Σήμερα, 8 Μαρτίου 2022, 112 χρόνια από την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, τιμούμε τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο και τους αγώνες τους στο πλαίσιο της γυναικείας χειραφέτησης, έχοντας πάντα κατά νου ότι η σημερινή δεν αποτελεί, μόνο, μία ημέρα εορτής, αλλά και ευαισθητοποίησης, αναγνώρισης, αποδοχής και υπενθύμισης πως ο αγώνας των γυναικών έχει διάρκεια.
Σημαντικά βήματα έχουν πραγματοποιηθεί με σκοπό την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας ανδρών- γυναικών, με τη γυναίκα να καταλαμβάνει τη θέση που της αναλογεί, και να συνεχίζει να διεκδικεί διαρκώς την αναγνώρισή της σε ηγετικές, πολιτικές και επαγγελματικές θέσεις, οι οποίες αναδεικνύουν τις ικανότητές της και τους πολλαπλούς ρόλους της. Πράγματι, η γυναίκα αποτελούσε και αποτελεί το θεμέλιο λίθο της οικογένειας και κατά συνέπεια της κοινωνίας μας και ενώπιον των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών που επικρατούν, αυταπόδεικτα ανταποκρίνεται ταυτόχρονα και επιτυχώς στους πολλαπλούς ρόλους της συζύγου, της μητέρας και της εργαζόμενης, με το αποτέλεσμα να τη δικαιώνει πλήρως σε όλες τις περιπτώσεις.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το 2022 και υπό τη σκιά του διενεργούμενου πολέμου στην Ουκρανία και της επικείμενης εξόδου από την πανδημία του COVID-19, αφιερώνει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην καθολική προσπάθεια, που διενεργείται, για τη δημιουργία ενός φιλόδοξου μέλλοντος για τις γυναίκες, όπου σκοπός είναι ο καθορισμός της θέσης της και η ενίσχυσή της ενώπιον των νέων κοινωνικών δεδομένων, όπως η τηλεργασία, η έμφυλη βία και οι ψυχοκοινωνικές της συνέπειες στο άτομο, καθώς και η μη αμειβόμενη εργασία.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών γιορτάζει την Ημέρα της Γυναίκας, αναδεικνύοντας το σημαίνοντα ρόλο της στην προσπάθεια εξόδου από την πανδημία του COVID-19, αλλά και στη σημασία της συμβολής της στην αλλαγή του κόσμου με τις καινοτόμες ιδέες, τον ενεργό ακτιβισμό της, καθώς και τις ιδιαίτερα σημαντικές ηγετικές ικανότητές της. Η έμφυλη βία προτάσσεται ως το μείζον αρνητικό φαινόμενο που πλήττει τις γυναίκες, ανήλικες και ενήλικες, ενώ δημιουργεί ερείσματα για την προστασία τους σε πολλαπλά επίπεδα με τη λήψη απαραίτητων καθολικών παγκόσμιων μέτρων.
Η Ελληνική Αστυνομία, φορέας προστασίας των έννομων αγαθών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των γυναικών από κάθε είδους βάναυση και διακριτική μεταχείριση, ως θυμάτων εγκληματικών πράξεων, ιδίως δε ως θυμάτων περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Η ορθή καθοδήγηση και πληροφόρηση των γυναικών-θυμάτων κακοποίησης είναι πεποίθησή μας ότι επιτυγχάνεται με την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση του αστυνομικού προσωπικού μέσω της κατάλληλης εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Περαιτέρω, στο πλαίσιο της βασικής στρατηγικής του Σώματος για την εφαρμογή πολιτικών ισότητας σε όλους τους τομείς έχει διασφαλιστεί θεσμικά η ισότητα πρόσβασης και ιεραρχικής εξέλιξης των γυναικών- αστυνομικών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ενώ υπενθυμίζεται το προστατευτικό πλέγμα ρυθμίσεων που έχει θεσπιστεί και ενταχθεί στο κανονιστικό πλαίσιο του Σώματος και αφορά στην προστασία και τη διευκόλυνση του γυναικείου προσωπικού κατά την εκπλήρωση των εγγενών, προς τη φύση του, ρόλων και υποχρεώσεων, όπως η προστασία της μητρότητας, η παροχή διευκολύνσεων σε μονογονεϊκές οικογένειες και λοιπά κεκτημένα δικαιώματα.
Προς επίρρωση των αποδεδειγμένων ικανοτήτων του γυναικείου αστυνομικού προσωπικού στην εκπλήρωση των υπηρεσιακών του καθηκόντων, επισημαίνεται η ιδιαίτερη αποτελεσματικότητά του σε επιχειρησιακές δράσεις διαχείρισης ιδιαιτέρως «ευαίσθητων» και σοβαρών περιστατικών, όπου απαιτείται ιδιάζουσα προσέγγιση κατά τον χειρισμό τους, όπως η εμπορία ανθρώπων, και άλλα εξίσου σοβαρά εγκλήματα κατά γυναικών θυμάτων και ανηλίκων. Επιπροσθέτως, μέσω του θεσμικού ρόλου του Σώματος, έχουν αναπτυχθεί αγαστές συνεργασίες με συναρμόδιους φορείς και δίκτυα ενημέρωσης και πληροφόρησης για την παρότρυνση καταγγελιών αναφορικά με περιστατικά βίας και με απώτερο στόχο την προστασία της γυναίκας από ρατσιστικά, μισαλλόδοξα και βίαια φαινόμενα.
Η 8η Μαρτίου αποτελεί μία ημέρα ορόσημο. Μία ημέρα που υπενθυμίζει τον ιδιαίτερο ρόλο και την προσφορά της γυναίκας στην κοινωνία. Μία ημέρα προς τιμήν όλων των γυναικών, που αγωνίζονται να ισορροπήσουν σε ένα δύσκολο περιβάλλον και που κάθε μέρα αποδεικνύουν τη δύναμή τους. Μία ημέρα σεβασμού της γυναίκας αστυνομικού, της γυναίκας εργαζόμενης, της μητέρας και συζύγου που έχει κατακτήσει πολλά σε σχέση με το παρελθόν και δύναται μελλοντικά να κατακτήσει ακόμα περισσότερα αρκεί να έχει τη στήριξη όλων, προκειμένου να απολαμβάνει, σε σταθερή βάση, την κοινωνική θέση που της αναλογεί.