατζή με τη σύζυγό του

    Συνοδευόμενος από τη γοητευτική σύζυγό του Ντιάνα Σκόριτς, ο Γιώργος Βογιατζής έκανε μια...

    Συνάντηση «Συλλόγου Φίλων Κλινικής Αποκατάστασης Ασθενών με Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού” με τον διοικητή του ΠΠΝΠ

    Με θετικό πρόσημο έληξε η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της...
    Best Shop