Οι επίσημες συμβουλές διατροφής εν μέσω Covid-19 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Η ισορροπημένη διατροφή και η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας. Όσοι ακολουθούν ένα υγιές διατροφικό πρότυπο, φαίνεται να έχουν ένα πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών ή προσβολής από μολυσματικές νόσους. O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) δίνει κατευθύνσεις ως προς τη διατροφή μας που καλό είναι να έχουμε υπ’ όψιν μας.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Καταναλώστε φρέσκα, μη επεργασμένα τρόφιμα καθημερινά

    • Φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, προϊόντα ολικής άλεσης, ψάρια, κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά κ.λπ.
    • Στοχεύστε στην κατανάλωση 4 μερίδων φρούτων και 5 μερίδων λαχανικών ημερησίως, 180g δημητριακών και 160g κρέατος (λευκό κρέας 2-3 φορές/εβδ. – κόκκινο κρέας 1-2 φορές/εβδ.) και οσπρίων
    • Για σνακ, επιλέξτε ωμά λαχανικά και φρέσκα φρούτα έναντι επεξεργασμένων επιλογών που εμπεριέχουν αλάτι και ζάχαρη
    • Αποφύγετε να μαγειρεύετε για πολλή ώρα τα φρούτα και τα λαχανικά καθώς χάνουν μέρος των βιταμινών τους
    • Όταν χρησιμοποιείτε λαχανικά σε κονσέρβα ή αποξηραμένα φρούτα, φροντίστε να μην εμπεριέχουν πρόσθετο αλάτι και ζάχαρη
    Οι επίσημες συμβουλές διατροφής εν μέσω Covid-19 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

     

    Πίνετε αρκετό νερό καθημερινά

    • Πίνετε 8-10 ποτήρια νερού ημερησίως
    • Το νερό είναι πάντα η καλύτερη επιλογή, αλλά μπορείτε να καταναλώνετε και άλλα ροφήματα (π.χ. λεμονάδα χωρίς ζάχαρη, τσάι, καφέ κλπ. με προσοχή στην κατανάλωση καφεΐνης αλλά και στην αποφυγή πρόσθετης ζάχαρης)
    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Καταναλώστε μέτριες ποσότητες λίπους και ελαίων

    • Εστιάστε στην πρόσληψη καλών λιπαρών (που εμπεριέχονται στα λιπαρά ψάρια, το ελαιόλαδο, το αβοκάντο κλπ.) συγκριτικά με τα κορεσμένα (που βρίσκονται π.χ. σε λιπαρά κρέατα, στο βούτυρο κ.λπ)
    • Επιλέξτε λευκό κρέας (π.χ. πουλερικά) και ψάρια συγκριτικά με το κόκκινο κρέας
    • Αποφύγετε το επεξεργασμένο κρέας που είναι υψηλό σε λίπος και αλάτι.
    • Όταν είναι εφικτό, επιλέξτε γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών
    • Αποφύγετε τα βιομηχανοποιημένα τρανς λιπαρά οξέα που βρίσκονται κυρίως στα επεξεργασμένα τρόφιμα
    Οι επίσημες συμβουλές διατροφής εν μέσω Covid-19 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

     

    Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού

    • Περιορίστε την προσθήκη αλατιού στο μαγείρεμα καθώς και των καρυκευμάτων που είναι πλούσια σε νάτριο (π.χ. σόγια σος)
    • Στοχεύστε στην κατανάλωση κάτω από 5g άλατος ημερησίως (περίπου 1 κ.τ.γ.). Προτιμήστε το ιωδιούχο
    • Αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και ζάχαρη
    • Περιορίστε την κατανάλωση ροφημάτων που εμπεριέχουν ζάχαρη (π.χ. τυποποιημένοι χυμοί φρούτων κλπ.)
    • Επιλέξτε φρέσκα φρούτα έναντι γλυκών

    Βιβλιογραφία
    http://www.emro.who.int/nutrition/nutrition-infocus/nutrition-advice-for-adults-during-the-covid-19-outbreak.html

    Φωτεινή Νίκα
    Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
    MSc Κλινικής Διατροφής
    Εξειδίκευση στη Διαχείριση του Στρες

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Tι μπορεί να σκέφτονται οι γυναίκες την ώρα του σεξ;

    Tι μπορεί να σκέφτονται οι γυναίκες την ώρα του...

    Ιδιοκτήτης εστιατορίου στο Βιετνάμ σκότωνε 300 γάτες τον μήνα για να φτιάξει… σούπες

    Ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, Gia Bảo, στην πόλη Thai...
    Best Shop